logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę WiFi wybrać do domu 3 kondygnacje + warsztat 30m?

viperPL 03 Sty 2007 13:09 1969 5
REKLAMA
  • #1 3399768
    viperPL
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam.

Zamierzam zbudować sieć lan / wlan w domku jednorodzinnym.
    Są to 3 kondygnacje + warsztat oddalony w lini prostej od strychu domu o jakieś 30 metrów. Zewnętrzne ściany budynku mają 0.5 metra :) i są wykonane z pustaka + wełny mineralnej. Stropy stanowią płyty zbrojone.
    Budynek warsztatowy ma ściany o grubości 25 - 30 cm.

Robiąc kosztorys sieci nieco drożej wychodzi sieć przewodowa - przy założeniu że w każdym pokoju jest przewód zakończony giazdkiem. Skrętki wyjdzie dobre 200 metrów - a może i więcej + gniazda ...

Przy sieci WIFI to odpada - kupuję tyle kart sieciowych ile potrzeba w danej chwili , mogę używać laptopa na stole w salonie (gdzie nie fajnie wyglądają kable)

Jaką antenę WIFI proponujecie - do zamontowania najlepiej na strychu aby objęła swym zasięgiem wszystkie kondygnacje budynku + ewentualnie warsztat?

Miałem chwilowo taki pomysł aby warsztat oraz kondygnację piwniczną budynku podłączyć kablem a parter oraz 1 piętro WLAN na defaultowej antenie routerka. Tylko czy obejmie 2 kondygnacje defaultowa antena routerka która będzie zamknięta w metalowej szafce dystrybucyjnej ?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3399779
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 747
    Cytat:
    antena routerka która będzie zamknięta w metalowej szafce dystrybucyjnej ?
    Antena w metalowej puszce? :cry:
    Musi być w wolnej przestrzeni! Przecież z metalowej puszki nic nie ma prawa wyjść!
  • REKLAMA
  • #3 3399805
    viperPL
    Poziom 16  
    Ok :)

Czyli sam router w metalowej szafie dystrybucyjnej razem z multiswitchem od TV. A antena zewnętrzna od routerka na strychu - tylko jaką antenę zamontować na strychu aby był zasięg WIFI przynajmniej w domu - do warsztatu mogę poprowadzić przewód jeśli WIFI tam nie dotrze.

Ps. Strop pomiędzy strychem a 1 piętrem jest bardzo gruby: płyta zbrojona + kramzyt (nie wiem czy dobrze piszę) sumaryczna grubość to jakieś 0.5 m
  • REKLAMA
  • #4 3399836
    jozefg
    Trudno przewidzieć jak w takiej konstrukcji będzie to się zachowywało - pozostaje ustalić doświadczalnie.
    W skrajnym przypadku może zajść konieczność umieszczenia anteny poza budynkiem na wysięgniku lub maszcie 3 - 4 metry po to żeby żelbetowe stropy ominąć.

Antenę ja mam u siebie HORIZON mini na dachu...
  • REKLAMA
  • #5 3399915
    viperPL
    Poziom 16  
    Czyli jeśli zamontuję dookólną antenę np. Horizon mini na kominie (na maszcie wraz z obecną anteną kierunkową TV) + sieciówki pci z defaultowymi antenami to sieć będzie w 99% skazana na sukces ?

Mam taki problem że nie mam możliwości podmiany sprzętu - domek daleko od większego miasta.

Ps, jaka jest optymalna długość przewodu łączącego antenę z routerem ?
  • #6 3399937
    jozefg
    Cytat:
    Czyli jeśli zamontuję dookólną antenę np. Horizon mini na kominie (na maszcie wraz z obecną anteną kierunkową TV) + sieciówki pci z defaultowymi antenami to sieć będzie w 99% skazana na sukces ?

Ta antenka waży dokładnie 300 gramów - u mnie jest na rurce 3/4"

Cytat:
    Mam taki problem że nie mam możliwości podmiany sprzętu - domek daleko od większego miasta.
    Nie podmieniasz sprzętu tylko umieszczenie anteny...

Cytat:
    jaka jest optymalna długość przewodu łączącego antenę z routerem ?
    Ja mam 12mb kabla - ale najlepiej jak najkrótszy (mniejsze straty)
    :D
REKLAMA