logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson SR50 – wysokie obroty na biegu jałowym, gaśnie na niskich, ssanie pomaga

rubix89 05 Sty 2007 20:58 5005 14
REKLAMA
  • #1 3410235
    rubix89
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    witam posiadam problem ze simsonem a mianowicie chodzi o to że gdy chcę go zapalić to zapali jedynie na dodaniu ssania i gdzy przepustnica jest zamknięta a gdy jest już zapalony to wchodzi na wysokie obroty i chodzi na wysokich schodzi na niższe dopiedo gdy dam mu ssanie wtedy jest ok tak samo jest w jeździe tylko że gaśnie na małych obrotach:/ nie mam pojęcia co mu jest:/ może ktoś wie co może być winne???? z góry dzięki za pomoc POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 3410322
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    wyregulować gaźnik i sprawdzić czy nie ciągnie lewego powietrza (bo chyba ciągnie)
  • REKLAMA
  • #3 3410371
    rubix89
    Poziom 15  
    też mi to tak wygląda że ciągnie lewe powietrze bo jak mu przytykam jakiś kanał z tyłu gaźnika to spada na wolne obroty i niby chodzi poprawnie:/ tylko ma jeszcze jeden mankament silnik nie pracuje równo:/ i zapłon nie jest winny bo ustawiony jest dobrze...
  • #4 3410395
    goldwinger
    no to do tego że trzeba gaźnik wyregulować dodam jeszcze że należało by sprawdzić czy podstawa jest równa bo czasami się wyginają i tamtędy ciągnie powietrze
  • #5 3410402
    Genio48
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sprawdź zemeringi, szczególnie od strony magneta.
  • REKLAMA
  • #6 3410423
    rubix89
    Poziom 15  
    masz na myśli podstawę gaźnika??? jest uszczelniona na maxa zaklejona silikonem i wogóle więc to odpada:/ na początku miał jeszcze takie objawy że jadąc na np. 4 dawniej gnał ponad 70km/h a teraz do muli do 65km/h a spowodowane to jest tym że gdy ma pełne obroty to cos tak cicho tyka i go przymula:/ dziwne myślałem o łożyskach na wale ale idze ze simeringi nie przepuszczaja nawet kropli oleju a łożysko igiełkowe w górnej części tłoka zmieniłem na nowe......

Dodano po 3 [minuty]:

przepraszam miało być w górnej części korbowodu
  • #7 3410453
    goldwinger
    ten silikon to można sobie w ... wsadzić podstawa gaźnika (na połączeniu gaźnika z cylindrem) ma być równa i pomiędzy idzie tylko uszczelka (rzadne silikony kleje ani hermetyki)
    Bez urazy ale ludzie robią tak: na drut, na silikon, tu patyk wetknie, a później się dziwi że nie chodzi jak należy
  • REKLAMA
  • #8 3410466
    Genio48
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Myślałem właśnie o uszczelkach na wale, ale skoro tam jest sucho to nie wiem. Po drugiej stronie (skrzynia biegów) też sprawdzałeś? Tam też jest semering na wale.
  • #9 3410537
    rubix89
    Poziom 15  
    na łączeniu gaźnika z cylindrem jest napewno szczelne bo mam dość grubą uszczelka z specjalnego tworzywa więc to odpada zobacze jeszcze simeringi ale ten od strony sprzęgła odpada bo wtedy by świeca była czarna z nagaru a tak nie jest więc odpada możliwe że ten od strany magneta ale tam jest sucho więc nie mam pojęcia Ps. w poście nie chodzilo mi o łączenie gaźnika z cylindrem tylko myślałem że chodzi ci o łączenie komory pływakowej z gaźnikiem tam mam to tak zrobione bo inaczej nie szło tego uszczelnić a na łączeniu gaźnika z cylindrem nie mam siulikonu bo jest tam nie potrzebny...........
  • #10 3446999
    fajfer25
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    miałem podobny problem śmieszne ale prawdziwe na głowie stawałem po prostu wyczyściłem tłumik po tygodniu wymiany wszystkiego pozdrawiam
  • #11 3545095
    baks17
    Poziom 1  
    według mnie wykreć gaznik dobrze go wyczyść i od nowa go poustawiaj
  • #12 3569178
    Gajo29
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    miałem ten sam problem na forum człowiek powiedział mi ze trzeba zmienić uszczelkę między cylindrem a gaźnikiem sprawdzić czy nie wuleciał jakiś simsring na wale i jak to nie pomoze to możes spróbować wymienić dysze w gaźniku ale tylko na niemieckie bo polskie podróbki źle chodzą przekonałem się na własnej skórze
  • #13 4971340
    michal12114
    Poziom 10  
    miałem to samo poprostu wymień zimeringi najpierw od strony magneta i zobacz ja tak miałem i wymieniłem i chodzi ładnie pozd
  • #14 6341360
    Kuba20071991
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam mam problem z simeringiem od strony zaplonu po kilku kilometrach mi wypada wiec co mam zrobic???:?::?:
  • #15 6346090
    Marcin G.
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Kup nowy. Stary może być już stwardniały i odgnieciony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy skutera Simson SR50, który zapala się tylko na ssaniu i przy zamkniętej przepustnicy, a po uruchomieniu pracuje na wysokich obrotach, gaśnie przy niskich, a ssanie pomaga utrzymać stabilne obroty. Przyczyną może być nieszczelność układu dolotowego, zwłaszcza tzw. "ciągnięcie lewego powietrza" przez nieszczelności w gaźniku lub jego podstawie. Zalecane jest wyregulowanie gaźnika, sprawdzenie szczelności połączenia gaźnika z cylindrem (bez stosowania silikonu, tylko uszczelka), a także kontrola simeringów, szczególnie od strony magneta i sprzęgła. Wymiana simeringów może rozwiązać problem, jeśli są zużyte lub nieszczelne. Dodatkowo warto wyczyścić tłumik oraz rozważyć wymianę dysz gaźnika na oryginalne niemieckie, gdyż podróbki mogą powodować nieprawidłową pracę silnika. Problemy z nierówną pracą silnika i spadkiem mocy mogą być związane z uszkodzeniami lub nieszczelnościami w układzie dolotowym i uszczelkach.
REKLAMA