logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STX ESTRADA 15-3-400-8-SE – opinie i cena nowego modelu estradowego STX

demanufacture 03 Sty 2007 18:43 4496 34
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3401035
    goffer007
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Wygląda na całkiem fajny głośnik do gitary. Wystarczy dokleić magnes aby wzmocnić napęd i będzie się nadawać na bass, a do elektrycznej chyba trzeba by było jeszcze wyciąć stożek. Za 65zł to może być wiele lepsza propozycja niż ICOON tym bardziej że STX podaje parametry i pomiary.

Ps. Czy ludzie w STX wreszcie się nauczyli robić pomiary CLIO czy może je wygładzać ?
  • REKLAMA
  • #3 3401088
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 355
    Jeśłi ktoś lubi adrenalinę i bycie chwalonym na tym forum pewnie kupi ową szczekaczkę a jeśłi ma cuś oleju w głowie dołoży i poczeka na okazje i kupi chociażby używane Celestionki 12" za około 200zł....
  • #4 3401468
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    goffer007 napisał:

Wystarczy dokleić magnes aby wzmocnić napęd i będzie się nadawać na bas

Ludzie, bez przesady!, Dajcie se spokój... kupowac glosnik, aby odrazu go zmieniac?
    Radze poprostu dołożyc troche i odrazu kupić cos 'prawdziwego' ,
    a nie jakies szczekaczki, ktore i tak zawsze beda szczekaczkami, nawet jak dokleisz im 10 magnesów...

SPL pozostawmy bez komentarza... estradowa szerokopasmówka 93dB?
    Cos tu nie tak... jesli ktos chce kupic to naprawde radze dozbierac i kupic np Tonsila albo jakis ARZ :D
  • #5 3401726
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Arz to chyba zły przykład bo 6608 mają o ile pamiętam 91dB podawane przez producenta.
  • REKLAMA
  • #6 3401969
    goffer007
    Poziom 16  
    Ludzie nie przesadzajcie, ten głośnik kosztuje 65zł a nie 200. Złożyłem znajomym już ze 3 paczki i jak proponowałem lepszy głośnik to było narzekanie że drogi że wolę 2 albo lepiej 4. Faktycznie mms cms spl nie jak z szerokopasmówki ale to tylko 65zł, niech ktoś pokaże lepszy nowy głośnik szerokopasmowy w tej cenie albo o 50% droższy.

I faktycznie z tym magnesem przy tak wysokim cms może być problem :)
  • #7 3401978
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    ok ale bedzie ten glosnik niezla alternatywa dla wynalazkow pochodzenia z chin typu gds 30/350 czy alpierda 12ma300
  • #8 3402887
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Nie chce w tym temacie widzieć ani wypowiedzi Barthezz ani Alen.

ŻADEN Z WAS nie pisze na temat. Tylko opinie nas interesują!
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #9 3403768
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    A nie lepiej poczekać i kupić GDS 30/30 niż poszczekać tym czymś od STXa ?
  • #10 3404126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3404147
    Cienias87
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Dla mnie ten głośnik to ciekawa propozycja. Nie wiem czemu ale za bardzo profesjonalnie go część potraktowała. 93 dB to jak dla mnie spory SPL na kolumny do głośnego słuchania w domu i na małych imprezkach. Przecież kto zastosuje taki głośnik w typowo estradowych kolumnach, i ta cena 65zł. Dlatego nie przesadzajcie!
  • #12 3404200
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam.
    Moment moment...
    Moze najpierw go ktos kupi, przetestuje pokaze wiecej zdiec... odslucha i wypowie sie na temat.
    Gadanie o niczym puki co moi drodzy...
  • #13 3404335
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    No no! Ciekawy glosnik - moze to lepsze niz Icoony - a w kazdym razie przynajmniej parametry bardziej wiarygodne i pelne.

Cytat:
    A nie lepiej poczekać i kupić GDS 30/30 niż poszczekać tym czymś od STXa ?

