logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie syreny alarmowej z własnym zasilaniem - który kabel do akumulatora?

Ewid2000 02 Wrz 2003 13:31 2038 5
REKLAMA
  • #1 314129
    Ewid2000
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam pytanko w sprawie podłączenia syrenki od alarmu z własnym zasilaniem. Są cztery kabelki jeden (-) chyba czarny czerwony do alarmu i został niebieski i biały . Jeden wiem że powinien być do akumulatora do plusa ale który i co z czwartym.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 314133
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Dwa są do podłączenia do zasilania a dwa pozostałe do wyzwalania alarmu. Aby syrena nie wyła trzeba jeden połączyć do (+) a drugi do (-). Poszukaj w sieci manuala do tej syreny, chociaż jeśli podasz model to pewnie ktoś na forum udzieli Ci dodatkowych informacji.
  • REKLAMA
  • #3 314143
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    CZERWONY (plus 12V do akumulatora samochodu);CZARNY (masa do akumulatora samochodu);BIAŁY (wyzwalanie plusem do alarmu)
    niebieski zostaw wolny (o ile sie nie myle to on sluzy do wyzwalania masa ja go zostawiam wolnym)
  • REKLAMA
  • #4 314396
    lukado1
    Poziom 20  
    Ocena: 214
    Hrabol ma racje niebieski wyzwalanie masą czyli nigdzie nie podłączaj
  • REKLAMA
  • #5 315241
    Ewid2000
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ok wszystko gra wszystkim dzięki za podpowiedź i pozdrawiam
  • #6 315545
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    ostatni kabelek w fabrycznie montowanych alarmach
    jest również wykorzystywany mianowicie pod klapą od silnika montowany jest włącznik który jest podłączony do tego właśnie kabla a druga końcówka wyłącznika do masy , takie coś dla wjększego bezpieczeństwa jak by ktoś chciał np. ukraść ci alternator :) jedno z wejść wyzwalajacych powinno mieć jakby priorytet
    po wyłączeniu np. pilotem alarmu , nie powinno być brane pod uwage drugie wejście właśnie te od wyłącznika pod klapą
    ale nie martw się znam przypadek że gość miał alarm a alternator i tak ztracił
REKLAMA