logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

<początkujący> Nadajnik laserowy - mały problem...

neo490 05 Sty 2007 21:08 3958 17
REKLAMA
  • #1 3410284
    neo490
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Złożyłem nadajnik, układ wystartował od pierwszego załączcenia (mój pierwszy w życiu układ!! - mam 13 lat:D), laser reaguje na wpowadzany do układu sygnał dźwiękowy, ale świeci bardzo słabo, nie tak jak po kupieniu (na bazarze - 5zł:D)... Jaka może być tego przyczyna i jak to pprawić? Załączam schemat... Z góry dziękuję...
    Załączniki:
    • <początkujący> Nadajnik laserowy - mały problem... nadajnik.JPG (22.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3410903
    hereticon
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    pokrec wzmocnieniem - potencjometr VR1
  • REKLAMA
  • #3 3410944
    neo490
    Poziom 13  
    no właśnie próbowałem i dalej to samo.... tylko czułość na dźwięk sie zmienia... może zwarłem nie te nogi od potencjometru?
  • #4 3411454
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Słabo świeci, bo może już być nadpalony(uszkodził się już przy pierwszym błysku i nawet tego nie zauważyłeś).

Zasilanie aż 9V(masz stabilizowane?), laser na 3V(max. 4,5V bo tanie lasery z bazaru są na 3 baterie po 1,5V), a nie ma żadnego układu ograniczającego prąd...
    Oczywiście laser z bazaru ma w środku jakiś rezystor(SMD), ale w tej sytuacji potrzebny był dodatkowy.
  • #5 3411610
    neo490
    Poziom 13  
    No to w takim razie jaki rezystor do niego? Może trochę banalne - ale z której strony dać rezystor?:D I jaki laser mógłby być lepszy?

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

pomożecie mi? Jestem serio strasznie początkujący...
  • REKLAMA
  • #6 3413623
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Na początek spróbuj ten laser zasilić z powrotem z trzech bateryjek - jeśli zaświeci normalnie, to masz szczęście.
    Jeśli będzie słabo, to znaczy, że się uszkodził...i trzeba kupić nowy(i zanim ten nowy znowu wstawisz do tego układu nadajnika, trzeba będzie dobrać dodatkowy rezystor).
  • #7 3414060
    neo490
    Poziom 13  
    ok, a jaki rezystor mam dać? 8.2K, 4.7K?
  • REKLAMA
  • #8 3414252
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    po pierwsze to schemat który tu zamieściłeś zawiera kardynalne błędy, zobacz co dorysowałem:

Po drugie, to z powodu jak wyżej, ów egzemplarz lasera być może dołączył już do zbioru eksponatów.
    Po trzecie wartości elementów;
    - R1,
    - R2,
    - Cs, będą potrawił policzyć, jak będzie mi znany model (typ) tego lasera, lub jego parametry z DS (DataSheet) (być może zajdzie też konieczność zmian w schemacie).

Pozdrawiam
  • #9 3414507
    neo490
    Poziom 13  
    1.Układ po zmontowaniu działa, tzn. laser miga gdy wprowadzany jest dźwięk...
    2.Nie znam parametrów lasera, gdyż kupiłem go na bazarze z 5zł... Moę pan wie jakie parametry mogą mieć takie lasery... Jeśli tak, to prosiłbym o podanie wartości dodanych elementów... z góry dziękuję...
  • #10 3414704
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    neo490 napisał:
    1.Układ po zmontowaniu działa, tzn. laser miga gdy wprowadzany jest dźwięk...

jasne, tylko w układzie jak na schemacie łatwo jest taką diodę laserową o działaniu ciągłym uszkodzić.

neo490 napisał:

2.Nie znam parametrów lasera, gdyż kupiłem go na bazarze z 5zł... Moę pan wie jakie parametry mogą mieć takie lasery... Jeśli tak, to prosiłbym o podanie wartości dodanych elementów... z góry dziękuję...

Ja też nie znam dokładnie, ale teraz wiem co to jest za model diody.
    Zresztą dwa takie wskaźniki mam w domu... są tam trzy ogniwa pastylkowe każde o nominalnym napięciu 1,5V połączone szeregowo, wobec tego układ ich zasilania, który przedstawiłeś, jest poprawny, ale czy ta dioda zniesie wartość chwilową napięcia ok. 8V, to wątpię.
    Wiem również, iż jest odrzut produkcyjny (te diody sprzedawane na bazarach) przy produkcji celowników laserowych stosowanych w strzelectwie.
    Ich wada polega na braku zgodności osi gemetrycznej walca (w który są oprawione) z wypromieniowywanym strumieniem światła laserowego.
    To jest wada, którą w trakcie produkcji diody skorygować nie można, a stwierdzić dopiero można po wyprodukowaniu kompletnej diody (ta mała rurka z wyprowadzeniami, zamknięta w dużej, gdzie są ogniwa zasilające).
    Zauważ, iż zaproponowane przeze mnie zmiany pozwalają na dwa stopnie swobody (regulacja amlitudy - wzmocnienia- prądu diody, oraz dobór punktu spoczynkowego).
    Biorąc pod uwagę zmiejszanie się napięcia źródłowego zasilającej to bateryjki pokusiłbym się o dalsze modyfikacje, zapewniające pewną niezależność strumienia świecenia spoczynkowego od zmian napięcia zasilania, ale musiałbym to zrobić, sprawdzając pomysł doświadczalnie.
    Poza tym od napisania poprzedniego mojego postu wpadłem na pewne, trochę inne, rozwiązanie by nie zmieniać części sterującej tranzystorem BD139.
    Na chwilę obecną nie jest to pomysł dokończony, więc go tu jeszcze nie przedstawię, ale obiecuję go zamieścić po zrobieniu niezbędnych pomiarów diody i obliczeń.

Pozdrawiam
  • #11 3414815
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Mam taki laser z bazaru za 5zł.
    Właśnie zmierzyłem jaki prąd pobiera, przy napięciu jak poniżej(laser jest wmontowany w układ lewitronu, więc nie bardzo mogę zmieniać warunki pracy, dlatego nie "zdejmę" charakterystyki).

Pierwszy punkt pomiaru(świeci, ale niezbyt mocno):
    U=3,85V
    I=13,6mA
    Drugi punkt pomiarowy(świecenie jest już bardzo dobre):
    U=4,06V
    I=15,8mA

Oczywiście U jest to napięcie na diodzie laserowej + rezystorze wewnątrz wskaźnika(nie wiem jaka wartość, ale nie ważne).
    Można przyjąć, że te lasery mają parametry jak czerwone diody LED(czyli przede wszystkim trzeba ograniczyć prąd do 20mA).
  • #12 3415195
    neo490
    Poziom 13  
    OK, coś już wiem...:D Czekam jeszcze na informacje od QUARZa.... Dziękuje wam panowie.... Dużo mi pomogliście... Może z tego wyjść nawet ciekawe urządzenie..:D
  • #13 3423835
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    zamieszczam (sprawdzony przeze mnie) układ sterowania diodą laserową:

Dodałem, jak widać, diodę Zenera D1 na napięcie Zenera 5,6V, oraz reostat (potencjometr w połączeniu rezystora regulacyjnego) R5 do nastawiania spoczynkowego świecenia diody laserowej.
    Rezystor R8 konieczny jest do wstępnej polaryzacji diody Zenera.
    Dzięki stabilizacji napięcia zasilającego dzielnik napięcia (regulowany) R5, R6, który ustawia punkt pracy (poprzez wzmacniacz operacyjny i tranzystor T2) diody laserowej, jej świecenie spoczynkowe (bez wysterowania z obwodu mikrofonu) jest mało zależne od napięcia zasilania.

Pozdrawiam
  • #14 3429834
    neo490
    Poziom 13  
    OK, Wielkie dzięki... :D jutro skoczę po brakujące części i napiszę czy działa... czy jeszcze mogę spytać fachowca czy taki układ odbiornika będzie działał prawidłowo? :?: :D
    Załączniki:
    • <początkujący> Nadajnik laserowy - mały problem... odbiorniklaser.gif (15.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3429838
    neo490
    Poziom 13  
    zamiast L14F1 dałem BPYP22
  • #16 3430273
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    te układy to ktoś małoqmaty projektował... :cry: Zobacz:

Wejściowemu tranzystorowi, układu LM386, zwieranie jego bazy do masy na zdrowie nie wyjdzie, zobacz w DataSheet schemat na stronie 1, tam:
    http://www.datasheet4u.com/html/L/M/3/LM386_NationalSemiconductor.pdf.html
    Więcej błędów nie widzę.
    Zamiana fototrazystora L14F1 na fototranzystor BPYP22 może zmniejszyć czułość, zobacz tam na str. 65:
    http://www.datasheets.org.uk/search.php?q=BPYP22&sType=part&ExactDS=Starts i tam:
    http://www.datasheets.org.uk/search.php?q=L14F1&sType=part&ExactDS=Starts strona 3, figure 3. i to z powodu innego spektrum czułości od długości światła (L14F1 lepiej "pasuje" do czerwonego światła lasera), oraz orygialny L14F1 to układ PHOTODARLINGTONa, natomiast (o ile mi wiadomo) BPYP22 jest pojedyńczym tranzystorem (i ma spectrum przesunięte w kierunku podczerwieni).
    Ale jak nie sprawdzisz praktycznie, to nie będziesz wiedzieć, być może wystarczy do prawidłowego odbioru.
    Musisz też pamiętać, iż światło laserowe z nadajnika musi być skierowane na fototranzystor odbiornika, w przypadku przeciwnym, możesz nie spodziewać się pozytywnych efektów transmisji.

Pozdrawiam
  • #17 3433403
    neo490
    Poziom 13  
    OK, dziekuję za pomoc i jeszcze jedno pytanie: jaki mogę dać zamiennik dla L14F1? Bo za nic nie mogę nigdzie znaleźć tego fototranzystora...:?:
  • Pomocny post
    #18 3433813
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    skoro masz już kupiony fotranzystor typu BPYP22, to najpierw z nim wypróbuj, a jak nie będzie zadawalających efektów to wtedy będziemy martwić się gdzie zdobyć czulszy fototranzystor.
    Można jeszcze ewentualnie zwiększyć wartość wzmocnienia wzmacniacza.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy problemu z małym natężeniem światła lasera w nadajniku zbudowanym przez początkującego elektronika. Laser reaguje na sygnał dźwiękowy, ale świeci słabo w porównaniu do oryginalnego modułu kupionego na bazarze. Przyczyną może być uszkodzenie lasera spowodowane brakiem ograniczenia prądu oraz zbyt wysokim napięciem zasilania (9V zamiast około 3-4,5V). Zalecane jest stosowanie rezystora ograniczającego prąd do około 20mA, a także zasilanie lasera z trzech baterii 1,5V szeregowo. Wskazano, że tanie lasery bazarowe mają wbudowany rezystor SMD, który należy uwzględnić. Schemat układu wymaga korekt, a wartości elementów takich jak rezystory i kondensatory powinny być dobrane na podstawie parametrów lasera, które często nie są znane w przypadku tanich modułów. Zaproponowano układ z diodą Zenera 5,6V i regulacją prądu za pomocą potencjometru i rezystora, co stabilizuje napięcie i chroni laser. W dyskusji poruszono także temat fototranzystora L14F1, który jest trudno dostępny, oraz jego zamiennika BPYP22, który może mieć mniejszą czułość ze względu na inne spektrum czułości i typ (photodarlington vs. pojedynczy tranzystor). Zaleca się testowanie z BPYP22 i ewentualne zwiększenie wzmocnienia wzmacniacza operacyjnego. Podkreślono, że układy z LM386 wymagają poprawnego podłączenia, a błędy w schemacie mogą wpływać na działanie nadajnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA