ok jeszcze raz to napisze ...mamy komputer o adresie 192.168.1.1 i za jego pomoca pingujemy komputer o adresie 192.168.1.2 i na tym tez komputerze w chwili gdy zablokujemy za pomoca windowsowego firewala port 445 TCP to nasz komputer o adresie 192.168.1.1 bedzie pokazywal tylko "uplynal limit czasu zadania" po ponownym odblokowaniu portu 445 TCP na komputerze 192.168.1.2 to nasz komputer o adresie 192.168.1.1 znow pokaze nam normlanego pinga... ja nie wiem sprawdzalem to juz na tylu kompach ze dramat i wszedzie jest tak samo

a co do tej listy wiadomosci to skad to ? z czym sie to je i etc. bo naprawde nie wiem a chce sie dowiedziec

bo wciaz nie kumam jak mzona zmusic pinga zeby szedl raz np jednym raz drugim laczem skoro jest to podzielone wg portow a nie uslug ?:> prosze niech ktos sie zlituje nad moja niewiedza i mi to wyjasni
UPDATE: dobra troche pozytalem o protokolach i wyszlo ze faktycznie niejako icmp nie pracuje na portach aczkolwiek wciaz utrzymuje to co pisalem wyzej (sprawdzilem wieloktornie i dziala) ale wciaz nie wiem czy jest jakas mozliwosc kontroli pinga tak by puszczac raz jednym raz to drugim laczem albo jak zalozmy mamy sprzetowy router z dwoma laczami na load balancing i puscimy pinga to ktorym laczem on pojdzie ? zakladajac ze ona lacza sa wykorzystane w tym samym stopniu?