logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który Linux jest lepszy? Mandriva 2007, SuSe 10.2 i Ubuntu 6.10. 256 RAM.

Simmi 05 Sty 2007 19:36 4035 7
REKLAMA
  • #1 3409774
    Simmi
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Mam w domu 3 linuxy mandrive 2007 susa 10.2 i ubuntu 6.10.Mam tylko 256 ram i procka celka d.Który linux jest najlepszy na początek??
  • REKLAMA
  • #2 3409826
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    jezeli na początek to mandriva lub suse ,

ubuntu najlepsze na starsze sprzęty szybsze napewno od mandriwy ale obsługa systemu i instalacja (dla poczatkującego) czytelniejsza na mandrivie
  • REKLAMA
  • #3 3409833
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, ja zastanowiłbym się nad SUSE i Ubuntu, Mandriva to raczej ociężała dystrybucja, w dodatku w ostatniej wersji może być trochę kłopotliwa. Na podstawie osobistych doświadczeń wybrałbym od razu SUSE, ubuntu nie za bardzo mi się podoba, ale wybór należy do Ciebie, oba nie są trudne w obsłudze i są jednymi z najlepszych dystrybucji :)

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #4 3410005
    Simmi
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    A jak jest z kaffeinem pod ubuntu??Da sie go zainstalować??
  • REKLAMA
  • #5 3541542
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    Dla mnie Ubuntu jest najlepszy.Instalacja przebiegła szybko i bez żadnych problemów.Drukareczka IP 1500 śmiga, programiki multimedialne śmigają;).Polecam
    ps.No tylko te 256 RAM może być troszkę mało pod ubu 6.10 czy 6.12 ...
  • #6 3547493
    Goompas
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ubuntu dla poczatkujacego jest idealne, mandriva ta nowa zzera duzo zasobow
  • REKLAMA
  • #8 3547606
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    a dla mnie to pytanie jest w stylu "jakie ciastka są najlepsze", jedni lubią sernik, inni tiramisu....

są linuxy łatwiejsze i trudniejsze (w łatwiejszych można konfigurować z poziomu x-ów, a w niektórych wszystko trzeba robić edytując pliki konfiguracyjne)

to, jakiego linuxa wybieramy zależy od wielu czynników, czy chcemy mieć system żeby "działał", czy może chcemy poznać jego budowę, strukturę, itp, można nastawiać się na bezpieczeństwo, szybkość, wygodę, itp...

proponuję zrobić test, on bardzo ułatwi podjęcie decyzji
    http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/
    tutaj też conieco pisze, co ogólnie pomoże podjąć decyzję... ;-)

generalnie nie polecam mandrivy ani fedory, ale to wynika bardziej z moich osobistych doświadczeń... może suse... ale zobacz co wyjdzie z testu...

z tych wymienianych to moim zdaniem chyba najbardziej suse ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszej dystrybucji Linux dla początkującego użytkownika z komputerem wyposażonym w 256 MB RAM i procesor Intel Celeron D. Mandriva 2007, SuSE 10.2 oraz Ubuntu 6.10 są rozważane pod kątem wydajności i łatwości obsługi. Mandriva jest oceniana jako bardziej zasobożerna i potencjalnie problematyczna w najnowszej wersji, ale ma czytelny interfejs dla początkujących. Ubuntu jest chwalone za prostą i szybką instalację oraz dobrą obsługę sprzętu, choć 256 MB RAM może być dla niej minimalne. SuSE jest rekomendowane jako stabilna i łatwa w obsłudze dystrybucja, często preferowana przez użytkowników ceniących równowagę między funkcjonalnością a wydajnością. Wskazano, że wybór zależy od indywidualnych potrzeb, takich jak chęć poznania systemu, wygoda użytkowania czy szybkość działania. Zalecane jest przetestowanie dystrybucji przed podjęciem decyzji. Pojawiło się także pytanie o możliwość instalacji środowiska Kaffeine na Ubuntu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA