logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 w PlusGsm - słaby zasięg w porównaniu do Nokia 3310?

wymiatachu 03 Sty 2007 17:22 1146 6
REKLAMA
  • #1 3400617
    wymiatachu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam pytanie do użytkowników Siemensa c65 w sieci Plus - czy te Siemensy mają wszystkie taki cienki zasięg w sieci Plus?? Bo jak jestem w jakimś pomieszczeniu to tylko widze "szukanie sieci" jak włoze karte w ery to zasieg mam super z idei teakże. Mój brat ma nokie 3310 w plusie i w domu jak położe obydwa telefony jeden obok drugiego to widać różnice na wskaźniku - u mnie wcale a u niego na nokii zawsze jest zasieg
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 3400642
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Roznie bywa i wplywa na to wiele czynnikow. Czy telefon ma tendencje do gubienia zasiegu w kazdym budynku czy tylko u Ciebie w domu? Moze poprostu masz slabszy zasieg w plusie a starsze telefony nieraz charakteryzują sie tym ze maja lepszy zasieg jak to jest w noki twojego brata.
  • REKLAMA
  • #3 3400806
    Powerbass
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ja mam C65 w plusie i mam zasiek bardzo dobry, w windzie slabszy ale chyta, nawet w piwnicy mam zasiek, a brat ma 6020 i w piwnicy nie ma zasiegu :D
  • REKLAMA
  • #4 3400835
    owoc_lesny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proponuje upgread softu :)
  • #5 3401014
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Każdy telefon musi spełniać normę - np. czułość na zakresie 900MHz musi być lepsza niż -102dBm (chyba że się coś zmieniło ). Oznacza to, że telefony sprawne będą się podobnie zachowywać w tej samej 'okolicy', co nie znaczy, że będą dokładnie to samo pokazywać.
    Mówi się:' mój telefon wskazuje 3 kreski zasięgu a kolegi z innej firmy w tej samej sieci - 5' - a to jest nieporównywalne, gdyż zadne normy nie regulują wskazań w telefonach - może być i 17 kresek a 'zasięg' przez to się nie poprawi, sposób zobrazowania zależy tylko od projektanta softu.
    Twój telefon jest najprawdopodobniej zwyczajnie uszkodzony.
    Software, jeśli nie było ingerencji, raczej nie jest przyczyną.
    Co do hw, to jest tak dużo możliwości, że opcja 'szukaj' może - lecz nie musi - pomóc.
    Dobry serwis pomoże na pewno.
  • REKLAMA
  • #6 3416890
    owoc_lesny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    sim napisał:

Software, jeśli nie było ingerencji, raczej nie jest przyczyną.

Oj chyba nigdy nie miałeś do czynienia z siemensem. Tak się składa że jestem modem na jednym z największych for o siemensach i znam się na żeczy. Ja polecam wgrać fulla.
  • #7 3425175
    wymiatachu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ten telefon miał załzoną nową płyte główną której wgrałem Full Flasha we wszelkich możliwych wersjach i cały czas tak samo - PLUS cienki zasieg :(
    wgrywałem eeproom inny itd... wszystko co ludzie na forum piszą że tak robią,
    miałem trzy takie płyty nowe i w każdej w pomieszczeniu jest szukanie sieci w PLUSIE i IDEA też cienko chodzi, na ERZE super

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niskim zasięgiem telefonu Siemens C65 w sieci Plus, zauważając wyraźnie lepszy zasięg na Nokii 3310 w tych samych warunkach. W dyskusji wskazano, że zasięg może zależeć od wielu czynników, w tym lokalizacji i jakości sygnału operatora. Starsze modele telefonów, takie jak Nokia 3310, mogą mieć lepszą czułość odbioru. Jeden z użytkowników posiadających Siemens C65 w Plusie potwierdza dobry zasięg, nawet w trudnych warunkach (winda, piwnica), co sugeruje, że problem może być indywidualny. Zalecano aktualizację oprogramowania (full flash) oraz sprawdzenie sprzętu w serwisie, gdyż uszkodzenie sprzętowe może powodować słaby odbiór. Autor potwierdza, że wymieniał płyty główne i wgrywał różne wersje oprogramowania, lecz problem z cienkim zasięgiem w Plusie i Idea pozostaje, natomiast w Erze zasięg jest dobry. Wskazuje to na możliwe problemy kompatybilności lub specyficzne ograniczenia sprzętowe w sieci Plus.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA