logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zablokowanie WYSYŁANIA plików z komputera (P2P) Windows XP

SHAANTI 13 Mar 2008 18:49 10532 13
  • #1 4905256
    SHAANTI
    Poziom 12  
    Witam. Mam mały problem a mianowicie admin sieci w ktorej "jestem" ma drobne pretensje oto ze "zapycham" ruch sieciowy wysyłaniem plikow z mojego komputera poprzez pobieranie torrentow i nietylko. Chcialbym sie dowiedziec czy jest jakis sposob w windowsie aby takie wysylanie ograniczyć do minimum...tak aby działao poprawnie GG i tym podobne a niebyły wysyłane pliki z mojego komputera (P2P). Wiem również że istnieje zmniejszenie lub zablokowanie wysylania plików w programach P2P ale to odpada gdyz przez to zmiejsza mi się szybkość pobierania. A zatem czekam na wasze opinie i chęć udzielenia mi pomocy 8) . Dzięki :)
  • #2 4905280
    Pabllo 181
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    W programie Emule istnieje opcja Protokół maskowania
    Po włączeniu jej twój admin nie powinien się połapać że
    używasz P2P Możesz też włączyć porty losowe.
  • #3 4905293
    SHAANTI
    Poziom 12  
    ja uzywam FLASHGET tam tez coś jest z anonimowośćią ale jednak chcialbym przychamowaćto wysyłanie pliczków
  • #4 4905298
    tomi1972
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam,
    nie zgodzę się z żadnym maskowanie, dobry administrator sieci ma wgląd jeżeli chodzi o ruch (out i in). W moim przypadku blokuję wszelki ruch P2P, P2M w godzinach popołudniowych od 12 do 20. Potem hulaj dusza. POzdrawiam
  • #5 4905315
    SHAANTI
    Poziom 12  
    no świetnie ale dalej niewiem jak mozna to wysyłanie z mojego komputera zablokować :P
  • #7 4905339
    SHAANTI
    Poziom 12  
    kolego ja niemam Emule tylko Flashget-a :)
  • #8 4905367
    Pabllo 181
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    W sieci P2P jak chcesz brać nic nie dając to się nazywa
    Lacherstwo
  • #9 4905368
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    W najnowszym numerze CHIPa masz trochę o programach związanych z zachowaniem anonimowości w sieci - wtedy nawet admin nie ustali, kto zapycha sieć :-D
  • #10 4905407
    SHAANTI
    Poziom 12  
    chwila chwila...niejestem pijawą...sam udostępnialem do tej pory to co sciągnołem ale niestety musze to zmienic bo adminowi to przeszkadza...
  • #11 4906705
    stonkers
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Flahget o ile sie nie myle sluzy i o tym samym programie mysle to menedzer pobierania plikow, fakt faktem ze swego czasu byl popularny bo "podwyszal" predkosc sciagania. Ma w sobie zaiimplementowane metody ze pobierajac plik dzieli go a przy tym wysyla mase zapytan i zapycha lacze:D

Zainstaluj Netlimiter - tam masz mozliwosc ograniczenia downloadu i uploadu dla kazdego z osobna programu
  • #12 4909823
    SHAANTI
    Poziom 12  
    ok dzienki :) sprawdze ten progs ;)
  • #13 4909928
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    SHAANTI napisał:
    chwila chwila...niejestem pijawą...sam udostępnialem do tej pory to co sciągnołem ale niestety musze to zmienic bo adminowi to przeszkadza...

Ehh kolejny "Admin". Powiedz temu Twojemu "Adminowi" żeby douczył się o czymś takim jak QoS, sprawiedliwym podziale łącza itp, a jak nie, to niech zajmie się hodowlą chomików. Ty płacisz za usługę dostępu do internetu, a że admin jest osłem (niestety bardzo wielu nazywających siebie "adminami" nie ma pojęcia o sieci) to juz nie Twoja sprawa. Jak zablokuje porty, to podaj go do sądu, o nie wywiązanie sie z umowy.
  • #14 5017083
    SHAANTI
    Poziom 12  
    ok luzik już problemik uciekł z pola widzenia hehe pozdro dzieki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje metody ograniczenia wysyłania plików z komputera w systemie Windows XP podczas korzystania z sieci P2P, tak aby nie blokować całkowicie transferu i umożliwić działanie komunikatorów takich jak GG. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące programów P2P, takich jak Emule, który oferuje opcję protokołu maskowania i losowe porty, co może utrudnić wykrycie ruchu przez administratora sieci. Jednak maskowanie nie gwarantuje pełnej anonimowości, gdyż administratorzy mają wgląd w ruch sieciowy. Użytkownik korzysta z Flashget, który jest menedżerem pobierania plików, a nie typowym klientem P2P, i nie posiada wbudowanych opcji ograniczania wysyłania bez utraty prędkości pobierania. Zaproponowano użycie narzędzia NetLimiter, które pozwala na indywidualne ograniczenie prędkości uploadu i downloadu dla poszczególnych aplikacji, co może rozwiązać problem bez konieczności blokowania portów lub całkowitego wyłączania wysyłania. W dyskusji pojawiły się również uwagi dotyczące zarządzania ruchem sieciowym przez administratorów, w tym stosowania QoS i harmonogramów blokowania ruchu P2P. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z dalszych działań, gdy problem przestał być aktualny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA