logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do transmisji audio za pomocą taniego lasera z Allegro?

Marcin_xx1 01 Lut 2007 19:04 1203 3
REKLAMA
  • #1 3516059
    Marcin_xx1
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam . Mam troche wolnego czasu i kilka lezących odłogiem laserkowych wskazników za 2 zeta z allegro pomyslałem zeby zmontowac układzik zkładający sie z ów laserka którego natezenie emitowanego swiatła bedzie modulowane sygnałem audio a odbiornikiem powiedzmy umieszczony fototranzystor podłączony do wzmacniacza mcz . i teraz mam pytanie bo neiznam takich układó jak bedzie lepiej to zrobic czy po prostu osłonic ten fototranzystor np w głębokiej rurce od wpływów niepozadanego swiatła czy o ile to mozliwe zrobic to na modulowanej fali nośnej a przed wzmocnieniem z fototranzystora zastosowac filtr selektywny nie potzrebuje wysokiej jakosci dzwieku . dziekuje za wszelkie sugestie pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #2 3516235
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Temat znany 50 lat temu: Fototelefon ->"Nowoczesne zabawki"- na lampach,
    ok. 30 lat temu - na tranzystorach,
    a ostatnio w "Świat Radio" kilka lat temu, opisywał Rafał SQ4AVS
    już na współczesnych elementach.

W Polsce jakoś mało popularne, warto rozpropagować.

!!! UWAGA NA OCZY (swoje i innych) !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3516285
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    wg mnie ten laserek nadaje sie wyłącznie do nadawania systeme cyfrowym, jest zbyt nieliniowy, żeby można było go podłączyc i modulowac jasność swiatla.
    Można wykorzystac jeden ze standardow spdif, TTL, albo chyba najprościej złącze optyczne!
  • #4 3516341
    Marcin_xx1
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    nawet jesli miał bym przesyłac dane to i tak na kluczowe pytanie odpowiedzi puki co niema czyli czy nałozyc nosną dla zwiekrzenia zasięgu jak naprzykład przy pracy pilota do rtv . naprawde neiwiem jakby wypadło z tą nieliniowoscią zalezy od wymagan odłuchującego nie chce mówic bo niesprawdzilem ale wydaje mi sie ze do pzrezyłania mowy bedzie wystarczająca ale jutro zmontuje pajączka i sie okarze .
REKLAMA