logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty efekt laserowy by Duch

Duch__ 11 Maj 2007 18:32 80005 287
  • Prosty efekt laserowy by Duch

Witam. Zostałem dzisiaj poinformowany przez brata że robi ze znajomymi imprezke. Braciszek poprosił mnie żebym mu zrobił jakiś fajny efekt dyskotekowy - widocznie nie starcza mu już iluminofonia, stroboskop i UV :| Wpadłem więc na pomysł prostego i zarazem taniego skanera dyskotekowego. Do budowy skanera wykorzystałem:

- Laser taki z bazaru,
    - Dwa wentylatory z PC,
    - Lusterko,
    - 2 kondensatory,
    - Stabilizator 78L05,
    - Włącznik,
    - Potencjometr 470Ω,
    - Trochę przewodów,
    - 3 kątowniki aluminowe,
    - Klej na gorąco,
    - Obudowa pochodzi z pojemnika plastikowego po żarówkach samochodowych,
    - Ładowarkę 5V od uszkodzonego telefonu Siemens.

Dodam jeszcze że wszystkie elementy które wyżej wymieniłem pochodzą z odzysku, nie wydałem ani grosza.

Budowa trwała około 3h włącznie z panelem przednim. Rozpocząłem od powyrywania z wiatraków łopatek. Następnie do wirników przykleiłem na kleju na gorąco kawałki z rozbitego lusterka. Tak przygotowane moduły przykleiłem do kątowników na tej samej wysokości.
    Z laserem postąpiłem tak samo jednak najpierw przylutowałem do niego przewody. Żeby zachować laser przy życiu jak najdłużej podłączyłem do niego stabilizator 78L05 i dwa kondy filtrujące. Potencjometr służy do regulacji prędkości obrotowej jednego z wiatraków czyli do zmiany figury, drugi kręci się ze stałą prędkością i służy do "odświeżania" obrazu. Cały układ zasilany jest przez ładowarkę od Siemensa ale ze względu na to że dawała ona troszkę ponad 5V wolałem nie ryzykować zniszczenia lasera więc zastosowałem stabilizator.

Poniżej zamieszczam zdjęcia mojego układu oraz figury jakie jestem w stanie wyświetlić (na zdjęciach brakuje dwóch figur ale to przez to żę nie jestem w stanie ich uchwycić aparatem gdyż wychodzą rozmyte).

Panel przedni

Panel tylni

Organy

Koło

Kwiatek

Kwadrato podobne

Trójkąto podobne

Gwiazda pięcioramienna

Tak jak wcześniej napisałem nie umiałem uchwycić następujących figur:
    -Elipsa,
    -Gwiazda siedmioramienna.

Zapraszam do komentowania,

Pozdrawiam, Duch__.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Duch__
    Poziom 31  
    Specjalizuje się w: bascom, avr, alarmy, telewizja, monitoring
    Duch__ napisał 2338 postów o ocenie 1598, pomógł 33 razy. Mieszka w mieście Opole. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 3874069
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    mam małe pytanko czy lustra są przyczepione pod jakimś niewielkim kątem czy normalnie na płasko?

Moja onena za pomysł to 5, wykonania nie będę oceniał, bo moje konstrukcje wyglądają podobnie - byle żeby się trzymało kupy, reszta mnie nie obchodzi :D
  • #3 3874110
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Lustra znajdują się pod niewielkim kątem, nie powiem Ci jakim bo sam nie wiem. Płasko nie mogą być przymocowane bo będziesz miał rzucany na ścianę punkt. Może też bym to lepiej zrobił ale 3h to trochę mało.
  • #4 3874454
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam! Też coś takiego posiadam (regulacja prędkości obu silników + zmiana biegunowości jednego) :-). Fajna zabawa się zaczyna od mocy ok. 5 ÷ 10mW. Niestety, lasery bazarowe są dość słabe u mnie siedzi laser od drukarki (niestety także czerwony), szkoda że zielone lasery są wciąż takie drogie :-(. Najlepsza jest figura malejącego i powiększającego się cyklicznie koła, normalnie jak po jakimś środku chalucynogennym. Pozdrawiam!
  • #5 3874632
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Koncepcja na 5. Biorąc pod uwagę użyte materiały i poświęcony na to czas przyznaję, że efekty są bombowe. Prostota ponad wszystko. Chciało Ci się nawet drukować naklejki z opisami do takiej konstrukcji. A znając życie przetrwa toto niejeden wygib. Prowizorki są wszak najtrwalsze :wink: .
    Wygląd nie ma znaczenia - przecież i tak musi być dosyć ciemno żeby zobaczyć te figury...
    Pzdr.
  • #6 3874752
    dakin11
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    mam pytanko sterujesz prędkością obrotową jednego silniczka czy obu ??
  • #7 3874786
    wisnia3d
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dakin11 przeczytaj uważnie co autor napisał.....
    Cytat:
    Potencjometr służy do regulacji prędkości obrotowej jednego z wiatraków czyli do zmiany figury, drugi kręci się ze stałą prędkością i służy do "odświeżania" obrazu.
  • #9 3874859
    Dj_Mat
    Poziom 11  
    Fajne mógłbyś pokazać zdjęcia wiatraczków i jakiś schemat??
  • #10 3875036
    ravmar
    Poziom 22  
    Ocena: 74
    hmm super sprawa ale przy tym trzeba stać i cały czas kręcić pokrętłem ponieważ jedna figóra która jest staje się monotonna dla publiki. Czy nie mam jakiegoś sposobu zeby zamiast potencjometra wstaić coś co by grnerowało płynnie zmieniający się opór??
  • #12 3875245
    Duch__
    Poziom 31  
    Dzięki wszystkim za komentarze.

ravmar napisał:
    hmm super sprawa ale przy tym trzeba stać i cały czas kręcić pokrętłem ponieważ jedna figóra która jest staje się monotonna dla publiki. Czy nie mam jakiegoś sposobu zeby zamiast potencjometra wstaić coś co by grnerowało płynnie zmieniający się opór??

Myślałem nad tym jak zrobić wstępnie chciałem dać jakieś włączniki z przydzielonym odpowiednim oporem dla danej figury ale zabrakło mi włączników tak by wystarczyło dla każdej figury. Od bidy można to na jakimś procku zrobić który sam by się przełączał powiedzmy co 30s.

Dj_Mat napisał:
    Fajne mógłbyś pokazać zdjęcia wiatraczków i jakiś schemat??

Schematu nie mam, wszystko powstało w mojej głowie. Co do zdjęć to zamieszczę dopiero jutro bo teraz brat ma party time i korzysta ze skanera, nie chce mu psuć imprezy.

Doktor5 napisał:
    Efekt jest niezły sam takie urządzenie wykonałem ale obudowa jest kiepska

Obudowa wiem że jest kiepska ale innej nie znalazłem.

Szokolo napisał:
    Witam! Też coś takiego posiadam (regulacja prędkości obu silników + zmiana biegunowości jednego). Najlepsza jest figura malejącego i powiększającego się cyklicznie koła

Mógłbyś pokazać schemat do twojego układu?? Może coś se z niego podbiore.
  • #13 3875255
    Hlbs
    Poziom 10  
    Mam pytanie

Patrzyłem na zdjęcie urządzenia od środka i wnioskuję, że światło z lasera odbija się najpierw od "łopatek" wentylatorka leżącego naprzeciwko lasera, a potem te "łopatki" odbijają promień na "łopatki" drugiego wentylatorka.
    Czy dobrze wnioskuję :?:

Mam jeszcze jedno pytanie: pod jakim kątem są ustawione "łopatki" tego drugiego (odświeżającego) wentylatora :?:
  • #15 3875306
    Duch__
    Poziom 31  
    Hlbs napisał:
    Mam pytanie

Patrzyłem na zdjęcie urządzenia od środka i wnioskuję, że światło z lasera odbija się najpierw od "łopatek" wentylatorka leżącego naprzeciwko lasera, a potem te "łopatki" odbijają promień na "łopatki" drugiego wentylatorka.
    Czy dobrze wnioskuję :?:

Mam jeszcze jedno pytanie: pod jakim kątem są ustawione "łopatki" tego drugiego (odświeżającego) wentylatora :?:

Żeby nie było nieścisłości daje rysunek pomocniczy:

Promień lasera 1 pada na lustro wentylatora numer 2 (patrz rysunek!!). Efektem kręcenia się wentylatora nr 2 jest kółko. Owe kółko pada na wentylator nr 3 gdzie się odbija i obraz jest rzucany na ścianę jako inna figura (jeśli wentylator 3 się kręci) lub jak koło (jeśli wentylator nr 3 stoi nieruchomo).

Wentylatorem "odświeżającym" nazywam wentylator o numerze 2 (patrz rysunek!!).

O jaki kąt Ci chodzi?? Lustra względem wiatraku czy wiatraków do siebie??

dowodca_armii napisał:
    Prosze o wszelkie wzkazowki. Gdzie przykleic lustro bo widze ze ty nie masz go na srodku silniczka

Lustra na obu wentylatorach są przyklejone na samym środku tylko że na zdjęciu to może tak wyglądać, gdyż ja tych lusterek nie wycinałem tylko stłukłem jedno większa i takie nierówne kawałki powychodziły.

Pozdro
  • #16 3875468
    marp98
    Poziom 11  
    tak z ciekawości jakie kształty lusterek zastosowałeś bo piszesz że potłuczone tzn zastanawiam się jakby zastosować poklejone fragmenty czy nie było by ciekawszego egektu
  • #17 3875478
    Duch__
    Poziom 31  
    marp98 napisał:
    tak z ciekawości jakie kształty lusterek zastosowałeś bo piszesz że potłuczone tzn zastanawiam się jakby zastosować poklejone fragmenty czy nie było by ciekawszego efektu

Do tego projektu nie należy brać popękanych luster gdyż efektem tego będzie brak ciągłości obrazu (sprawdzone - nie polecam), mówiąc potłuczone miałem namyśli całe fragmenty z lusterka bez pęknięć.
  • #18 3875744
    tomek9999999997
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    a mugłbyś wrzucić zdjęcie tych wentylatorków z bliska ?
  • #19 3876083
    Duch__
    Poziom 31  
    Oczywiście że mogę.

Lustro numer 2 - odświerzające - z niego tylko to kółko wychodzi.

Lustro numer 3 - sterowane
  • #20 3876202
    marbal89
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam projekt wyszedł super. Mam następujące pytania czy obraz wyświetlany przez laser jest cały czas tej samej wielkości, czy po oddaleniu urządzenia od ściany obraz się powiększa? Czy jednak wielkość obrazu zależy od kąta ustawienia pierwszego lusterka (pierwszy wiatrak)?
    Jak dla mnie projekt 6 na 6 obudowa taż nie jest taka zła.
  • #21 3876247
    Duch__
    Poziom 31  
    Witam.

Wielkość obrazu zależy od kąta ustawienia lustra na wiatraku numer 2 (-> rysunek), oraz od odległości całego urządzenia od przeszkody.

Pozdrawiam
  • #22 3876250
    luxus19
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam Duch__ możesz dać schemat tego urządzenia??? pozdrawiam
  • #23 3876395
    Duch__
    Poziom 31  
    luxus19 napisał:
    Witam Duch__ możesz dać schemat tego urządzenia??? pozdrawiam

Oto schemat. Sorki żę tak niechlujnie ale jestem troszkę zajęty.

• #24 3876642
    grabczes16
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam a ja mam takie male pytanko!!figura jest dopiero widoczna na jakiejs powierzchni np scianie czy w ciemnosci bez koniecznosci dymienia wiazka tez jest widoczna???pozdrawiam
  • #25 3876676
    Duch__
    Poziom 31  
    grabczes16 napisał:
    witam a ja mam takie male pytanko!!figura jest dopiero widoczna na jakiejs powierzchni np scianie czy w ciemnosci bez koniecznosci dymienia wiazka tez jest widoczna???pozdrawiam

Ten laser jest tak słaby że nie zobaczysz promieni bez zadymienia. Celem tego projektu miał być fajny efekt przy niskich kosztach. Laser który ja użyłem można kupić na bazarach za 5zł. Nie stać mnie aby kupić laser czerwony mocniejszy 30mW, albo zielony. Koszty takich modułów zaczynają się przy 500zł a kończą bardzo daleko dla mojego portfela.
  • #26 3876725
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 3876729
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ja mam takie pytanie, jak daleko może być sciana aby widać bylo efekt? Oczywiscie jak nie jest jasno.

Jescze pytanie, do kogoś kto robił coś podobnego, czy ma ktoś może jakiś schemat, lub pomysł jak zrobić płynne przechodzenie bez potencjometru?
  • #28 3876975
    DJ_HANS
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja mam inne pytanie ale nie jestem w te klocki za dobry heh jestem tylko elektrykiem i znam tylko podstawy elektroniki więc sie tym bawie
    ale wracając do mojego pytania była by jakaś możliwość zastąpienia tego potencjometru ?? by np. podłączyć ten dynks pod kolorofon lub wieże mianowicie coś co zmieniało by częstotliwość obrotów silniczka sterującego bez interwencji człowieka a zarazem żeby to było banalnie łatwe :)
  • #29 3877055
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Cytat:
    ale wracając do mojego pytania była by jakaś możliwość zastąpienia tego potencjometru ??

Możesz dać procesor z przetwornikami cyfrowo-analogowymi, wtedy mógłbyś programowo zmieniać napięcie wyjściowe, a co za tym idzie, prędkość obrotową silników.

Pozdrawiam
  • #30 3877148
    Dj_Mat
    Poziom 11  
    DJ_HANS zamiast potencjometru możesz dać kondensator jeśli się nie mylę i wtedy będzie się samo zmieniać

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego i taniego efektu laserowego typu skaner dyskotekowy, wykonanego z elementów odzyskanych, takich jak laser bazarowy o mocy około 1mW, dwa wentylatory z komputerów PC z przyklejonymi lusterkami, stabilizator 78L05, kondensatory filtrujące oraz potencjometr 470Ω do regulacji prędkości obrotowej jednego silnika. Laser jest zasilany napięciem 5V ze stabilizatora, który chroni diodę laserową przed przepięciami i skokami napięcia. Lustra są przyklejone na środku wirników wentylatorów pod niewielkim kątem, co umożliwia tworzenie na ścianie zmieniających się figur geometrycznych, takich jak koła i gwiazdy, które mogą się obracać lub stać nieruchomo w zależności od prędkości obrotowej wentylatora sterowanego potencjometrem. Wielkość obrazu zależy od kąta ustawienia lustra i odległości urządzenia od powierzchni projekcji. Dyskutowano także o możliwościach automatycznej zmiany prędkości obrotowej silnika za pomocą układów elektronicznych, np. mikroprocesora z PWM lub generatora napięcia, co pozwoliłoby na płynne przejścia między figurami bez konieczności ręcznej regulacji potencjometrem. Poruszono kwestie zabezpieczeń lasera, takich jak zastosowanie diody prostowniczej szeregowo z laserem oraz rezystora ograniczającego prąd, aby zapobiec uszkodzeniom diody. Wskazano, że lasery bazarowe są słabe i wymagają zadymienia, aby wiązka była widoczna, a mocniejsze lasery czerwone lub zielone są znacznie droższe. Omówiono także problemy z zasilaniem, stabilizacją napięcia i doborem kondensatorów filtrujących (np. 0,47µF na wejściu i 0,22µF na wyjściu stabilizatora). Użytkownicy dzielili się doświadczeniami dotyczącymi montażu, podłączania laserów, wyboru wentylatorów (z płatkami lub bez), a także pomysłami na rozbudowę projektu, np. dodanie trzeciego wentylatora czy sterowanie laserem z komputera. Wskazano, że lasery z odtwarzaczy DVD mogą być użyte, ale często świecą w podczerwieni i są słabo widoczne. Podsumowując, projekt jest prosty, tani i efektywny, idealny do amatorskich zastosowań dyskotekowych, choć wymaga uwagi przy doborze komponentów i zabezpieczeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA