logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Termet G17-20 uruchamia się po zakręceniu zimnej wody - co może być przyczyną?

mas444 04 Sty 2007 11:19 7534 11
REKLAMA
  • #1 3403397
    mas444
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Witam
    Otóż owe dziwne zachowanie w/w piecyka polega na tym, że uruchamia się na 1-2 sekundy po zakręceniu kurka zimnej wody.
    Dokładnie wygląda to tak:
    W moim domu instalacja wodna rozdziela się na zimną wodę idącą bezpośrednio do baterii, oraz na idącą do piecyka, a później już jako ciepła do tej samej baterii - czyli standard.
    Z ciepłą wodą jest wszystko ok. Piec działa dobrze. Ciśnienie ok.
    Gdy odkręcony kurek zimnej wody, leci ona pod normalnym ciśnieniem. W chwili zakręcenia kurka na 2 sekundy włącza się piecyk ( główne palniki ) po czym gaśnie i wszystko jest ok. Brak przecieków wody, instalacja szczelna.
    Dzieje się to na obu bateriach ( kuchennej i łazienkowej )
    Ogólnie mi to nie przeszkadza, ale mam obawy o piec.

Proszę o Wasze opinie. Dodaję instrukcję serwisową G17-20 może się Wam przyda.
    Pozdr.
    Załączniki:
    • instrukcja-serwisowa-g-17-20.pdf (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3403468
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Przyczyną jest nagły wzrost ciśnienia w instalacji a więc uderzenie hydrauliczne, może być wywołane ( i jest) spowodowane gwałtownym wzrostem ciśnienia w wyniku bardzo szybkiego zamykania przepływu( najczęściej spotykane przy automatach do kibla-o ile były niesprawne.
    Co zrobić w Twoim przypadku?
    Wolno zamykać wodę zimną ?
    albo naprawić zabezpieczenie przed wybuchowym zapalaniem- dławik pod mębramą unoszony przez niąalbo...
    Przyczyna jest szybki wzrost cisnienia - podczas zamykania przepływu zimnej wody- co może wywołać zużyty zawór(zawory) w bateri na wodzie zimnej i chyba od jego(ich) wymiany mozesz zacząć jako ze byłoby to najmniej pracochłonne.
    Na ich naprawie zamiast wymianie zużytych, nienaprawialnych kurków najczęściej się oszczedza.
    I to by było na tyle.
  • REKLAMA
  • #3 3404624
    t.catch
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Coś z tym lepiej zrób - znam przypadek rozerwania nagrzewnicy przez parę - a może się to stać, jeśli płomień za którymś tam razem nie zechce zgasnąć i gaz będzie sie palił bez przepływu wody. Wspomniane zdarzenie dotyczyło wprawdzie PG-6, ale niestety ładna kobieta została oszpecona praktycznie na całe życie. Po prostu możesz mieć "wybuch kotła" - domu nie zburzy, ale może sporo krzywdy zrobić, szczególnie jak ktoś będzie w pobliżu. Straszę? może i tak, ale trochę wyobraźni i sam będziesz wiedział, żeby nie czekać ani chwili.
  • #4 3404800
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Dam głowę, że było coś robione przy instalacji wodnej.
    Odpoeietrz dokładnie wszystkie ujęcia ciepłej i zimnej wody.
  • #5 3407302
    mas444
    Poziom 14  
    Zrobiłem wczoraj tak, jak Sugerujecie. Wymieniłem zawory na baterii w łazience i całą baterię w kuchni ( i tak była już licha )
    Nie wiem jak odpowietrzyć instalację wodną w mieszkaniu, ale sama wymiana pomogła. Piec już się nie zapala. Żona powiedziała mi jeszcze, że ostatnio po zakręceniu ciepłej wody i ponownym jej odkręceniu leciał prawie ukrop. Popatrzyłem dokładnie na piec - czysty, palniki wygaszają się szybko, nie zapala się wybuchowo, więc chyba nagrzewnicę trzeba by odkamienić. Jeśli Macie inne sugestie to poproszę, w każdym razie dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem.
  • #6 3407977
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 178
    Witam, zeby nie lecial ukrop trzeba powoli zamykac wode tak zeby palnik zgasl a woda jeszcze leciala.
  • REKLAMA
  • #7 3408170
    mas444
    Poziom 14  
    Tak też będziemy robić.
    Przy okazji ciągnąc temat zapytam Was co może być powodem takiego oto zjawiska:
    G17-30, po odkręceniu kranu leci przez 2 sekundy silny strumień wody, następnie zapalają się palniki i w tym momencie woda zaczyna lecieć o połowę słabiej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3408766
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 178
    Witam ,gdy grzejnik jest wylaczony ,cisnienie wody jest takie jak w calej instalacji.Po 2 sek spada bo grzejnik stawia jakis opor i woda leci slabiej.Jest to grzejnik wody przeplywowy czym mniejszy strumien wody tym cieplejsza.Pozdrawiam
  • #9 3424520
    mas444
    Poziom 14  
    Witam
    Coś musi być nie tak z tym piecem, bo podobny w mieszkaniu obok działa dobrze. Myślę, że coś z regulacją wydatku wody, albo brudne filtry.
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • #10 3425103
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Wyczyśc filtry przy samych kranach (sitka)jeżeli to nie pomoże wyczyść filtry przy kranach na dopływach.Jeżeli dalej będzie zle to proponuję odkręcić zespół wodny i puścić wodę muśi chwile polecieć np. do wiadra.Często zdażały mi się zapchania na wejściu wody do piecyka drobnymi kamyszkami.Powodzenia ipozdrawiam.
  • #11 3428948
    t.catch
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Cos tak widzę, ze skończy sie na wizycie fachowca. A czasem faktycznie warto, jeśli ma sie sprawdzonego. Mnie pomagał znajomy, który jak sie potem okazało mimo najszczerszych chęci po prostu nie potrafił właściwie wyregulować piecyka. Chcąc "zaoszczędzić" za jego radą wymieniłem kilka elementów (nie tragedia, w końcu cos tam zyskałem, nowe podzespoły) ale niestety wada pozostała. U mnie chodziło akurat o bardzo szybkie osadzanie sadzy na nagrzewnicy, ale chodzi o zasadę.
    W końcu zniecierpliwiony odżałowałem kasę i wezwałem DOBREGO fachowca. Efekt? Piecyk od jego wizyty hula już 6 lat i spokój. Nie licząc oczywiście zwykłego okresowego czyszczenia palników i świeczki (plus jedna wymiana membrany zespołu wodnego).
    Wiem, ze może nie takiej rady można oczekiwać na tym forum, ale widzę, ze pomału dochodzisz do kresu swoich możliwości (bez urazy). Te wszystkie zabiegi na pewno wyszły na dobre, ale trzeba wiedzieć, kiedy powiedzieć "pas" :cry:
    W końcu to sprzęt używany wielokrotnie w ciągu każdego dnia, wiec pewnie żona juz Ci to samo mówi :)
  • #12 3433843
    mas444
    Poziom 14  
    A no mówi, mówi.
    Ale z reguły żony dużo mówią, czyż nie :)
    Piec na razie musiałem zostawić, bo oprócz niego popsuł się telewizor teściowej ( priorytetowa sprawa ), samochód i pralka. Wszystko jednego dnia!!
    Po powrocie z pracy natychmiast zabrałem się za tv, co by ''mamusia'' była happy.
    Piecyk musi trochę poczekać...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Piec Termet G17-20 uruchamia się na 1-2 sekundy po zakręceniu zimnej wody, co jest spowodowane nagłym wzrostem ciśnienia w instalacji, tzw. uderzeniem hydraulicznym. Przyczyną może być szybkie zamykanie przepływu zimnej wody oraz zużyte lub niesprawne zawory w bateriach. Wymiana zaworów i baterii pomogła wyeliminować problem. Zaleca się powolne zamykanie wody, aby uniknąć gwałtownego wzrostu ciśnienia i ryzyka wybuchowego zapalenia palnika, co może uszkodzić nagrzewnicę i stanowić zagrożenie bezpieczeństwa. Dodatkowo wskazane jest odpowietrzenie instalacji oraz czyszczenie filtrów sitkowych przy kranach i na dopływach do pieca, gdyż zanieczyszczenia mogą ograniczać przepływ wody. W przypadku utrzymujących się problemów warto skorzystać z usług doświadczonego serwisanta, który przeprowadzi regulację i konserwację, w tym czyszczenie palników, wymianę membrany zespołu wodnego oraz odkamienianie nagrzewnicy. W dyskusji pojawił się także model G17-30, u którego spadek ciśnienia po kilku sekundach odkręcenia kranu jest normalny ze względu na opór grzejnika przepływowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA