logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skanowanie niepłaskich powierzchni, jak przerobić optyke skanera?

wylly_rsl 11 Paź 2011 09:38 3377 20
REKLAMA
  • #1 10015020
    wylly_rsl
    Poziom 10  
    Witam.
    Czy istniej taka możliwość w zwykłym skanerze, aby przerobić jego optykę tak że było by możliwe skanowanie niepłaskich powierzchni.
    Np. skanowanie na zwykłym skanerze płytki PCB z elementami SMD i otrzymanie wyraźnego obrazu.
    Z góry dziękuję za jakies podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 10015176
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Kiedyś, przy okazji instalowania skanera HP ScanJet 5300C, przeczytałem (nie powołam się na źródło, bo go nie pamiętam, może to była dokumentacja na CD urządzenia), że dla skanowania przedmiotów, które nie dolegają płasko do szyby, można zdjąć klapę, otoczyć skaner i przedmiot ciemną tkaniną i spróbować skanowania. Jednak wtedy może nie wyjść "fotografia" przedmiotu, lecz raczej coś w rodzaju "mapy". Nie próbowałem tego w praktyce inaczej, niż ze skanowaniem książek, które nie dolegają dobrze do szyby. Grzebać w mechanizmie lampy skanera, jej napędzie i prowadnicach raczej bym się bał.

Krzysztof Podstawa
  • #5 10015968
    wylly_rsl
    Poziom 10  
    Zdjęcie nie wchodzi w grę próbowałem różnymi aparatami nawet lustrzanką. Każdy aparat był umieszczony na statywie i każde zdjęcie nawet tej samej płytki się różniło np. padaniem światła na płytkę, oraz zdjęcie nie jest tak jakby proste. Po prostu obiektyw aparatu troszkę zniekształca. A chodzi o to żeby zapewnić każdej płytce idealnie te same warunki.

Zasłonięcie też nie daje efektu wszystko jest rozmazane. Płytka była skanowana na jedno centymetrowych tulejkach i tylko je widać wyraźnie.

Wiem że można kupić, ale chciałbym jakoś sam to zrobić, tylko jak poprawić tą ostrość ?

efekt skanowania
  • REKLAMA
  • #6 10016082
    damian.bob
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Niestety, optyki skanera nie da się w domowych (czy nawet warsztatowych) warunkach przerobić. Łatwiej przerobić optykę aparatu, chociaż lustrzanka z małą ogniskową sobie poradzi, a oświetlać można za pomocą namiotu bezcieniowego.
  • #7 10016689
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Jestem całkowitym laikiem fotograficznym, ale może zastosować jednak aparat fotograficzny i "lotniczy" sposób robienia zdjęć. Mam tu na myśli podzielenie obiektu na małe wycinki, zrobienie małych fotografii z bliskiej odległości i potem połączenie cząstkowych widoków w jedną całość. Jeżeli plotę bzdury, to przepraszam tych, którzy znają się na fotografowaniu.

Krzysztof Podstawa
  • #8 10016918
    wylly_rsl
    Poziom 10  
    Jest to jedna z opcji którą biorę pod uwagę tylko jak to zrobić w krótkim czasie.
    Sklejenie kilku czy kilkudziesięciu zdjęć zajmuje trochę czasu. Poza tym trzeba by było w jakiś sposób zachować te same warunki oświetleniowe przy każdym zdjęciu.
    Myślałem jeszcze nad jednym pomysłem jednak jest on bardzo trudny do zrealizowania.
    Robimy coś w rodzaju plotera z ruchomymi osiami w x i y. Całość jest sterowana przez uC, a w miejscu gdzie zazwyczaj są jakieś narzędzia w ploterze dajemy jakąś kamerkę USB, piszemy oprogramowanie na PC klikamy skanuj i wszystko się samo robi. Oprogramowanie dałbym rady zrobić jednak najtrudniejszą dla mnie sprawą było by w tym wypadku sterowanie położeniem kamery przez uC. Trzeba by było sterować jakimiś silnikami krokowymi czy czymś w tym stylu. Druga trudna sprawa to dobór kamerki USB ( USB dlatego że mam już gotowe biblioteki do przechwytywania obrazu z takich kamerek), ich parametry musiały by być dość wygórowane. Oczywiście całe urządzenie musiało by być w jakiejś obudowie a np. na około obiektywu kamery trzeba by zastosować jakieś oświetlenie.
  • REKLAMA
  • #9 10016923
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Może napisałbyś wreszcie co chcesz osiągnąć takim cudowaniem?
  • #11 10017193
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Co do ogniskowej - to ja bym raczej polecał bardzo duży ZOOM - wtedy zniekształcenia związane z perspektywą są stosunkowo niewielkie i płytka wygląda nieźle. Tylko potrzebny odpowiedni aparat, obowiązkowo statyw przy długiej ogniskowej no i właśnie odpowiednie warunki oświetlenia, ale to da się łatwo sfabrykować w jakimś dużym pudle wyłozonym białym papierem i odpowiednio ustawionymi lampami :-)
  • REKLAMA
  • #12 10017227
    wylly_rsl
    Poziom 10  
    Takim cudowaniem chciałbym osiągnąć coś w rodzaju AOI. Czyli urządzenia do inspekcji płytek PCB. Wiadomo do AOI nie ma porównania. Wystarczy mi uzyskać efekt sprawdzania płytek PCB typu "jest element albo nie" byle odbywało się to w miarę szybko. Czyli wsadzam płytkę PCB do jakiegoś urządzenia (i tu właśnie jest problem :?: ), płytka jest jakoś przetwarzana (a raczej obraz płytki) w zależności od zastosowanego urządzenia. A w oprogramowaniu na PC porównujemy np schemat z PCB.

Miałem możliwość testować podobne urządzenie typu "skaner".
    W skanerze podobno była jakoś optyka przerobiona. Po zeskanowaniu otrzymywaliśmy obraz który w programie na PC był porównywany ze schematem (z lewej strony schemat z prawej PCB w odpowiednim zbliżeniu), w ten sposób możemy sprawdzić czy element jest na płytce i czy ma odpowiedni kierunek.
    Jednak takie urządzenie jest bardzo drogie nie wspomnę już o prawdziwych AOI.
    A przydało by mi się w pracy.

Takie coś testowałem.
    Extra Eye
  • #13 10017396
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Ile tych płytek chcesz sprawdzać w ciągu godziny?
  • #14 10017408
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

A próbowałeś wykonać zdjęcia z obiektywem do makrofotografii, ewentualnie dokupić konwerter do tego celu.

http://blog.koltys.net/2009/02/13/makrofotografia/

http://www.ustka.pl/forum2/viewtopic.php?f=15&t=5974
  • #15 10018127
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Można by wziąć stary skaner, i wymienić w nim szybę na odrobinę cieńszą - żeby ostrość była nie na powierzchni szkła, a nieco nad nią.
    Albo można fotografować po kawałku (zrobić system przesuwania obiektu, coś w stylu układania klocków, żeby ustawiać powtarzalnie),
    aparatem o rozdzielczości kilkunastu Mpix i z zoomem optycznym 5x z odległości 0.5m (i ewentualnie jakimś cyfrowym) - na takich
    zdjęciach elementy SMD powinny wyjść prawie bez zniekształceń, byleby nie było np. dużych kondensatorów "przewlekanych".

Stosowanie trybu makro (zdjęcia z bliska) nie da dobrych rezultatów - będą duże zniekształcenia. A w zwykłym trybie powyżej 0.5m
    będzie pogorszona ostrość - uzyskiwanie takiego obrazu to zawsze jest kompromis zniekształceń i pogorszenia ostrości, zmniejszenie
    otworu przysłony zwiększa głębię ostrości, ale kosztem rozmycia wszystkiego, co jest na zdjęciu, na skutek dyfrakcji na przysłonie.
    Myślę, że aparat da lepsze wyniki, niż skaner - skaner "patrzy" z bliska, i będzie zniekształcał obiekty, które nie są płaskie.
    Pewnie odrobinę lepsze rezultaty można uzyskać używając niebieskiego światła - krótsza fala, więc mniejsza dyfrakcja na przysłonie.
  • #16 10018316
    maciek_slon
    Poziom 29  
    A ja nadal się trzymam mojej propozycji o długiej ogniskowej i jednym zdjęciu, załączam przykładową fotkę zrobioną z odległości ok. 3 metrów, dzięki czemu nawet wysokie elementy (kondensatory itp) nie są zniekształcone przez perspektywę. Oświetlenie jedynie słabe, bo pojedynczą lampką, ale płytka jest wyraźna i czytelna, bez problemu możnaby ją wrzucić do jakiegoś alborytku porównującego z referencją :-)

Dodano po 2 [minuty]:

A, jakby komuś się nie chciało zaglądać w EXIF :P
    Aparat to średniej klasy małpa od Canona (SX200IS)
    ISO 100
    Ogniskowa 60mm (ekwiwalent 330 dla pełnej klatki, zoom 12x)
  • #17 10018646
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Zoom optyczny 12X i przy pełnym zoomie ogniskowa 60mm i jasność 1:5.3 to już jest coś - średnica przysłony ponad 11mm
    znacząco zmniejsza dyfrakcję, a Canon dba o dobrą optykę, dającą ostrość zbliżoną do ograniczenia wynikającego z dyfrakcji.
    Przydałoby się zadbać o ustawienie płytki prostopadle do osi optycznej obiektywu - na zdjęciu lewy dolny róg był bliżej aparatu.
    Ostrość trochę niewystarczająca - nie da się odczytać napisów na najmniejszych elementach SMD (np. R859 x=2513 y=1084)
    - ale może przy odległości 2m i dobrym ustawieniu ostrość będzie wystarczająca, a zniekształcenia mogą być mniejsze?
  • #18 10018881
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Zdjęcie robiłem na mega szybko, żeby tylko pokazać że się da :-) Z tego co zrozumiałem autorowi chodzi bardziej o weryfikację, czy element w ogóle jest wlutowany czy nie, a nie o sprawdzanie czy jest dobry (chociaż i to by się pewnie dało).
  • #19 10019259
    wylly_rsl
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o ilość sprawdzanych płytek to od 50 do 150 dziennie w zależności od obłożenia produkowanych płytek.

Zdjęcia aparatem robiłem i uzyskałem wynik ewentualnie do zaakceptowania, jednak to światło mnie denerwuje. Szło nawet rozczytać nadruki na elementach smd.
    Popróbuje zrobić fotki w jakimś pudełku z osobnym oświetleniem. Tak jak wcześniej inni to sugerowali.
    Jednak jak by udało się uzyskać chociażby podobny efekt jakości do pokazanego poniżej zdjęcia to byłbym bardzo zadowolony.

Poniżej zdjęcie ze skanera Extra Aye.
  • #20 10019672
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    Na czymś pokroju Musteka (vel BearPaw1200) skanowałem nawet tubkę jakiejś pasty, wszystko jest bardzo wyraźne nawet do odległości 1cm od szyby skanera, warunek to oświetlenie (odległość) i brak ruchu. Wyniki identyczne jak na tym extra aye'u a bear pawia masz na allegro za 20zl :lol:

300dpi + domyślne ustawienia kontrastu/jasności.

600dpi + domyślne ustawienia kontrastu/jasności.

Jest jeszcze 1200dpi, gdybyś chciał więcej testów pisz PM, za 20zł domowymi sposobami lepiej na pewno nie będzie a takie ceny teraz przy popularności kombajnów mają zwykłe skanery. (swoją drogą 10 razy lepsze od tych kombajnów)

Dane techniczne:
    Typ skanera: płaski
    Rozdzielczość optyczna: 600 x 1200 dpi
    Rozdzielczość interpolowana: 19200 x 19200 dpi
    Interfejs: USB
    Technologia: CCD - zimna lampa katodowa
    Tryby skanowania
    kolor: 48 bit
    odcienie szarości: 12 bit
  • #21 10020016
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Rozdzielczości, jaką ma skaner, aparat nie da - ten skan ma 7387 pixeli w poziomie, aparat 12Mpix ma 4000 - a aparatów 40Mpix na razie nie ma,
    więc jak ma być dokładniej, to kilka zdjęć (do tej płytki mogą być 2 po 12Mpix) z przesuwaniem płytki i potem sklejanie tych zdjęć w jedno większe.
    Na zdjęciu 12Mpix rozdzielczość 635 DPI (raster punktów 0.04mm) może obejmować obiekt o wymiarach 12x16 cm.

Co do oświetlenia, to trzeba oświetlać z kilku stron, a najlepiej światłem jak najbardziej rozproszonym - np. używając ekranów do odbijania światła.

Można by zmniejszyć zniekształcenia aparatu umieszczając przy samej płytce soczewkę o rozmiarach większych od płytki i ogniskowej równej
    odległości od aparatu - niestety niełatwo będzie znaleźć taką dużą soczewkę i może drogo kosztować - a może jakaś chińska byłaby dość tania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przeróbki optyki skanera w celu skanowania niepłaskich powierzchni, takich jak płytki PCB z elementami SMD. Użytkownicy sugerowali różne metody, w tym usunięcie klapy skanera i użycie ciemnej tkaniny, co może prowadzić do uzyskania "mapy" zamiast wyraźnego obrazu. Zwrócono uwagę, że łatwiej jest przerobić optykę aparatu fotograficznego, a nie skanera. Proponowano także wykonanie zdjęć z bliska z użyciem makroobiektywu lub systemu przesuwania obiektu, co pozwoliłoby na uzyskanie lepszej ostrości. Wskazano na znaczenie odpowiedniego oświetlenia oraz stabilizacji podczas fotografowania. Użytkownicy podkreślili, że skanery CCD mogą dawać lepsze wyniki, a także zaproponowano użycie skanera Mustek BearPaw1200 jako przystępnej opcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA