logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani układ SZR do zasilania awaryjnego w domu?

mrus 03 Sty 2007 15:41 7805 11
REKLAMA
  • #1 3400230
    mrus
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Potrzebuję zrobić prosty układ przełączający coś w stylu SZR. Sytuacja wygląda nastepująco:

Jest domek jednorodzinny z jedną rozdzielnią elektryczną zasilająca z sieci nn. Dwa obwody w rozdzielni (pompy i piec) muszą posiadać awaryjne zasilanie (agregat prądotwórczy), który w momencie zaniku zasilania przejmie obowiązek zasilenia tych obwodów, a w momencie powrotu zasilania przestanie działać. Jak to zrobić w najprostszy i możliwie najtańszy sposób. Czytałem o zespołach SZR ale to starsznie dużo kosztuje (od 3000 zł). Czy istnieje jakieś tańsze a skuteczne rozwiazanie?
  • REKLAMA
  • #2 3400265
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Można to zrobić na przełączniku SIEĆ - AGREGAT lub na 2 stycznikach z odpowiednimi blokadami - elektrycznymi i mechanicznymi.
  • #3 3400352
    mrus
    Poziom 12  
    a gdzie można o tym poczytać?
  • REKLAMA
  • #4 3401100
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Myślę, że gotowego układu to nie znajdziesz.
    Idea pracy takiego SZR powinna być taka:
    - w rozdzielni należy dobudować przekaźnik kontrolujący obecność napięcia zasilającego z sieci nn, który to przekaźnik po nastawionym czasie braku napięcia podstawowego poda impuls na start agregatu,
    - gdy agregat wystartuje, to załączą się styczniki podające napięcie z agregatu na piec i pompki,
    - gdy napięcie podstawowe powróci to drugi przekaźnik kontrolujący napięcie podstawowe po nastawionym czasie wyłączy agregat, wyłączy styczniki zasilające z agregatu i załączy styczniki zasilające z sieci.
    Niedawno spotkałem się w pracy z takim przekaźnikiem. Nie jestem tylko pewien kto jest jego producentem, ale mogę jutro poszukać tamtej dokumentacji i Ci podam (wieczorem).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #5 3402745
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Jak potrzebujesz wsparcia, to nawijaj na prv.
    Co cztery ręce to nie dwie.
    :-)
  • REKLAMA
  • #6 3403410
    Grzech-2
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Gotowe układy SZR od dawna produkuje firma www.aparel.com.pl, i nie tylko (PSA nawet do 550A). Do swoich celów możesz zakupić u nich sam człon automatyki (MSR), a jakieś nieduże styczniki dołożyć samemu. Pamiętaj tylko, że nie będziesz miał wówczas blokady mechanicznej tylko elektryczną.
    Do informacji zainteresowanych: takie gotowe układy z blokadami, na stycznikach próżniowych lecz do zastosowań przemysłowych produkuje firma www.oram.pl, która jest prekursorem w ich produkcji w kraju.
    Pozdrówka
  • REKLAMA
  • #7 3425576
    mrus
    Poziom 12  
    Co macie na myśli pisząc "blokada mechaniczna i elektryczna"
  • #8 3425736
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Blokada elektryczna to podłączenie cewek styczników na krzyż przez styki pomocnicze normalnie zwarte. Chodzi o to, że żaden z nich nie załączy jeśli drugi jest załączony. Blokada mechaniczna to coś podobnego tyle, że właśnie mechaniczna - styczniki zespolone ze sobą za pomocą specjalnego łącznika pozwalającego na załączenie tylko jednego z pary w tym samym czasie.
  • #9 3425814
    michal54_87
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    dobrze mowi los sandalos prosty ukladzik na 2 stycznikach blokade robisz poprzez styki pomocnicze drugiego stycznika i jest to najtansze rozwiazanie
  • #10 3426576
    stefanra
    Poziom 12  
    uklad jednofazowy czy trojfazowy?

Dodano po 2 [minuty]:

w jednofazowym to 2 styczniki jak koledzy pisza ale w 3fazowym to trza by jakiego ckf + styczniki
    zagonic do pracy
  • #11 3427683
    michal54_87
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    a co to ma do roznicy???????// przecierz karzy<prawie> ma styki pomocnicze i to ci wystarczy
  • #12 7211804
    Pacjent
    Poziom 11  
    mrus napisał:
    Witam. Potrzebuję zrobić prosty układ przełączający coś w stylu SZR. Sytuacja wygląda nastepująco:

Jest domek jednorodzinny z jedną rozdzielnią elektryczną zasilająca z sieci nn. Dwa obwody w rozdzielni (pompy i piec) muszą posiadać awaryjne zasilanie (agregat prądotwórczy), który w momencie zaniku zasilania przejmie obowiązek zasilenia tych obwodów, a w momencie powrotu zasilania przestanie działać. Jak to zrobić w najprostszy i możliwie najtańszy sposób. Czytałem o zespołach SZR ale to starsznie dużo kosztuje (od 3000 zł). Czy istnieje jakieś tańsze a skuteczne rozwiazanie?

Ja mam podobny problem, ale nie taki sam (chyba). Jeśli coś nie jasno wyjaśniam wybaczcie, nie jestem elektrykiem tylko chemikiem, ale do sedna...
    W moim przypadku pompy i piec są podłączone poprzez dodatkową skrzyneczkę, do sieci głównej domu. W październiku tego roku, jak i w wielu miejscach na lubelszczyznie, nie miałem prądu. Najważniejsze dla mnie było zasilić piec i pompy CO. Rozebrałem skrzynkę i wpiąłem kabel z agregatu i tak piec i pompy dawały ciepło. Dostawy prądu przywrócono i złożyłem wszystko jak było. Mamy pierwsze przymrozki i nie wiem czy sytuacja się nie powtórzy. Ponowne przerabianie tego może być uciążliwe. Myślę o rozwiązaniu by zastosować jakiś przełącznik na drodze sieć w piwnicy skrzynka, z której zasilane sią pompy i piec i jakimś dodatkowym wejściu gdzie mógłbym wpiąć agregat, a w przełączniku zmienić źródło zasilania. Proszę o pomoc jak tanio i dobrze zrobić taki układ, żeby szybko i sprawnie przełączyć źródło zasilania z sieci na agregat. Czytałem o przełączniku sieć-agregat lub przełączniku I-0-II. Ile to może kosztować? Jaki dobrać? Poradzicie jakiś model i gdzie to można nabyć?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniego i prostego układu SZR (samoczynnego załączania rezerwy) do zasilania awaryjnego w domu jednorodzinnym, gdzie pompy i piec mają być zasilane z agregatu prądotwórczego w przypadku zaniku napięcia z sieci nn. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie dwóch styczników z blokadą elektryczną (poprzez styki pomocnicze) lub mechaniczną (zespolone styczniki uniemożliwiające jednoczesne załączenie obu źródeł). Układ powinien zawierać przekaźnik monitorujący obecność napięcia sieciowego, który po określonym czasie braku napięcia uruchomi agregat i przełączy zasilanie na agregat, a po powrocie napięcia wyłączy agregat i przywróci zasilanie z sieci. Gotowe moduły SZR są dostępne, m.in. od firmy Aparel (moduł MSR) oraz Oram (styki próżniowe do zastosowań przemysłowych), jednak ich cena jest wyższa. W przypadku układów jednofazowych najprostsze i najtańsze rozwiązanie to dwa styczniki z blokadą elektryczną. W układach trójfazowych może być konieczne zastosowanie styczników typu CKF. Blokada elektryczna polega na krzyżowym podłączeniu cewek styczników przez styki pomocnicze, co zapobiega jednoczesnemu załączeniu obu źródeł zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA