logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Gazowy TERMET G17-30 gaśnie, spadek ciśnienia wody, co robić?

electro_Nick 03 Lut 2007 14:57 7423 3
REKLAMA
  • #1 3522945
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Witam, mam problem z tym piecem-po odkreceniu wody na chwile sie zapala i gasnie, rownoczesnie cisnienie wody wyplywajacej z kranu maleje no i zaczyna leciec zimna, trzeba wtedy odkrecic mocniej kran i znowu sie zapala i po chwili znowu gasnie, wtedy znowu trzeba przekrecic bardziej kran. Co moze byc tego przyczyna? juz raz tak bylo, przyszedl jakis "specjalista" i przeczyscil cos a zgarnal 60plna chociaz ze nic nowego tam nie wsadzil... Prosze o dokladne odpowiedzi poniewaz w sferze piecykow jak na razie nie dzialalem, chociaz ze mam wyksztalcenie techniczne wiec jak mi ktos wytlumaczy o co chodzi to na pewno "zalapie". Dziekuje i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3523107
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Czy potrafisz zlokalizować zespół wodny?
    To taki blok mosiężny poniżej palnika, w środku jest membrana gumowa należy ją wymienić.
    Przed naprawami koniecznie zakręć wodę i gaz.
  • REKLAMA
  • #3 3523205
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    dobrze, czy mozna ja gdzies kupic? Jesli tak to czy jest ona jakos oznaczona czy po prostu wystarczy podac model pieca? zauwazylem ze zeby dostac sie do tej membrany trzeba ten zespol jakos odkrecic od tego zespolu ktory jest nad nim-inaczej nie dostane sie do tych srob ktore sa z tylu. Mam jeszcze jedno pytanie-zauwazylem ze w tym piecu jest cos nie-tak z pokretlem od regulacji przeplywu wody-jest jakby zatarte albo zablokowane nie da sie go przekrecic w zadna strone nawet szczypcami. Czy to tez powoduje membrana?
  • #4 3523239
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Odkręć zespół od tego drugiego oraz za ściany.
    Idź do sklepu i kup membramę i kilka iszczelek, w sklepie po podaniu modelu dadzą wszystko co potrzeba.
    Kup wszystkie uszczelki do zespołu wodnego.
    Po rozebraniu tego zaspołu na drobne części dasz radę również naprawić to pokrętło, być może zajdzie potrzeba np. wygotować zespół w jakimś srodku do odkamieniania, lub użycia specjalnych kwasów.
REKLAMA