logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konflikt tunerów 6010 na spliterze przy różnych długościach kabli

mirmixx 03 Sty 2007 22:28 1326 6
  • #1 3402109
    mirmixx
    Poziom 2  
    do tej potymiałem trzy tunery 6010 podłaczone do slitera wszysko było ok. po podłączeniu czwartego występuje konflikt między tym na najdłyższym kablu 35m atym na najrutszym ok. 2m przekładając tunery na inne kable jest ok na wet po odłączeniu tego najkrutszego na czwartym wszystko gra,CO JEST NIE TAK
  • #2 3404985
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    dziwny przypadek wydaję mi sie że w przypadku slitera powinny zgadzać się impedencjie kabli spróbuj wydłurzyć kabel powinno pomóc....
  • #3 3405052
    mirmixx
    Poziom 2  
    wyrównałem 35/35m było dobrze przez jakieś 2godziny. a potem kicha na spliterze diota czerwona pokazyje chwilowy brak kart głownj
  • #4 3405506
    rj22
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam
    spliter sie restartuje bo nie może prawidłowo przeprowadzić transmisji proponuje skrętkę komputerową i wszystko będzie ok
    pozdro
  • #5 3411448
    RonnyPL
    Poziom 11  
    Ja się sporo namęczyłem z uruchomieniem systemu ze splitterem i czterema odbiornikami. Sprawę trochę utrudnili producenci splittera i kart-klientów. Początkowo nie zwracałem na to uwagi, ale jedne karty miały złącze 4-stykowe a inne 6-stykowe. Gość, który przysłał mi splitter dał w komplecie przykładowy kabelek ze złączami 4-stykowymi a jak się później okazało dwa z wyjść jego splittera miało złącze 6-stykowe! Dopiero jak walnąłem na wszystkich kablach złącza 6-stykowe zaczęło wszystko chodzić.
  • Pomocny post
    #6 3412153
    wojsat
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Podstawa to jak wczesniej wspomniano to dobre kable i dobrze zarobione. Jak stosujemy skretke to nie mozna zostawic wolnych przewodow, cala reszte podlaczamy na mase! Sluzy to wyrownaniu potencjalow, ktore moga byc rozne na masie w roznych tunerach.
  • #7 3412481
    mirmixx
    Poziom 2  
    wczśniej miałem zastosowaną skrętke komputerową
    bez ekranu działało kilka dni. wczoraj założyłem
    inna z ekranem a same przewody to nie drut tylko linki. narazie działa. dzieki za pświęcenie czasu memu problemowi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfliktu między czterema tunerami 6010 podłączonymi do splitera przy różnych długościach kabli – najdłuższy kabel ma 35 m, a najkrótszy około 2 m. Konflikt pojawia się między tunerem na najdłuższym i najkrótszym kablu, co powoduje chwilowy brak sygnału i reset splitera. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmują wyrównanie długości kabli (np. wydłużenie krótszych), stosowanie kabli o zgodnej impedancji, użycie skrętki komputerowej zamiast tradycyjnych przewodów, a także zwrócenie uwagi na rodzaj złączy (4-stykowe vs 6-stykowe) na tunerach i splitterze. Dodatkowo ważne jest prawidłowe ekranowanie kabli i solidne uziemienie, aby wyrównać potencjały masy i zapobiec zakłóceniom. Po zastosowaniu ekranowanej skrętki z linkami zamiast drutów problem ustąpił.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA