logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar DSB 717 - jak usunąć zacinanie obrazu po zmianie kanałów?

SAM_ON 04 Sty 2007 23:08 7432 8
REKLAMA
  • #1 3406598
    SAM_ON
    Poziom 10  
    Mam mały problem : otóż po zmianie kanałów, czasami, nie zawsze, przez pierwsze pięć sekund obraz zacina się, a potem jest już wszystko ok. Nie jest to jakaś olbrzymia usterka, ale chciałbym wiedzieć, czy można to usunąć. Jeśli ktoś miał podobny problem - proszę o pomoc.
    Pozdrawiwm
  • REKLAMA
  • #2 3406607
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Masz dobrze ustawioną antenę, jaki poziom sygnału?
  • #3 3409058
    SAM_ON
    Poziom 10  
    Myślę, że to nie jest problem sygnału, ponieważ przed zainstalowanie dekodera Cyfrowego Polsatu miałem zwykły cyfrowy zestaw satelitarny. Potem zmieniłem tylko dekoder i problem się pojawił. Dodam jeszcze, że zmieniłem disecq, bo na starym przy przełączaniu kanałów nadających z jednej satelity na kanał nadający z innej gubił się sygnał.
  • REKLAMA
  • #4 4939815
    marcinzpolski
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    mi sie tez zacina ale odpala bez porblemu tylko w trakcie czasem go zlapie zadyszka na 5-10 sekund ale to raz na kilka godzin.ale podczas zmiany jest wszystko ok. Tez myślę ze to moze być spowodowane poziomem sygnał
  • REKLAMA
  • #5 4940517
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2938
    SAM_ON napisał:
    problem się pojawił. Dodam jeszcze, że zmieniłem disecq,

No i może to mieć winę .
    Jakość sygnału mimo wszystko możesz podać.
  • REKLAMA
  • #6 5937571
    traha
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam jest to częsty problem tych tunerów ja założyłem radiatory na procesor,ram w sumie cztery radiatory i objawy zniknęły .A zawieszał mi się jakieś 20-30 razy dziennie Echostar DSB 717 - jak usunąć zacinanie obrazu po zmianie kanałów?
  • #7 5943670
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 982
    traha napisał:
    Witam jest to częsty problem tych tunerów ja założyłem radiatory na procesor,ram w sumie cztery radiatory i objawy zniknęły .A zawieszał mi się jakieś 20-30 razy dziennie Echostar DSB 717 - jak usunąć zacinanie obrazu po zmianie kanałów?

Kolego a te radiatory są uniwersalne? z jakiego stopu metalu i jak je przymocować przykleja się?
  • #8 6217962
    traha
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Był to radiator od procesora 486 dx 4 przecięty brzeszczotem na kawałki i przyklejony na kropelkę tuner jest już po gwarancji i dlatego tyle odwagi
  • #9 6218429
    rafal198919
    Poziom 12  
    moze byc to za slaby sygnal jak poprzednicy pisali

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem zacinania obrazu przez pierwsze kilka sekund po zmianie kanałów w tunerze Echostar DSB 717 może mieć kilka przyczyn. Użytkownik wyklucza problem z poziomem sygnału, ponieważ problem pojawił się po wymianie dekodera na Cyfrowy Polsat oraz zmianie przełącznika DiSEqC, który wcześniej powodował utratę sygnału przy przełączaniu między satelitami. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być słaby sygnał satelitarny. Jako skuteczne rozwiązanie wskazano montaż radiatorów na procesorze i pamięci RAM tunera, co znacznie zmniejszyło częstotliwość zacinania i zawieszania się urządzenia. Radiatory wykonano z elementów pochodzących z procesora 486 DX4, przyklejając je na klej typu "kropelka". Problem zacinania obrazu jest typowy dla tego modelu tunera i może wynikać z przegrzewania się podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA