logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki tranzystor jest lepszy od irfz44n do wzmacniacza??

Alien19999 03 Sty 2007 17:35 6651 11
REKLAMA
  • #1 3400668
    Alien19999
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Jaki tranzystor można zastosować zamiast irfz44n, który byłby trwalszy i pasował do końcówki mocy????
  • REKLAMA
  • #2 3400683
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    irfz raczej jest z przetwornicy impulsowej a nie koncowki mocy....
  • #3 3400694
    Alien19999
    Poziom 12  
    Właśnie zabardzo nie wiem co mi sie stało przy wzmacniaczu bo poszło 6 takich tranzystorów a wzmacniacz grał i nic nie było ruszane

Dodano po 1 [minuty]:

znaczy grał półki sie nie spaliły ale na począdku zaczął wariować (włanczał sie i wyłanczał)co mogło by być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #4 3400745
    ige
    Poziom 35  
    jaki to wzmacniacz,tranzystory tak jak mowilem sa od przetwornicy napiecia czyli ja masz uszkodzona
  • REKLAMA
  • #5 3400762
    Alien19999
    Poziom 12  
    to wzmacniacz cdi GM-X554 tak przy okazji to szukam do niego schematu
  • #6 3400776
    DJ.Wielebny
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    jak zaobserwowałem z naprawianych wzmacniaczy to właśnie te tranzystory padały po przegrzaniu (przeciążeniu) wzmacniacza lub w wyniku zwarcia na wyjściu lub na zasilaniu, jak wynikało z opisów usterek jakie dostawałem od użytkowników spalonego wzmacniacza. Prawdopodobnie mogły mieć też słaby kontakt termiczny z radiatorem. Można zastosować irfz44NL, lub jeśli chcesz to prześlę katalog i na podstawie danych dobierzesz sobie. Pozdrawiam.
  • #7 3400792
    Alien19999
    Poziom 12  
    możliwe że miały słabe chłodzenie. mam jeszcze jedno pytanie czy one mogą bezpośrednio dotykać radiatora(obudowy)?? bo tu są odizolowane jakimś materiałem.
    Chce jak można to prześlij katalog.
  • #8 3400842
    ige
    Poziom 35  
    musza byc izolowane,ten material to mika inaczej podkladki mikowe
  • REKLAMA
  • #9 3400851
    Alien19999
    Poziom 12  
    ja zawsze myślałem że mika to plastik aha no tak przecież była kiedyć stosowana do przewijania transformatorów.

A może wie ktoś gdzie moge znaleść schemat do tego wzmacniacza CDI???
  • #10 3400977
    delta_110
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Tranzystory te nie mogą być zamontowane bez tych przekładek izolujących bo natychmiast ulegną zniszczeniu. IRFZ 44, tak samo jak IRFZ 46 są stosowane w przetwornicach podwyższających i konwertujących napięcie stałe +12V na +/- 35V ( w zależności od typu wzmaka może być nawet +/- 45V co daje sumarycznie nawet 90V) Uszkodzenie tych tranzystorów może być spowodowane uszkodzeniem generatora i tzw. regulatora PWM zbudowanego zazwyczaj na układzie scalonym TL494 (zależne od konstrukcji) Jeżeli masz 8 x IRFZ to 4 z nicz przypadają na pierwsze uzwojenie transformatora , pozostałe 4 na drugie uzwojenie. Ich naprzemienna praca powoduje transformowanie wspomnianych 12V na symetryczne podwyższone napięcie które po wyprostowaniu zasila końcówki mocy.
    1. W jaki sposób sprawdzałeś te tranzystory ? - czy je wylutowałeś, czy mierzyłeś w układzie ?

Dla poglądu zamieszczam schemat przetwornicy ze wzmaka JBL 50
    który ze względu na małą moc posiada tylko po jednym IRFZ na uzwojenie.
    pozdrawiam

Dla zainteresowanych - mogę wysłać na priwa cały schemat JBL-50 włącznie z płytkami do JBL BTX250 wykorzystujący przetwornicę JBL50
    Załączniki:
    • jaki tranzystor jest lepszy od irfz44n do wzmacniacza?? przetwornica.JPG (44.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3401006
    Alien19999
    Poziom 12  
    nie musiałem ich sprawdzać poniważ uległy zniszczeniu (spaliły się wszystkie) i zabardzo nie wim dlaczego bo nie widać już żadnych innych uszkodzeń. Co jeszcze mógłbym sprawdzić co mogło być przyczyną spalenia??
  • #12 3401068
    delta_110
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Może być wiele przyczyn:
    1. uszkodzenie generatora sterującego układem PWM
    2. uszkodzenie samego układu scalonego PWM
    3. uszkodzenie (zmęczenie) jednego IRFZ-a a tym samym uszkodzenie pozostałych
    4. zwarcie na wyjściu = zbyt duże obciążenie przetwornicy = przegrzanie IRFZ i uszkodzenie

Harmonogram prac:
    1. wylutuj IRFZ-y z układu
    2. odłącz końcówki mocy ( wylutuj)
    3. pomierz elementy w okolicy PWM (diody, tranzystory itp)
    4. włącz zasilanie 12v i sprawdź zasilenie PWM i transformatora.
    to na początek

jak masz GG to czekam GG5092321

pozdrawiam

p.s.

byłoby łatwiej bez schematu jakbyś zrobił kilka fotek i je wrzucił na priva lub elkę

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru tranzystora zastępczego dla IRFZ44N stosowanego w końcówce mocy wzmacniacza CDI GM-X554. IRFZ44N jest typowo używany w przetwornicach impulsowych do podwyższania napięcia z 12V na symetryczne ±35V lub więcej, a nie bezpośrednio w końcówkach mocy. Uszkodzenia tranzystorów IRFZ44N mogą wynikać z przegrzania, przeciążenia, zwarć na wyjściu lub zasilaniu oraz słabego kontaktu termicznego z radiatorem. Zaleca się stosowanie izolacji termicznej (np. podkładki mikowej) między obudową tranzystora a radiatorem, aby zapobiec uszkodzeniom. Można rozważyć zastosowanie tranzystora IRFZ44NL jako zamiennika. Przyczyną awarii mogą być również uszkodzenia generatora PWM lub układu sterującego (np. układ TL494). Wskazane jest wylutowanie uszkodzonych tranzystorów, odłączenie końcówek mocy, pomiar elementów w układzie PWM oraz sprawdzenie zasilania i transformatora. Poszukiwany jest również schemat wzmacniacza CDI GM-X554, co ułatwi diagnozę i naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA