logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padnięte DVD-ROM i CD-ROM po spaleniu zasilacza L&C !!!

g4la 02 Wrz 2003 11:18 3485 13
REKLAMA
  • #1 314016
    g4la
    Poziom 2  
    witam !!!

Po uszkodzeniu zasilacza ani dvd ani cd nie daja sie wyktryc w biosie. Lampeczk i migaja sobie podczas startu kompa i nawet szuflada sie wysuwa ale to wszysko. DVD to LG DRD-8120B z wersja biosu 1.04 ( ściągnąłem już taki ze stronki http://forum.rpc1.org/portal.php i sflaszowałem go mtkflash`em ale nic sie nie zmieniło . Oczywiscie na poczatku rozkreciłem obydwa i patzryłem czy przypadkiem nie ma jakis widocznych uszkodzeń. Na lini +5 i +12V nie ma zwarc. Wiec chyba jest nieźle. Jeśli chodzi o tego CDka to jest to samsung SC-148F z wersja biosu FS02 - nie moge nigdzie takiego znaleźć bo na stronie Samsunga już nie ma supportu .

Prosze o jakąś rade co z tymi cdkami zrobic i czy wogóle coś da sie zrobić. Aha w tym samsungu jest kość eprom Atmela 27C512-90 do jednokrotnego programowania a takiej też nie ma nawet w Meditroniku.
    W dvdku jest kosc sst.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 314101
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Ujmę to tak: ciesz się że diody migają bo u mnie to scalaki poszły w kosmos, a jedyne co przeżyło to flop. Przyjrzyj się scalakom, szczególnie tym z naklejona gumką lub przylutowanym radiatorem.
  • REKLAMA
  • #3 314122
    k_asior
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Kolega miał podobny przypadek, i w jego cd i cdr poszły bezpieczniki takie małe smd kolor biały, przy procku, ale okazało się, że nie tylko one- poszły także procki i niestety bez wymiany elektoniki się nie obeszło- oczywiście w przypadku cd-romu trzeba było zakupić drugi.
  • REKLAMA
  • #4 314125
    g4la
    Poziom 2  
    hello !!!

jest jeden scalkaczek od spodu płytki , taki z radiatorkiem umeszczonum pośrodku obudowy i jest na nim troche cyny , prawde mówiąc to jak otwierałem tego dvd to scalaczek ten był niemal przyklejony do takiej gumki - chyba termoprzewodzącej zamocowanej do obudowy zewnetzrej dvdka. Podaje jego oznaczenia : 05202B , H63022 fp.
    Aha teraz dopiero zauważyłem malutki symbolik na nim Mitsubihi.
    A w tym cdku samsunga to sa 2 scalki od spodu płytki z tym że jeden ma blasze miedziana na całej powierzchni jego obudowy , ale jest ona tylko dolutowana.. Co mam z nimi zrobic ??

Pozdrawiam
  • #5 314183
    techrys
    Poziom 28  
    Wrzuć te oznaczeni scalaków w googla - założę się, że są to jakieś regulatory napiecia zasilające pozostałą część elektroniki. Fajne miałeś DVD :wink:
  • #6 314199
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Nie trac czasu na ich naprawe tylko szukaj kasy na nowe. Mam pol warsztatu sprzetu po atakach L&C, w kazdym sa upalone nozki od zasialnia przy conajmniej jednym scalaku, taki sprzet to poprostu zlom, szkoda na to czasu i nerwow.
  • #7 314514
    g4la
    Poziom 2  
    hej

dzienks bardzo za porady. Szukałem tego scalaczka - 44 nóżkowy smd, ale jego oznaczeń po prostu nie ma . Szukałem nawet na Elenota i nic. Chyba rzeczywiscie dam sobie spokój z tymDVD.

Aha apropo jeszcze tego CD samsunga to znalazłem na nim stabilizator napięcia 3,3V taki mały i spróbuje go jutro wymienić może coś pomoże. Tylko bios by mi sie przydał żeby go ożywić , model SC-148F firmware PS02. Może być PS05 albo PS06. Jeśli ktoś ma takie cudo niech mi wyśle albo poda strone z tym .......
  • #8 314665
    techrys
    Poziom 28  
    Skoro już jesteśmy przy temacie zasilaczy L&C, to może ktoś wie na czym polega ich wada? Mam jeden taki w użyciu i może dałoby się coś z tym zrobić. Wiem że nowy kosztuje 50 zł, ale może tak z ciekawości...
  • #9 314670
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    techrys napisał:
    Skoro już jesteśmy przy temacie zasilaczy L&C, to może ktoś wie na czym polega ich wada? Mam jeden taki w użyciu i może dałoby się coś z tym zrobić. Wiem że nowy kosztuje 50 zł, ale może tak z ciekawości...

Kiedys zadalem dokladnie to samo pytanie, uzyj przycisku szukaj, sa tam podane elementy ktore trzeba wymienic
  • REKLAMA
  • #10 315298
    techrys
    Poziom 28  
    Szukam od dwóch godzin i nic... :(
  • #11 315371
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Z tym szukaj może niw wypalić,spotkałem się już że po ponownym uruchomieniu elektrody parę żeczy nie znalazłem,te dwa małe scalaczki z gumą to jeden steruje laserem ,drugi silnikiem płyty i chyba tacką,to nie one są odpowiedzialne za "niewidzialność" ,szkoda twojego czasu i pieniedzy ,kup nowy sprzęt-jak przychodzi zawyżone 5V to masz upalone wszystkie elementy zasilane 5V.I faktycznie dziwne że tylko napędy padły 8O
  • #13 315767
    g4la
    Poziom 2  
    Zapomniałem dodać źe reszta , tzn płyta , hd segate - az dymił też padły , ale myślałem iż może coś da cię zrobić z cdkiem i dvd. :D
  • #14 334977
    fadin
    Poziom 11  
    jaki zasilacz posiadać? czy możecie powiedzieć jakie dokładnie modele wam padły? bo mnie interesuje deer hunter 400W niemam k kasyy zabardzo na nic lepszego powyżej 100zł więc juz sam niewiem jaką zasiłke kupić;/
    =====================================================================
    więc jęsli to rpoblem związany z zawysokim napięciem 5V może zrobić mały układzik który po tym jak zasilacz da większe napięcie daje wyłączenie kompa lub reset? tylko nasuwają się dwie kwestie jak układ zrobić i druga jakie to napięci graniczne ustawić? bo 5V to zamało bo zasilacz powinen chyba móc przekroczyć wartość napięcią -/+5% wartości wzorcowej?

Ostrzeżenie #1 - za pisanie postów jeden pod drugim i nie na temat ! [A]

Podsumowanie tematu

✨ Po uszkodzeniu zasilacza L&C DVD-ROM LG DRD-8120B i CD-ROM Samsung SC-148F przestały być wykrywane w BIOS-ie, mimo że diody świecą i szuflada działa. W DVD znaleziono scalak z oznaczeniem 05202B, H63022 fp, prawdopodobnie regulator napięcia, przymocowany do gumki termoprzewodzącej. W CD Samsunga obecne są dwa scalaki, jeden z miedzianą blaszką, oraz stabilizator 3,3V. Próby flashowania BIOS-u DVD nie przyniosły efektu, a firmware CD jest trudno dostępny. Wskazano, że uszkodzenia często dotyczą scalaków zasilających i bezpieczników SMD, a naprawa jest trudna i często nieopłacalna. Zalecane jest raczej zastąpienie uszkodzonych napędów nowymi, gdyż podwyższone napięcie 5V zasilacza L&C powoduje uszkodzenia elementów elektronicznych. Dyskusja porusza także problem wadliwych zasilaczy L&C i możliwość zastosowania układów zabezpieczających przed przekroczeniem napięcia 5V.
REKLAMA