Witam,
neo490 napisał: 1.Układ po zmontowaniu działa, tzn. laser miga gdy wprowadzany jest dźwięk...
jasne, tylko w układzie jak na schemacie łatwo jest taką diodę laserową o działaniu ciągłym uszkodzić.
neo490 napisał:
2.Nie znam parametrów lasera, gdyż kupiłem go na bazarze z 5zł... Moę pan wie jakie parametry mogą mieć takie lasery... Jeśli tak, to prosiłbym o podanie wartości dodanych elementów... z góry dziękuję...
Ja też nie znam dokładnie, ale teraz wiem co to jest za model diody.
Zresztą dwa takie wskaźniki mam w domu... są tam trzy ogniwa pastylkowe każde o nominalnym napięciu 1,5
V połączone szeregowo, wobec tego układ ich zasilania, który przedstawiłeś, jest poprawny, ale czy ta dioda zniesie wartość chwilową napięcia ok. 8V, to wątpię.
Wiem również, iż jest odrzut produkcyjny (te diody sprzedawane na bazarach) przy produkcji celowników laserowych stosowanych w strzelectwie.
Ich wada polega na braku zgodności osi gemetrycznej walca (w który są oprawione) z wypromieniowywanym strumieniem światła laserowego.
To jest wada, którą w trakcie produkcji diody skorygować nie można, a stwierdzić dopiero można po wyprodukowaniu kompletnej diody (ta mała rurka z wyprowadzeniami, zamknięta w dużej, gdzie są ogniwa zasilające).
Zauważ, iż zaproponowane przeze mnie zmiany pozwalają na dwa stopnie swobody (regulacja amlitudy - wzmocnienia- prądu diody, oraz dobór punktu spoczynkowego).
Biorąc pod uwagę zmiejszanie się napięcia źródłowego zasilającej to bateryjki pokusiłbym się o dalsze modyfikacje, zapewniające pewną niezależność strumienia świecenia spoczynkowego od zmian napięcia zasilania, ale musiałbym to zrobić, sprawdzając pomysł doświadczalnie.
Poza tym od napisania poprzedniego mojego postu wpadłem na pewne, trochę inne, rozwiązanie by nie zmieniać części sterującej tranzystorem BD139.
Na chwilę obecną nie jest to pomysł dokończony, więc go tu jeszcze nie przedstawię, ale obiecuję go zamieścić po zrobieniu niezbędnych pomiarów diody i obliczeń.
Pozdrawiam