Uzywane tonsile GDS 30/30 stoja po ok.50-60 zl na allegro.
    Ich sprawnosc to z tego co pamietam 95-96 Db. A STX - 93.
    Wiekszosc GDS ma kilkanascie lat, to mogla lekko spadnac.
    Stx ma - 120 watt, tonsil - 30. (Tak wiem ze tonsil wytrzyma wiecej niz te 30 - ale o ile? Ryzyk-fizyk?). Co zagra glosniej? STX przy 120 wattach czy Tonsil przy 30? STX-a masz nowego - od reki.

no i jeszcze znajdzcie mi jakis wzmacniacz estradowy z obecnej epoki, ktory ma 2x60 watt (zeby przykladowo napedzic 2 kolumny po 2x12 na GDS) Chyba hollywood impact ;)

Brzmienie - a slyszal ktos ten model w porownaniu? bo opinie "stx - to na pewno musi byc kicha" to nie sa wiele warte.
  • #14 3404787
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Kolego szokaIML GDS 30/30 to 97 db a nowe o ile pamiętam to 97,5.

Cena 50-60zł to cena PARY takich głosniczków na allegro,która to para w tej klasie cenowej nie ma sobie równych jeśłi chodzi o bibkowe głośniki.

Pozatym wiemy,ze przy odpowiednim cięciu te głośniczki przyjmą dużo więcej niz 30w - młody_elektronik pcha w nie chyba cośkoło 100w w nadstawkach.

Ich FS to koło 70Hz = mid woofer z przewagą do "walenia" po uszach ale wątpie by ta szczekaczka Stxa zagrał niżej dlatego też zaopinowałem poczekać na ww. głosniki.

Pozdrawiam
  • #15 3404881
    Kwaczor

Żeby byc całkowicie w porządku, wobec obu głosników, należy zaznaczyć, że odpowiednio cięty STX, też wytrzyma więcej. Załóżmy, że GDS Tonsila ma około 3x mniejszą moc. To powoduje, że traci około 5dB w stosunku do STXa na mocy makymalnej.

Ten głosnik STXa nie jest złą ofertą, biorąc pod uwage cene. Przy okazji znowu podnieśli ceny na inne. Jego sporą zaletą, jest to że jest nowy. Wadą, że nie jest sprawdzony. Tu Tonsile mają przewage, bo znane są od lat.
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #16 3406050
    SzokalML
    Poziom 36  
    Cytat:
    Kolego szokaIML GDS 30/30 to 97 db a nowe o ile pamiętam to 97,5.

Cena 50-60zł to cena PARY takich głosniczków na allegro,która to para w tej klasie cenowej nie ma sobie równych jeśłi chodzi o bibkowe głośniki.

jak to allegro, roznie bywa, czasem sie trafiaja oczywiscie okazje, szczytowa cena to byla jak gosc chcial za dwa (ale w sumie nieuzywane) 200 zl, ale pewnie nie sprzedal :) Moze sie zdazy sie ze pojdzie jakis po 30/szt... ale ogolnie nie jest ich duzo, co jest minusem gdy potrzebuje sie naraz np. 4 glosnikow do budowy kolumny.

Jesli chodzi o efektywnosc Tonsilowskich GDS-ów, to nie mam dostepu do danych fabrycznych-opieram sie na opiniach innych. Tam widzialem 95-96 db. Jesli maja wiecej, to prosze o dane, chetnie bym zobaczyl na charakterystyke tego glosnika.

Mysle ze atrakcyjnosc propozycji jest porownywalna z Tonsilem. Oczywiscie nowym stxem a uzywanym tonsilem.
    Bo jakbym mial wybierac miedzy nowym GDS 30/30 (130 zl) a STX-em, to jednak stx zdecydowanie wygrywa.

no i w przypadku zrobienia kolumn na STX mozna napedzac to normalnym wzmacniaczem 2x200 watt bez zadnego ciecia.

wiadomo ze nie mowimy o profesjonalnej estradzie, ale gds 30/30 tez nie nadaje sie do zastosowan profejsonalnych. Ale maly koncert w pubie, dyskoteka w szkole - mysle ze jak najbardziej.

Tylko obawiam sie nieco czy nie bedzie jakis chorob wieku dzieciego w przypadku tego glosnika...
  • #17 3407365
    tester
    Poziom 12  
    Jeżeli będzie taki jak gds 30/30 no to będzie denny tak jak bas z tej rzekomej szerokopasmówki Tonsila.
    Tonsil miał talki bas, że nawet regulator niskich tonów prawie nie zmieniał słyszalnie pasma, natomiast zwiększały się dramatycznie zniekształcenia be....
    Może już ktoś kupił?
  • #18 3407937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3408031
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Proponuje np. wywalić meble z pokoju i podłączyćkolumnę Eltron 60 w pustym pomieszczenieu i wtedy sie pobawić potencjometrem od iskich tonów - poczujesz różnicę;).

Podzielam zdanie przedmówcy D333 - Ameryki nie odkryłeś TESTER.
  • #20 3408281
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 3408455
    Kwaczor

Chodzi o to, że ani ten STX, ani GDS nie nadają się do płęnopasmowych kolumn. Są głośniki 12", które potrafią się z tego zadania wywiązać. Ale nie te. Za to stosowanie 12" do subbasu mija sie z celem, jeżeli wykraczamy poza niewielkie przestrzenie zamkniete.
    Konto firmowe:
  • #22 3408781
    SzokalML
    Poziom 36  
    Tester a czy GDS ktorego miales w rekach byl calkowicie sprawny?

bo moim zdaniem w "eltronach" opartych przeciez na GDS-ach z basem bylo calkiem niezle. Oczywiscie nie projektowano je pod techno, i wiadomo ze jest to bas nie schodzacy nisko, ale bez przesady.
  • #23 3409166
    bartekmaciesza
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    miałem eltron 100 (obydwie wersje nowszą i starszą) i eltron 60 też sluchałem i do basu to się nie nadaje przecież:) wie to kazdy, fakt faktem pod eltronem jakoś brzmiało, ale w momencie podłaczenia pod końcówkę nowszej generacji jako kolumna to efektywności nie miała , jak dla mnie gds to gds i koniec, jest legendą to fakt, ale jest głosnikiem średnim a nie basowcem
  • #24 3410579
    tester
    Poziom 12  
    Wkonałem na tych gds Tonsila kilkanaści zestawów w latch 90-tych dla róznych grajków gds+ gdwt bo miało być tanio.
    W niedługim czasie po sprzedaży często sam pytałem o satysfakcję i klienci byli bardzo zadowoleni.
    Ale, po kilku miesiącach niestety przeważnie wracali już niezadowoleni i prosili za dopłatą o wymianę na np. celestiona.
    Do różnicy ceny głosników dopłacali ale mi za wymianę już nie a na dodatek zawsze pozostawał problem oddanego głośnika [używany jakby niebyło a co to mogło oznaczać to wiele osób tu wie]
    Pytałem jaki jest prawdziwy powód bo często mówili, że to dobry głośnik ale ... ..........różne tam oceny jednak zawsze była ta nie ma dobrgo basu.Tez tak uważałem ale miało być tanio no i kończyło się tak jak wspomniałem.
    Z resztą można było popatrzeć na konkurencję i mało kto te gds stosował bo pewnie mieli te same problemy.
  • #25 3410673
    drakston
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Co prawda nie powinienem się wypowiadać na temat głośnika ktorego jeszcze na oczy nie widziałem, ale miałem już nie jednego stx'a, patrzac na parametry tego czegoś nie przychodzi mi do głowy co można by z tego głośnika zrobić. To sie nawet na odsluch nie nadaje :/. Jeśli ktoś chce kupić stx'a do zabawy, prosze bardzo, ale jak ktoś potrzebuje do powazniejszych zastosowań szerokopasmowke 12" to uwierzcie, lepiej już wziaść beyme 12G...
  • #26 3410794
    hirogen
    Poziom 33  
    ja zamowielm 2 szt tylko nie wiem po co :D zanczy zeby koledze podmienic w kolumnie alpierdy 8hwc12ma300 ale znajac stx to przyjda do nie za jakies 2 tygodnie
  • REKLAMA
  • #27 3411821
    Kwaczor

Próbowałem się nim zająć na sucho i znalazłem dla niego zastosowanie do nadstwaki. Mała obudowa zamknieta no i praca własciwie powyżej 100Hz. Patrząc na wytrzymałość mocową, to nawet i 150Hz. Myśle że w takim zastosowaniu powinna się w miarę spisać. Jest problem z tym, czym to uzupełniać od góry. Prawdopodobnie warto by było zastosować jednak małą cewkę i ustalić podział z gwizdkiem na jakieś 7kHz.
    Konto firmowe:
  • #28 3412432
    hirogen
    Poziom 33  
    e 7 kilo to za duzo ja mysle ze jakies 4 kilo to maks dla tego glosnika bo biorac pod uwage ze pomiedzy osiowa a katowa char jest juz 10 dB rozbierznosci to mysle ze maks 3-4 kilo (mimo ze zmniejszaja sie pozniej )
  • #29 3412503
    Kwaczor

Tylko ze dzieląć tak nisko, eliminujemy zalete głosnika, jaka jest tubka i szerokie pasmo. Do 3kHz może pracować większość głosników 12". Moim zamiarem jest maksymalne uproszczenie zwrotnicy i ciecie kosztów. Bo mysle ze tylko do takich odbiorców z ograniczonymi finansami mozna ten głosnik skierować.
    Konto firmowe:
  • #30 3413899
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam !!

POjawilo sie porównanie tego glosnika do GDS'a tonsila. No wedlog mnie to tonsilek wygrywa. Wieżcie czy nie przewineło mi sie przez rece ok 20sztuk GDSów .

CO do mocy. Kiedys probowalem zameczyć starego GDSa DAPem 1200 w mostku. DAP odda w mostku cos kolo 1300W jak miezylem i to przy 8OHm. JA podlaczylem GDSa ktory ma 4. Przy pokretle na 4 spokojnie gral bez zadnej zwrotnicy. Dopiero przy 6 urwal sie karakas cewki od redora i membrany i wyskoczyla tubka. Przy 6tce gral ok 20min zanim kleje poscily. Cewka sie nie chciala spalic. Ogolnie jest nawinieta bardzo grubym drutem i przy 30W to ona sie wogole nie nagrzewa.

Teraz jestem szczesliwym posiadaczem 12 sztuk GDS po tuningu. Czyli z doklejonymi magnesami. Wielu was mysli ze to nic nie daje ale GDS maja 95% uzwojenia w szczelinie podczas spoczynku. ALe to na ucho slychac ze GDS z doklejonym magnesem jest glosniejszy.

POrownojecie STXGDS to TONSILGDS. Oba maja ok 1mm wychylenia liniowego. Wiec co tu oczekiwac po niskich tonach. Tonsilek ma papierowe zawieszenie ktore jest czescia membrny i jak sie meczy go basem to sie poprostu staje miekkie i zaczyna pekac. Jezeli jednak odcina sie go na 150-200hz tak jak ja to robie to te glosniki nie sa do zniszcznia. NA jedna kolumne zbudowana na 2xGDS smialo puszczam 450W i gra tak cala noc i glosniki nie sa wytyrane. Lekko cieplejszy magnes niz metal na wolnym powietrzu.

GDS STX jak widac ma malutki magnes ciezka membrane i inne zawieszenie. Wykonane jest ono z plutna. Tak jak w 38-300.

Wniskuje ze tes stx jest miększy od tonsila. Wiec moze cos basu osiagnie. ale jednak nei bedzie tego wiele.

CO do srednich. to w/g mnie jest za ciezki. I napewno nie dogoni tonsilka ktory wyda nieosiowo 6-7Khz...

Jestem ciekaw czy dalo by zamowic ten glosnik z ukladem magnetycznym od 38-300 tylko przerobionym na ta cewke. Wtedy ten glosnik mial by z 98-99dB i srednie pasmo znacznie lepsze :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nowego modelu głośnika estradowego STX ESTRADA 15-3-400-8-SE, dostępnego w cenie około 65 zł. Użytkownicy porównują go do popularnych głośników szerokopasmowych Tonsil GDS 30/30, zwracając uwagę na różnice w efektywności (STX 93 dB, GDS około 95-97 dB) oraz mocy nominalnej (STX 120 W, GDS 30 W). Wskazuje się, że STX jest nowym produktem z pełnymi parametrami i pomiarami, co jest zaletą, ale nie jest jeszcze sprawdzony w praktyce. Głośnik STX ma ciężką membranę i niską częstotliwość rezonansową (Fs), co ogranicza jego zastosowanie jako szerokopasmowca estradowego. Proponowane jest użycie go raczej w małych kolumnach domowych lub na małe imprezy, ewentualnie jako średniotonowiec lub w nadstawkach powyżej 100 Hz. Dyskutowano o możliwości modyfikacji magnesu w celu poprawy parametrów, jednak uznano to za mało efektywne. Poruszono także temat porównań do innych marek i modeli, takich jak Celestion, Beyma 12G czy ARZ 6608, które oferują lepsze parametry, ale są droższe. Wskazano, że głośniki 12" szerokopasmowe, w tym STX i GDS, nie nadają się do pełnego zakresu basu i subbasu, a ich zastosowanie w estradzie jest ograniczone. Podsumowując, STX ESTRADA 15-3-400-8-SE jest atrakcyjną cenowo propozycją dla amatorów i do zastosowań domowych, ale nie zastąpi profesjonalnych głośników estradowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA