Witam, chciałbym was prosić o pomoc lub jakieś wskazówki. Zbudowałem przetwornicę według schematu zamieszczonego na 41 stronie tego tematu
przez Qwet'a
wszystko pięknie ładnie daje napięcia 2x42V ( tak miało być ) ale niestety pod obciążeniem już nie jest tak kolorowo, podłączając 4xrezystor 0.22R 5W każdy z dodatniej gałąź zasilania pobierane jest tylko 0.55A ( gdy prąd jest ustawiony na 25V ) a gdy podepnę pod ujemną gałąź to pobór prądu jest znikomy 0.01 może 0.02 A. Przetwornicę testuję na zasilaczu komputerowym, który daje na 12V około 18A ( mierzyłem ).
Co może powodować znikomą sprawność przetwornicy ?? grzeją się tylko tranzystory z dodatniej części zasilania.
ps. trafo jest zimne, w ogóle się nie grzeje. z przetwornicy pod obciążeniem wydobywają się dziwne dźwięki
Moderowany przez -RoMan-:
przez Qwet'a
Co może powodować znikomą sprawność przetwornicy ?? grzeją się tylko tranzystory z dodatniej części zasilania.
ps. trafo jest zimne, w ogóle się nie grzeje. z przetwornicy pod obciążeniem wydobywają się dziwne dźwięki
Moderowany przez -RoMan-:Wydzieliłem z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535771.html