logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanikanie obrazu na splitterze C+ przy 6 tunerach - długość kabla i zasilacz?

hammer432 28 Gru 2007 13:36 2940 7
REKLAMA
  • #1 4631754
    hammer432
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Posiadam splitter podlaczony do 6 tunerow (2 fergusony 3 philipsy i mediasat). Probelm w tym ze od czasu do czasu przerywa tzn. na jakas 0.5s zanika obraz. Wczesniej gdy byly 4 tunery nie dzialo sie to tak czesto. Jaka moze byc najwyzsza dlugosc przewodu od splittera do karty klijenckiej ? Do dwoch tunerow jest to ponad 40m na kablu telefonicznym czy potrzebne jest zastosowanie skretki? Czy tez problemem moze byc zasilacz splittera teraz jest 500mA czy zastosowac mocniejszy? Prosze o dopowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 4632426
    drajmer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Najczęściej spotykane splitery pracują poprawnie z 5 tunerami maksymalnie jak piszą producenci a ty tu 6 pakujesz :D .

Najlepiej spliter dzieli na 3 tunery później jest coraz gorzej jakiby nie był...
  • REKLAMA
  • #3 4632458
    hammer432
    Poziom 11  
    To niby dlaczego na allegro sa splittery na 8 kart? Czy moze tu pomoc wymiana softu w spliterze lub ewentualna wymiana splitera na inny?
  • REKLAMA
  • #4 4632591
    drajmer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    tak może pomóc ale z doświadczenia wiem , że jak są 3 tunery to nie ma problemów... Nie wiem jaki masz spliter...
  • REKLAMA
  • #6 4633231
    rj22
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam
    Kup w Epsilonie splitter pracuje na 6 Mhz i wyrabia się dobrze
  • #7 4633682
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Do 40 m Epsilony pracują b.dobrze.nie żadnych problemów przy 6 tunkach.Pozdro.
  • #8 4633835
    hammer432
    Poziom 11  
    Tylko ze Epsilon wspolpracuje z kartami klijenckimi na pic-u a ja mam na atmel-u chyba ze sie myle. Jutro rozbiare swoj splitter i sprawdze na czym jest zbudowany bo niestety jest to "no name".
    EDIT:
    Doczytalem ze przejscie na Epsilona i jego pracy w trybie TURBO(6Mhz) wymaga kart turbo ktore kosztuja 55zl, czyli 6 x 55 + splitter, do tego cos pisz o kabelku 6 a ja mam instalacje na 4 zylowym. Czyli jest to troche droga opcja :( czy zna moze ktos inny (tanszy) wariant rozwiazania mojego problemu?

Podsumowanie tematu

✨ Problem zanikania obrazu na splitterze Conax+ przy podłączeniu 6 tunerów (2 Ferguson, 3 Philips, 1 Mediasat) może wynikać z ograniczeń sprzętowych splittera, który według producentów zwykle obsługuje maksymalnie 5 tunerów. Wydłużenie kabla do ponad 40 m (kabel telefoniczny) nie powinno powodować problemów przy zastosowaniu splittera marki Epsilon, który pracuje stabilnie przy 6 MHz i do 40 m długości kabla. Jednakże Epsilon wymaga kart klienckich z procesorem PIC, podczas gdy użytkownik posiada karty z Atmel, co komplikuje kompatybilność. Zasilacz splittera o mocy 500 mA może być niewystarczający, ale głównym problemem jest prawdopodobnie przeciążenie splittera i ewentualne ograniczenia karty Conax+ w obsłudze wielu zapytań. Rozwiązaniem może być wymiana splittera na model dedykowany do większej liczby tunerów lub zastosowanie splittera Epsilon z kartami turbo, choć jest to kosztowna opcja. Kabel 4-żyłowy może wymagać wymiany na skrętkę dla lepszej jakości sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA