logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oglądnąć stare klisze bez skanera z przystawką do slajd

coista 24 Maj 2006 17:19 15201 12
REKLAMA
  • #1 2659044
    coista
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam!
    Mam pytanko w jaki sposób oglądnąć stare klisze nie korzystając ze skanera lub odpłatnych usług.Chciałbym uzyskać rade na zasadzie Adama Słodowego w stylu
    -weź żarówke, jakąś lupę lub szkło powiększające podświetl to etc...
    Nie chce niczego kupować firmowgo tylko takim amatorskim sposbem to zrobic a dopiero to co mi sie spodoba dam do zeskanowania .
    Macie panowie jakiś pomysł??
    Dzieki z góry !
  • REKLAMA
  • #2 2659058
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    praktycznie odpowiedziales sobie sam na swoje pytanie
    Tak by to wlasnie zrobil Adam Slodowy
    Nie pozostaje ci nic innego jak zmontowac rzutnik
    Ale ja polecam popytac znajomych
    MOze ktos z nich ma gdzies rzytnik do slajdow albo chociaz rzutnik do bajek Wtedy po rozmontowaniu ukladu "zasysania" kliszy mogl bys wkladac tam slajd i mial bys go na sciane
  • #3 2659190
    coista
    Poziom 18  
    Witam chłopaki!
    Dzieki za odzew. Niestety nie mam możliwosci popytać kogokolwiek o taki rzutnik.Widzialem na allegro taką zabawkę ale jest ona na slajdy natomiast ja mam filmy (klisze )zwinięte w szpulke lub pocięte.Filmy są z normalnych aparatów foto kolorowe i czarnobiale (nie wiem czy pozytywowe czy negatywowe)poprostu zwyczajny film typu kodak czy fuji(zdjecia robione kilka lat temu. Chodzi mi tylko o identyfikacje klatki jak napisał kolega "mariopi".Chce popostu zobaczyć kto jest na zdjęciu i w zasadzie barwy mogą być przekłamane.Tylko chce zobaczyć obraz.Jesli mi sie zdjęcie spodoba zaznacze sobie które to jest i dam juz do zeskanowania komuś kto to profesjonalnie zrobi.

P.S
    Nie wiem czemu zniknął jeden post -odpowiedz kolegi "mariopi' ???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2659668
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Post Kolegi mariopi odnalazłem w koszu.
    Kolega mariopi usunął go sam.

Pozdrawiam

PS: Proponuję rzutnik do slajdów DIAPOL lub podobny. Jeśli chcesz oglądać kolorowe filmy negatywowe, to sprawa jest trudniejsza.
    Potrzebna jest kamera i inwerter (odwracacz) sygnału wideo. Barwy w negatywie nie są przekłamane, tylko odwrócone.
  • REKLAMA
  • #5 2659824
    coista
    Poziom 18  
    A nie da sie poprostu zobaczć co jest na zdjęciu (także kolorowym) za pomocą zwykłej lupy i żarówki ?? Chce je tylko przejżeć i to wszystko.Nie chce ciąć filmu na kawałki by pozniej wkladać je w slajdy i kupować tylko po to te slajdy by sprawdzić co jest pod daną klatką.Potrzebuje tylko -> zaswiecić żarówke jak w rzutniku ->podstawić lupę czy coś co da obraz -> a na to wszystko nałożyć kliszę i zobaczyć co jest na fotografi ->i na końcu zaznaczyć które dać do zeskanowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2660094
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Jeśli chcesz zaglądać przez tę lupę na podświetloną kliszę, to ok, ale jeśli chodzi Ci o to, by np. wyświetlić obraz z kliszy na ścianie, czy innym tle, to nic z tego nie będzie. Musisz wtedy zastosować dość mocną żarówkę wraz z całym układem optycznym, a to już zakrawa na rzutnik przeźroczy :) Wtedy lepiej już go kupić.
    Zawsze możesz podejść gdzieś do szkoły i poprosić o udostępnienie na chwilę jakiegoś rzutnika (w tym przypadku najlepszy był by rzutnik typu LECH.
  • #7 2660755
    coista
    Poziom 18  
    Jeszcze jeden problem -chyba najważniejszy.Odwrócenie negatywu w pozytyw :)
    Oswietliłem dzis żarówką swoją klisze ale cóż z tego skoro w szkle powiększającym widze powiększony obraz negatywu z kliszy.Chyba jakiś filt bedzie potrzebny?? z czego najlepiej bedzie go zrobic???
  • #9 2661243
    coista
    Poziom 18  
    Zorro !Dobre rady zawsze w cenie :) ale ja potrzebuje tylko informacji jak odwrócić (lub raczej czym )obraz w pozytywowy z negatywa ?Mam juz źródło światła i szkło powiększające. Jeszcze czegos brakuje (jakiś filtr moze ??)
  • Pomocny post
    #10 2661299
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    obawiam się, że w sposób taki jaki chcesz nie da się zamienić negatywu w pozytyw.. według mnie nie ma takiej możliwości, żeby to co jest jasne (oświetlone) nagle stało się ciemne i odwrotnie - na pewno nie metodą przezierną..
    być może w jakiś sposób przez odbicie światła - obszary jasne przepuszczają światło, czyli mniej się odbija, a ciemne odbijają więcej... przy odpowiednim kącie patrzenia na negatyw da się to w jakimś stopniu uzyskać - ale nie jest to zadowalające... dotyczy to oczywiście negatywów czarno-białych - przy kolorowych obawiam się, że klops ;(
    myślę, że jedną z naprostszych metod byłby aparat cyfrowy (czy nawet kamerka internetowa) postawiona za matówką na którą 'rzucany' byłby obraz z negatywu, sygnał z kamerki do kompa i na jakiś program przechwytujący w którym ustawiony jest obraz negatywowy...
  • #11 2661315
    coista
    Poziom 18  
    Dzieki za tą radę z aparatem cyfrowym.Sądzilem jednak,ze da sie coś takiego zrobić .Widzialem na allegro taką zabawkę(przeglądarka do slajdów) i sądzilem,ze zrobię cos takiego w domu bo z tego co widać taka przeglądarka do slajdów wygląda na mało skomplikowaną.Np. taka http://www.allegro.pl/item104539941_przegladarka_slajdow_o_zasilaniu_bateryjnym.html )
    Mam osobiscie aparat HP433 .Będzie sie dało jego jakoś wykorzystać??I co masz na myśli pisząc "matówka" ???
  • Pomocny post
    #12 2661463
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    ... na to urządzenie z allegro bym się nie pisał ;)
    matówka - http://pl.wikipedia.org/wiki/Matówka - może być nawet ekranem z kalki technicznej - do przeglądania negatywów wystarczy, gdybyś chciał te negatywy zarchiwizować to cały układ optyczny musi być trochę ;) lepszej jakości...
    dobrze byłoby zamknąć całość w pudełku (czarnym w środku) aby światło zewnętrzne nie zakłócało obrazu..
    czy ten twój aparat ma możliwość pracy jako kamera? chodzi mi o to czy może być wpięty do komputera i pokazywać na bieżąco obraz - wtedy oglądasz negatywy, a w programie przechwytującym obraz z aparatu ustawiasz obraz negatywowy..
    bo jeżeli nie to jedyna metoda - zrobić zdjęcia negatywom, a potem je przeglądać w programie graficznym - trochę więcej roboty...

zarumienilem się ;))
  • #13 2663940
    coista
    Poziom 18  
    Wielkie dzięki "wzagra" za wszystkie cenne informacje.Bardzo mi pomogłeś !Wspaniale,ze ludzie chcą sie dzielić swoją wiedzą bardzo chętnie i zupełnie za darmo .
    Pozdrawiam serdecznie i zaczynam eksperymentować.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy amatorskich metod oglądania starych klisz fotograficznych bez użycia skanera lub płatnych usług. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie żarówki jako źródła światła oraz lupy lub szkła powiększającego do podświetlenia i oglądania kliszy. Jednakże wyświetlenie obrazu na ścianie wymaga złożonego układu optycznego, typowego dla rzutnika przeźroczy, co jest trudne do samodzielnego wykonania. Problemem jest także odwrócenie obrazu negatywowego na pozytywowy – nie da się tego uzyskać prostą metodą przezierną, a jedynie za pomocą specjalnych filtrów lub cyfrowej obróbki obrazu. Sugerowano użycie aparatu cyfrowego lub kamerki internetowej z matówką (ekranem dyfuzyjnym) do sfotografowania negatywu i cyfrowej inwersji obrazu w programie graficznym. Wskazano, że przeglądarki do slajdów są dostępne, ale mogą nie pasować do zwykłych klisz zwiniętych w szpulce. Rekomendowano także poszukiwanie rzutnika do slajdów (np. DIAPOL, LECH) u znajomych lub w szkołach. Całość wymaga odpowiedniego oświetlenia, układu optycznego i ewentualnej cyfrowej obróbki, aby uzyskać czytelny obraz z negatywów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA