logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STX GDE-32-500-8-SE: Opinie o mocy i dostępności wersji 8 ohm

SzokalML 04 Lut 2008 19:09 13741 106
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy STX GDE-32-500-8-SE naprawdę wytrzyma 500 W i dlaczego jest dostępny tylko w wersji 8 Ω?

Nie należy traktować oznaczenia 500 W dosłownie: w praktyce forumowicze ocenili ten głośnik na około 150–200 W mocy ciągłej, a STX miał testować jego wytrzymałość na ADS 4000 PLX [#4771436][#4770446][#4916418] Jednocześnie wychodziło, że to bardzo tani przetwornik o skuteczności około 96 dB, więc w swojej cenie wypadał świetnie jako baza do budżetowych nadstawek PA [#4916418][#4920413] Brzmieniowo nie jest to pełnopasmowiec: środek jest zniekształcony i sensowne cięcie pada raczej na 1,5–2 kHz, więc najlepiej łączyć go z 1-calowym driverem w układzie 2×12, a nie robić z niego samodzielnej kolumny [#4920173][#4920737][#4770971] W wątku nie podano powodu, dlaczego jest tylko wersja 8 Ω, ale użytkownicy uznali, że przez to najbardziej logiczny jest właśnie układ z dwiema 12-calówkami na kolumnę [#4770692][#4770971] Do gitary basowej i elektrycznej forumowicze go odradzali, choć do tanich paczek na muzykę mechaniczna może się nadać [#4920173][#4777812]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4770029
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    No i pojawił się zapowiadany nowy STX 12 calowy.
    Co o nim sądzicie? Na papierze - bardzo dobrze.

Zastanawia mnie tylko moc - 500 watt? Hm... do tej pory STX raczej nie ściemniał z mocami, ale tutaj wydaje mi się to trochę zbyt dużo - ciekaw jestem wg. jakiej normy mierzone

W każdym razie pod każdym względem bije na głowę 30-200 - skuteczność, moc, przenoszenie średnich częstotliwości. A cena... w tej cenie raczej nie mamy takich głośników z pełną ilością danych.

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3&vSubPage=522&vItemDB=itemdb

w połączeniu z nowymi GDWT od STX-a jest to bardzo ciekawa propozycja do budżetowych kolumn. Tylko dlaczego jest dostępna tylko wersja 8 ohm? Sensowne wydaje się tylko 2x12 w takim wypadku.
  • #2 4770144
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Jakaś bajka. Cewka 2", znacznie niższa niż w GDN 32-200 (zobacz xmax i wysokość) i to ma mieć 500W? Niestety to jest miejmy nadzieje że jakiś bład. Inaczej to gruba ściema.

Za cenę 100zł ładny średniotonowy głośnik, ale nie porywa. BL taki sobie, SPL też bez porywów, ale cena OK.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #3 4770446
    SzokalML
    Poziom 36  
    Magnes jest notabene ten sam co w 30-200 - ta sama waga i wymiary.

Ta moc -> chyba chodzi o muzyczną, bo rzeczywiście jest to nierealne.
    Można założyć, że wytrzyma około 200.
    Wiadomo, że rozpatrujemy ten głośnik ze względu na cenę w stosunku do możliwości.

A jest on znacznie tańszy niż porównywalne:
    beyma hp-12 (ok.190zł), Tonsil GD 30/100 (ok.200), Monacor SP-300PA (ostatnio 150 zł).

Jedyne co w tej cenie jest jeszcze to alphard ps-12 - ale wiadomo jaką mają renomę produkty alpharda. Podobno te ps-12 to nie taki szajs, tylko że nijak nie da się tego potwierdzić.
    -----

Ten GDE + GDWT = 126 zł za komplet głośników do jednej kolumny. W tej cenie w tym momencie nie widzę nic lepszego, na podobnym poziomie.

Myślę, że oferta godna polecenia dla ludzi którzy chcą zbudować grające kolumny za 400-500 zł, i często dostają tu na forum odpowiedź "nie da się".

Mam nadzieję że mnie nikt nie oskarży o kryptoreklamę (bo tacy użytkownicy reklamowi się zdarzali na tym forum wielokrotnie :D) - nie pracuję w STX, ale na pewno z satysfakcją patrzę na to jak polska firma robi coraz lepsze głośniki w konkurencyjnej cenie (w przeciwieństwie np. do tonsila)
  • #4 4770508
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Według mnie za tą cene prezentuje sie baaaardzo okazale. Moc...niech nawet wytrzyma 200 watt to konkurencja za dwukrotnie wyższą cene wiecej i tak nie oferuje :) Spl wynikający z charki jest naprawde okazały, 96 db jest najprawdopodbniej wyliczony z parametrów.

Jak dla mnie...to będzie Hit :D
  • #5 4770517
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Ja nie byłbym taki szybki w pisaniu peanów na temat niesprawdzonego produktu, którego cena jest niższa o 50% od podobnego produktu tej samej firmy, a ma być od niego znacznie lepszy.
    Co do kryptoreklamy - oczywiście, że nie jest to kryptoreklama, bo to jest reklama w najczystszej postaci ;) - a na serio, wydaje się, że Tonsil miał jakieś przecieki o nowym produkcie, skoro obniżył ceny na swoje produkty. Robi się więc ciekawie.
    Nie mamy póki co nic konkretnego, więc trudno o sensowne oceny, trzeba by posłuchać, przyjrzeć się z bliska, a nawet zmontować paczki i poddać testom. Zawsze uważałem, że cena jest wykładnikiem jakości (pomijam skrajne przypadki, gdzie słono płacimy za znaczek firmowy), więc zastanawiam się nad estradowym głośnikiem za cenę poniżej 100zł. Trzeba będzie poczekać na w miarę obiektywne relacje z odsłuchów pierwszych konstrukcji na tych głośnikach.
    Ciekawe, czy dużo droższy byłby w koszu aluminiowym?
  • #6 4770639
    gófer
    Poziom 34  
    Niestety prawda jest taka że za znaczek sie płaci...bo jak wytłumaczyć że dwa stx za 100 pln zabiły samochodówke Jbl za 400 pln, i do tego pod za słabym wzmakiem...wg. mnie cena jest w pewnym stopniu wyznacznikiem jakości, ale np. takie celestiony w hurcie kosztują malutkie pieniądze tylko dla odbiorców prywatnych są "wysokie" ceny. Tak więc nie skreślajmy głośnika z powodu jego niskiej ceny :)

Ale fakt faktem...trzeba najwpierw posłuchać, a potem mówić coś wiecej.

(już od dłuższego czasu było wiadomo o nowej estradowej serii stx'a, więc na dniach można spodziewać sie kolejnych nowych modeli)
  • #7 4770667
    md
    Poziom 41  
    Nic nie skreślam i nie przekreślam, zastanawiam się tylko, dlaczego jest tak tani i dlaczego firma nie przeceniła starszych typów głośników, skoro nawet konkurencja dokonała przecen. Z punktu widzenia firmy wskazane byłoby przecenić starsze produkty, bo ludzie nie będą chcieli ich kupować mając do wyboru nowy produkt o lepszych parametrach.
    Co do cen hurtowych - znam rynek właśnie od tej strony, więc wiem, ale na zasadzie analogii - ile w hurcie kosztuje nowy głośnik GDE, skoro w detalu poniżej 100zł? Skoro mówimy o cenach detalicznych, nie mieszajmy cen hurtowych.
    Autentycznie ciekaw jestem co to za produkt i na ile okaże się przydatny w zastosowaniu estradowym, bo nie przywykłem do tego, że 12' głośnik estradowy jest w cenie głośnika do zastosowań domowych.
  • #8 4770683
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Od co do cen detalicznych hurtowych nie zapominajmy ze od STXa do klienta końcowego droga będzie dużo krótsza niż np z celestiona :)
    A znając politykę cenową na podstawie np sławnego GDN38-300 i innych przetworników stxa nie zdziwiłbym sie gdyby za kilka tygodni cena wzrosła do ok 140zł A teraz jest obniżona żeby przyciągnąć zainteresowanie
  • #9 4770692
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    No to koledzy niech sie przygotują to tematów pt:
    -''Jaka buda do STX GDE-32-500-8-SE ''
    -''Tani zestaw estradowy na STX GDE-32-500-8-SE''
    -''Kupiłem 4 sztuki STX GDE-32-500-8-SE! Co z tym zrobić?''

Pozdrawiam!
  • #10 4770732
    md
    Poziom 41  
    mireczek14 napisał:
    No to koledzy niech sie przygotują to tematów pt:
    -''Jaka buda do STX GDE-32-500-8-SE ''
    -''Tani zestaw estradowy na STX GDE-32-500-8-SE''
    -''Kupiłem 4 sztuki STX GDE-32-500-8-SE! Co z tym zrobić?''

Pozdrawiam!

Dlaczego koledzy, firma powinna wyjść z inicjatywą i opracować optymalną paczkę, podpowiedzieć zwrotnicę i odpowiedni driver - tak się teraz handluje. Popatrz np. na głośniki Selenium lub inne - w interesie firmy jest, by klienci montowali głośniki w optymalnych paczkach, bo to spowoduje mniej ewentualnych reklamacji wynikających ze złej aplikacji.

Fakt, że głośniki te mogą stać się dobrym wyborem dla niskobudżetowych konstrukcji, problem w tym, że ci, którzy montują tanie paczki, mało kiedy mają odpowiedni sprzęt, by je właściwie wysterować.
  • #11 4770798
    Kwaczor

Idę o skrzynie browara, że sprawdzi się 40 litrów 50Hz. Co można wymyślić dla takiego głośniczka? Przecież subbas z tego nie będzie, a w takiej obudowie da się ładnie opanować jego wychylenie. Można by go ładnie zestawić z GDWT 12/19 z Tonsila, teraz jest obniżka cen w Dexonie. Chociaż cięcie trochę za niskie.
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #12 4770971
    gófer
    Poziom 34  
    Emm, jak go jakoś nie widze jako samodzielna kolumna...jak już to paczka 70-80 litrów dwie sztuki, strojona na ok 60 hz (co by podbić wyższy bas), i aktywne cięcie na ok. 100-150hz. Do tego tani driver seleniuma i za kilka stówek mamy "rasowe" nadstawki, o ile stx zagra przyzwoicie :)
  • #13 4771010
    Kwaczor

Po co podbijać 60Hz i odcinać na 100Hz?

Jak odcinać na 100Hz, to warto od razu zrobić paczkę zamknietą i dość małą.
    Konto firmowe:
  • #14 4771049
    SzokalML
    Poziom 36  
    Cytat:
    Od co do cen detalicznych hurtowych nie zapominajmy ze od STXa do klienta końcowego droga będzie dużo krótsza niż np z celestiona

Myślę że to jest główna przyczyna. Głośniki firm zachodnich przechodzą kilkakrotnie w różne ręce, a każdy przecież musi zarobić.
    Tutaj mamy bezpośrednio od producenta.
    Unowocześnianie produkcji również może przynieść pewne oszczędności.

A czasem cena produktu jest nieadekwatna do jego wartości, tylko spowodowana dziwaczną polityką firmy - właśnie ww. Tonsil - czy to nie podejrzane, że "nagle" udało im się obniżyć cenę GDWT o 50% ? (jeszcze niedawno były po ok. 110 zł, teraz 75...).

Na wyprzedażach też się dzieją cuda - ten sam tonsil 13/40 w wersji na eksport tańszy kilkukrotnie, różnica 100% w cenie 4,8 i 15 ohm i tym podobne cuda :) Oczywiście można na tym skorzystać, ale głupio musi się czuć ktoś, kto kupi za sklepową cenę:)

Też się zastanawiam, kto by w tym momencie kupił słabszy a droższy głośnik 30-200 (moim zdaniem 30-200 to w ogóle mało udany głośnik - do dwudrożnej się nie nadaje, a do subbasu za mały i za słaby).
  • #15 4771129
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4771169
    md
    Poziom 41  
    Kwaczor coś na ssaniu, bo wspominał o piwie, dać mu napój śląski na literę "k" - krzynkę piwa, podesłać głośnik do testów i po sprawie. Na zakończenie testów jeszcze ze dwa napoje śląskie na "k", żeby mu się lepiej recenzję pisało.
  • #17 4771208
    gófer
    Poziom 34  
    Jak odcinać na 100Hz, to warto od razu zrobić paczkę zamknietą i dość małą.

Wątpie aby membrana 12 calowa w skrzynce closed była w stanie wytworzyć ok. 98 db przy 100 hz...chodź może sie myle, trzeba by to sprawdzić :) Poza tym tak wysoko strojona paczka lepiej by sobie radziła jakby już miała sama grać, bo nie czarujmy sie, basu z tego nie będzie choćby głośnik ze złota był, a tak dzięki wyższemu strojeniu będzie chociaż jakiś kick bas.
  • #18 4771267
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Jeżeli cena się utrzyma to chyba będzie to najlepsza propozycja cena-jakość na rynku, jeżeli stx nie oszukał na parametrach! Idealny głośnik dla mało wymagających, dosłownie idealny. Ja również obstawiam że z ta mocą może być po prostu pomyłka, jestem ciekawy jak zagrałby ten przetwornik pod ADSem lx 800. Nonono, znajdzie się jakiś harpagan co kupi ten przetwornik :D?
  • #19 4771293
    md
    Poziom 41  
    mateusz885 napisał:
    Idealny głośnik dla mało wymagających, dosłownie idealny.

I tu się nie zgadzam, pisałem wyżej, że będzie duży problem. "mało wymagający" z Elektrody, to przeważnie autor tekstu: "mam 500zł i chcę zbudować 2 kolumny estradowe do nagłaśniania imprez". Co to oznacza? NI mniej ni więcej, tylko fakt, że taki domorosły DJ będzie katował te głośniki słabym wzmacniaczem (bo jak nie ma na kolumny, to pewnie nie ma na solidny wzmacniacz) sterowanym z komputera z korektorem ustawionym w "uśmiech" i tu właśnie jest pies pogrzebany, bo głośniki nie będą właściwie kontrolowane przez słaby wzmacniacz, a podkręcony bas przyczyni się do ich szybkiego zniszczenia.
  • #20 4771309
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Kolejny przetwornik STX'a hmm niewygląda na 500 watowy ale zobaczymy.
    Do tanich grających kolumn się nada...chociaż niewierze ze ma te 500 wat ale nawet jak bedzie miał 150 to bedzie git.
  • #21 4771436
    robak17
    Poziom 13  
    Cytat:
    niewierze ze ma te 500 wat ale nawet jak bedzie miał 150 to bedzie git

Jak się nawija chłamem drucianym
    a nie jak stx drutem, który jest nr. jeden na świecie czyli CCAW, to trudno uwierzyć w coś do czego jesteśmy od 60 lat przyzwyczajeni i nadal przyzwyczajani.

Nie znam normy ale jutro pojadę i się dowiem jakie były warunki pomiaru. Testują wytrzymałość mocową na ADS 4000 PLX.

Wiem i widzę co się dzieje w stx i tak dodam dla przykładu, że ten GDE-32-500 jest impregnowany wiele razy tym samym wynalazkiem co nowe głośniki home audio. Daje to efekt taki, że dżwięk jest plastyczny ale jednocześnie bardzo precyzyjny i klarowny ... i żeby nie było znowu bicia piany to oświadczam, że jest to tylko i wyłącznie moje zdanie.
  • #22 4771478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4771836
    SzokalML
    Poziom 36  
    Cytat:
    Nie znam normy ale jutro pojadę i się dowiem jakie były warunki pomiaru. Testują wytrzymałość mocową na ADS 4000 PLX.

No i wreszcie wypowiedział się ktoś z STX. Czekamy na informacje.

Cytat:
    robak17 - (h)amerykę odkryłeś z tym drutem (był taki utwór zresztą) - rcf, pd i inne marki od tych 60 lat produkują w ten sposób

To STX opiera się w takim razie na dobrych wzorcach :D
  • #25 4772354
    robak17
    Poziom 13  
    Cytat:
    A ja wytoczę pianę z pyska
    Jak mawiają dziady pradziady - chcesz taniej to dwa razy....

No właśnie, tonsil ma towar za pół ceny!
    Powinno sprawdzić się:

Cytat:
    chcesz taniej to dwa razy....

Bartez kiedyś na tym forum powiedziałeś, że stx stusuje drut aluminiowy bo jest tańszy. Lekka komropitacja gdyż drut aluminiowy CCAW kosztuje od 10 do 15 razy więcej (w zależności od średnicy) w stusunku do drutu miedzianego jakim niawija cewki twoja firma (chyba była).
    Rózwnież na tym forum dziwiłeś się sensowi stosowania przez stx drutu aluminiowego a teraz piszesz, że ameryki nie odkryli o czym Ty jeszcze rok temu nie wiedziałeś - wielki konstruktorze z firmy Tonsil (jak sam Siebie dumnie tu na tym forum nazywałeś).
    Odnośnie drutów CCaw to są one stosowane w najdroższych seriach i to nie zawsze takich firm Jak Scan, Seas itd.

No koniec sprostowanie, nie jestem pracownikiem stx lecz partnerem w instalacjach wielokanałowych - kino domowe a reszta związana z głośnikami to moje hobby (narazie).

Po dzisiejszych rozmowach, zatwierdzili plan wprowadzenia na Ich stronę pełnych danych i symboli norm dotyczących warunków pomiarów wartości mocy znamionowej.
  • #27 4772699
    SzokalML
    Poziom 36  
    To, że ktoś kupi ten głośnik, to jedno.

Jeśli ja bym np. kupił to cóż mogę powiedzieć? Jedynie jakieś moje subiektywne odczucia (pewnie pozytywne, bo nikt nie chce mieć świadomości, że dokonał złego wyboru), trzeba kogoś z aparaturą pomiarową i doświadczeniem, żeby to rzetelnie opisać.
  • #28 4772904
    Kwaczor

Można zrobić test przez porównanie z innym przetwornikiem. Innej opcji nie widzę bez aparatury pomiarowej.
    Konto firmowe:
  • #29 4774221
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Kupie jednego na próbe, w pracowni mam kilka 12`` roznych firm, emi, celestion, vermona itd napisze jakie wrażenia odsłuchowe. Test porównawczy obudowa closed ukald 2way z tweeterem tonsil. Przede wszystkim chodzi mi o brzmienie środka. Myślę, ze w przyszlym tyg juz bede mógł sie podzielić wrażeniami czy warto w to wchodzić.
  • #30 4774679
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    A będziesz mógł zrobić testy pod aparaturą ? Czy jedynie porównawczo-odsłuchowe wchodzą w grę? Chodzi o tonsila GDWT 12/19/150? Przetwornik dostanie taką moc jaką podaje producent czy nie będziesz ryzykował? Pewnie wszyscy śledzący owy temat są ciekawi jak ten wynalazek "zagada".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nowego 12-calowego głośnika STX GDE-32-500-8-SE, zwracając uwagę na jego deklarowaną moc 500 W, która budzi wątpliwości i prawdopodobnie odnosi się do mocy muzycznej, podczas gdy realna moc użytkowa może wynosić około 200 W. Głośnik charakteryzuje się skutecznością około 96 dB, co w tej klasie cenowej (około 100 zł) jest atrakcyjne. Konstrukcja wykorzystuje cewkę 2-calową i magnes podobny do modelu 30-200, jednak z krótszą cewką i koszem stalowym, co budzi pytania o trwałość i parametry. Głośnik jest dostępny tylko w wersji 8 omów, co sugeruje zastosowanie konfiguracji 2x12" dla optymalnej impedancji.

Użytkownicy podkreślają, że głośnik jest dobrym wyborem do budżetowych kolumn estradowych lub nagłośnienia małych imprez, jednak nie nadaje się do zastosowań gitarowych ani basowych ze względu na zniekształcony środek pasma i brak odpowiedniego brzmienia. Zalecane jest stosowanie zwrotnic i aktywne cięcie pasma, szczególnie ograniczające zakres powyżej 1,5-2 kHz, aby uniknąć nieprzyjemnych zniekształceń. W połączeniu z driverami wysokotonowymi STX GDWT (np. 12/19 lub 18/200) można uzyskać satysfakcjonujące nadstawki do kolumn PA.

Porównania z innymi modelami, takimi jak Tonsil GD 30/50, GDS 30-120, czy Celestion Truvox-1225e wskazują na konkurencyjność STX pod względem ceny i skuteczności, choć brzmieniowo głośniki Tonsila i Celestion są oceniane jako lepsze. Dyskusja obejmuje także kwestie dostępności, polityki cenowej STX oraz oczekiwania na pełne dane techniczne i testy odsłuchowe. Użytkownicy podkreślają potrzebę obiektywnych testów i pomiarów, a także wskazują na ograniczenia wynikające z niskiej ceny i konstrukcji głośnika.

Podsumowując, STX GDE-32-500-8-SE to atrakcyjna cenowo propozycja do budżetowych kolumn estradowych, z mocą realną około 200 W i skutecznością około 96 dB, wymagająca jednak odpowiedniego zastosowania zwrotnic i niezalecana do zastosowań gitarowych czy basowych. Dostępność wersji 8 omów sugeruje konfiguracje 2x12" dla optymalnej pracy. Warto poczekać na testy i opinie użytkowników z pomiarami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA