logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska sprawność przetwornicy 9osiol9 - grzejące się tranzystory, dziwne dźwięki

9osiol9 29 Gru 2008 16:18 8968 49
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego moja przetwornica 12V→±42V ma tak małą sprawność, grzeją się tylko trzy tranzystory i słychać z transformatora dziwne dźwięki?

Nie obciążaj samej ujemnej gałęzi, bo ten układ jest przeznaczony do pracy z jednakowym średnim prądem po obu stronach; testuj go między gałęziami albo między + a masą, a do prób używaj rezystorów powyżej 10Ω, bo 0,22Ω w szeregu przy 42V oznaczałoby absurdalnie duży pobór mocy [#5901359] Jeśli zasilasz przetwornicę z zasilacza komputerowego, dodaj na wejściu pojemność rzędu kilkudziesięciu mF, bo spadki napięcia i dziwne odgłosy mogą wynikać z braku kompensacji w stabilizacji oraz zbyt słabego źródła zasilania [#5901479][#5919063] To, że grzeją się tylko trzy IRFZ44N, wskazuje na problem ze sterowaniem bramek albo nierówny rozkład obciążenia kluczy, więc trzeba sprawdzić, czy wszystkie tranzystory się poprawnie otwierają [#5901479] Należy też skontrolować transformator: uzwojenia powinny być nawinięte bifilarnie, a rdzeń dobrze złożony, bo zła konstrukcja może pogarszać pracę i powodować trzeszczenie [#5901423] Najlepiej obejrzeć przebiegi na bramkach i drenach oscyloskopem, bo miernik może nie pokazać problemu; później w wątku wyszło też, że przy obciążeniu napięcie wejściowe spadało do 9V z 11,5V, więc przetwornica wchodziła w warunki zbyt słabego zasilania [#5901574][#5911371][#5918036]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5901278
    9osiol9
    Poziom 13  
    Witam, chciałbym was prosić o pomoc lub jakieś wskazówki. Zbudowałem przetwornicę według schematu zamieszczonego na 41 stronie tego tematu

Moderowany przez -RoMan-:

Stąd: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535771.html

przez Qwet'a :) wszystko pięknie ładnie daje napięcia 2x42V ( tak miało być ) ale niestety pod obciążeniem już nie jest tak kolorowo, podłączając 4xrezystor 0.22R 5W każdy z dodatniej gałąź zasilania pobierane jest tylko 0.55A ( gdy prąd jest ustawiony na 25V ) a gdy podepnę pod ujemną gałąź to pobór prądu jest znikomy 0.01 może 0.02 A. Przetwornicę testuję na zasilaczu komputerowym, który daje na 12V około 18A ( mierzyłem ).

Co może powodować znikomą sprawność przetwornicy ?? grzeją się tylko tranzystory z dodatniej części zasilania.

ps. trafo jest zimne, w ogóle się nie grzeje. z przetwornicy pod obciążeniem wydobywają się dziwne dźwięki :D

Moderowany przez -RoMan-:

Wydzieliłem z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535771.html

• REKLAMA
  • #2 5901359
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Samej ujemnej gałęzi nie powinieneś obciążać, ponieważ stabilizowana jest sama dodatnia. Zasilacz jest przystosowany do zasilania wzmacniaczy, które biorą taki sam prąd (średni) z obu gałęzi. Jeśli chcesz sprawdzać wydajność prądową to podłączaj rezystor między gałęzie, lub ewentualnie między + a masę.

0.22R ??? :| Połączone szeregowo dają 0.88R, przy napięciu 42V teoretycznie wzięłyby 2kW mocy!! Testuj przetwornicę na rezystorach powyżej 10ohm...

Cytat:
    grzeją się tylko tranzystory z dodatniej części zasilania.

O których tranzystorach mówisz?

Cytat:
    z przetwornicy pod obciążeniem wydobywają się dziwne dźwięki

To trzeszczenie transformatora spowodowane jest brakiem kompensacji w torze stabilizacji napięcia. Kompensację zapewnia jedynie ograniczone wzmocnienie napięciowe wzmacniacza błędu sterownika. U mnie nie było słychać trzasków, ale jeśli u ciebie występują, zastosuj kompensację w stabilizacji napięcia. Zaraz poprawię schemat...
  • REKLAMA
  • #3 5901407
    9osiol9
    Poziom 13  
    IRFZ44N mam ich 6 tak jak na schemacie a grzeją się 3 ;/
  • #4 5901423
    Qwet
    Poziom 33  
    Prosz:

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdź czy dobrze nawinąłeś transformator, czy zgodnie z obowiązującymi zasadami. Obawiam się że uzwojenia nie są nawinięte bifilarnie, a kształtki rdzenia nie są dobrze złączone :(
  • #5 5901440
    9osiol9
    Poziom 13  
    zaraz to przerobię :) a co z tymi tranzystorami ?? że tylko 3 się grzeją ? ;/ no i taka mała sprawność przynajmniej ze 100W powinna dawać na tym zasilaczu
  • #6 5901479
    Qwet
    Poziom 33  
    Jeśli do zasilania przetwornicy używasz zasilacza, zapewnij pojemność wejściową kilkadziesiąt mF.

Przyczyną grzania się tylko jednego klucza może być zły układ sterownia bramkami tego klucza (wzbudzanie oscylacji) lub różnica w rozkładzie obciążeń kluczy. Sprawdź czy te niegrzejące się tranzystory w ogóle się otwierają...
  • #7 5901531
    9osiol9
    Poziom 13  
    hmm dzisiaj tego chyba nie poprawie całego bo nie mam ani 47n ani 3,3k i 100k ;p niestety :) ale postaram się jak najszybciej to skończyć :) a jak mam te tranzystory sprawdzić??
  • #8 5901574
    Qwet
    Poziom 33  
    Sprawdź oscyloskopem co się dzieje na bramkach/drenach obu kluczy.

Rezystory można dać troszkę inne. Jakie masz na stanie? :P
  • #9 5901584
    9osiol9
    Poziom 13  
    zapraszam na gg (6182320)
    , będzie trochę szybciej i nie narobimy syfu na forum :) a oscyloskopu niestety nie posiadam, zamierzam kupić, jak dobrze pójdzie w styczniu.
  • #10 5908951
    9osiol9
    Poziom 13  
    problem z tranzystorami rozwiązany, pracują obie strony, ale dalej nie ma sprawności ;/ grzałka 300W pobiera z przetwornicy 0.2A z 82V ;/ co może być nie tak ? może uszkodzone bd ?? choć nic po nich nie widać ;/
  • #11 5910838
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Nie zawsze uszkodzenie elementów półprzewodnikowych jest widoczne.A jaką rezystancje ma ta grzałka? oraz z jakiego źródła zasilacz tą przetwornicę? akumulator? O ile wolt napięcie spada po dołączeniu tej grzałki(napięcie zródła zasilania(akumulator) oraz napięcie na grzałce)
  • #12 5911371
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    I przede wszystkim - jak to jest mierzone? Bo podejrzewam podłączenie grzałki bezpośrednio pod uzwojenie wtórne i próbę pomiaru tanim miernikiem.
  • #13 5913367
    Qwet
    Poziom 33  
    grzałka 300W pobiera taką moc przy zasilaniu z 230V. Opór to R=U^2/P czyli wychodzi 176ohm. Przy zasilaniu 82V grzałka powinna brać 0,46A, czyli 38W mocy. Wynika z tego że albo spada napięcie zasilania, albo miernik oszukuje, albo grzałka jest na inne napięcie niż 230V (wątpliwe).
    Postaraj się zmierzyć jednocześnie napięcie na kondensatorach i pobierany prąd, to pozwoli nam powiedzieć coś więcej ;)
  • #14 5915723
    9osiol9
    Poziom 13  
    no to tak, napięcie na kondensatorach wyjściowych spada do około 29,5V, napięcie przed przetwornicą spada do 9V ( z 11,5V ) przed przetwornicą jest kondensator 10000uF.
  • #15 5918036
    Kuczus
    Poziom 19  
    no widzisz, włącza sie zabezpieczenie podnapięciowe (jeśli mówimy o projekcie przetwornicy Irka)
    Musisz znaleśc jakieś stabilniejsze żródło zasilania, inaczej nic nie pomierzysz. Czym to zasilasz że masz 11.5V?
  • #16 5918837
    9osiol9
    Poziom 13  
    zasilacz komputerowy
  • REKLAMA
  • #17 5919063
    Qwet
    Poziom 33  
    Kuczus napisał:
    (jeśli mówimy o projekcie przetwornicy Irka)

Mowa o przetwornicy z mojego projektu, ona nie ma zabezpieczenia pod/nadnapieciowego. Mi to nie przeszkadza ponieważ mam wyświetlacz napięcia przy radiu, wiem kiedy akumulator zaczyna padać. Gdyby ktoś chciał, mógłbym zmodyfikować schemat o takie zabezpieczenie ;)

Skoro przy 11,5V masz na wyjsciu 82V, to spadek napięcia wejściowego do 9V da nam 11,5V / 9V * 82V = 64V. To jest napięcie wyjściowe idealnej przetwornicy, w twoim przypadku spadek wynosi 54%, czyli zdecydowanie za dużo. Jeśli nie zamierzasz stosować stabilizacji, taki spadek jest niedopuszczalny. Spadek napięcia nie powinien przekraczać 20% przy mocy znamionowej przetwornicy. Natomiast jeśli będziesz stosował stabilizację napięcia wyjściowego, spadek może wynosić nawet 40% przy pełnej mocy. Oczywiście wtedy transformator musi być liczony na napięcie o tyle wyższe, o ile zakładamy że spadnie. Resztą zajmie się dławik wyjściowy ;)

Zasilacz komputerowy daje na wyjściu 12,5V, minimum 12V. Sprawdź czy twój miernik nie przekłamuje. Najlepiej weź akumulator samochodowy, podłącz go pod prostownik i ładuj podczas sprawdzania przetwornicy. To da ci mniej więcej warunki zbliżone do tych panujących w instalacji samochodowej. Oczywiście o ile nie będziesz czerpał jakichś dziwnych mocy, rzędu 600W :)
  • #18 5920891
    9osiol9
    Poziom 13  
    postanowiłem przetwornicę zbudować od nowa :) bo na mojej płytce już jest tak namieszane że szkoda gadać :D jak możesz to zapodaj schemat z tymi zabezpieczeniami :) jak tylko wpadnę do elektronika to robię przetwornicę na nowo :)
  • #19 5921279
    Kuczus
    Poziom 19  
    A Widziałeś projekt Irka? tam są zabezpieczenia, ale nie ma dławików, oraz "regulacji"napięcia.
  • #20 5924011
    Qwet
    Poziom 33  
    Prosz bardz:

zabezpieczenie pod/nadnapięciowe zerżnięte żywcem z AVT2732. Zamiast 36k można dać 33k i 2,7k połączone szeregowo - łatwiej zdobyć bo to szereg E12 ;)
  • #21 6788323
    9osiol9
    Poziom 13  
    Witam ponownie, tym razem z nowym asortymentem :) Dorobiłem się wreszcie oscyloskopu ( aktualnie uczę się jego obsługi ) Oscyloskop to DT-516A.

Postanowiłem ponownie wykonać przetwornicę do zasilania wzmacniacza w aucie, miało to być holton 400W ale chyba skłonię się do 200W wersji tego wzmacniacza.

Przetwornicę wykonałem według tego schematu :

transformator nawinięty na rdzeniu TX42 pierwotne 2x4 zwoje (2x24 druty) wtórne 2x11zwoi (2x8 drutów )

nie mam jeszcze jak wytestować tej przetwornicy, tak wygląda wykres na drenach bez obciążenia :

Jak ten wykres przybliżyć do prostokąta ?? i czy to dobry wynik czy zły ??
  • #22 6788471
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Przede wszystkim sprawdź, czy sonda oscyloskopu jest poprawnie skompensowana. Bo wygląda, że nie bardzo.
  • REKLAMA
  • #23 6789474
    9osiol9
    Poziom 13  
    tak wygląda wykres podłączonej sondy do kalibratora :

czyli chyba jest dobrze skompensowana
  • #24 6789545
    mosfetkiler
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    A może warto by włączyć jeszcze jeden ochronnik RC pomiędzy zewnętrzne końcówki uzwojenia pierwotnego dla skuteczniejszego wygaszania ewentualnych przepięć na tym uzwojeniu; oczywiście jak najbliżej tych końcówek.
  • #25 6795666
    9osiol9
    Poziom 13  
    jaki ochronnik RC ?? co to jest ??

75W żarówka pobiera z przetwornicy 0.16A, przy ani tranzystory ani rdzeń się nie grzeją, przetwornica podczas obciążenia tą żarówką pobiera 1A, a bez obciążenia pobiera 130mA.
  • #26 6796808
    zybibrave
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zapewne chodzi o dodatkowy gasik.
  • #27 6797578
    9osiol9
    Poziom 13  
    dodatkowy gasik nic nie dał, sprawdzałem
  • #28 6797659
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Jakaś dziwna ta sonda. Wygląda jak krokodylek. Krokodylek to nie sonda :) Może jest tam jeszcze coś poza zdjęciem, czego nie widać.
    Przebieg z drobnym ząbkiem to nie jest coś, czym należy się martwić. Gasik tu nic nie da i nie jest potrzebny, jeżeli przebieg naprawdę tak wygląda (i nie ma dużych szpilek przy różnym obciążeniu).
  • #29 6799823
    9osiol9
    Poziom 13  
    czyli powinno to śmigać ??
  • #30 6800133
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Mnie trochę zaskakuje liczba zwojów uzwojenia wtórnego - jakie napięcie masz zamiar uzyskać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z niską sprawnością przetwornicy zbudowanej według schematu Qwet'a, generującej napięcia symetryczne około 2x42V z zasilacza komputerowego 12V. Pod obciążeniem występuje znaczny spadek napięcia, a tranzystory IRFZ44N z dodatniej gałęzi grzeją się, podczas gdy ujemna gałąź pobiera minimalny prąd. Przyczyną niskiej sprawności mogą być błędy w sterowaniu bramkami tranzystorów, niewłaściwe nawinięcie transformatora (brak bifilarnego uzwojenia), niewystarczająca pojemność kondensatorów wejściowych oraz spadki napięcia zasilania pod obciążeniem. Wskazano konieczność stosowania rezystorów o większej wartości (powyżej 10Ω) do testów oraz poprawnej kompensacji układu stabilizacji napięcia, aby wyeliminować niepożądane dźwięki transformatora. Po wymianie i poprawnym sterowaniu tranzystorami problem grzania częściowo ustąpił, lecz nadal występują spadki napięcia i niska moc wyjściowa. W kolejnych etapach autor zbudował nową przetwornicę do zasilania wzmacniacza samochodowego Holton 200W/400W, stosując rdzeń TX42 i transformator z uzwojeniami pierwotnymi 2x4 zwoje (2x24 druty) oraz wtórnymi 2x11 zwoi (2x8 drutów). Dyskutowano o optymalnej liczbie zwojów wtórnych dla uzyskania napięcia około ±82V oraz o doborze rdzeni dławików (TN26/15/11-3C20-A113 lub rdzenie proszkowe z demontażu). Zwrócono uwagę na konieczność stosowania izolacji (podkładek) między tranzystorami IRFZ44N a radiatorem, aby uniknąć zwarć. Pomiar oscyloskopowy wykresów na drenach tranzystorów wskazywał na poprawne działanie, choć z drobnymi ząbkami przebiegu, które nie powinny negatywnie wpływać na pracę. Podczas testów z żarówką 75W przetwornica pobierała prąd około 2,27A, a przy podłączeniu do akumulatora samochodowego uzyskano napięcia symetryczne około 65,6V, z możliwością wzrostu do 82V przy pracy silnika. Występują jednak znaczne spadki napięcia pod obciążeniem, szczególnie przy mocniejszym basie, co może wynikać ze spadków napięcia na wejściu przetwornicy i braku stabilizacji. Zalecane jest stosowanie stabilnego źródła zasilania, pomiar oscyloskopowy napięć wejściowych i wyjściowych pod obciążeniem oraz ewentualne modyfikacje układu o zabezpieczenia pod- i nadnapięciowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA