logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS FS 256 obraz jest nasycony niebieskim kolorem

feniks13 05 Sty 2007 21:49 1648 6
  • #1 3410485
    feniks13
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    witam , ponawiam temat
    mam pytanie,kolega kupił używany telewizor Siemens-nie pamiętam symbolu, ma około 7 lat , pracuje całkiem nieżle , ale gdy się rozgrzeje obraz jest nasycony niebieskim kolorem,to znaczy wszystko co ciemne śnieży na niebiesko zaś biel jagby przechodziła w kolor żółty wygląda tak jagby obraz był przesycony kolorami na twarzach pojawiają się cienie. z elektroniki jestem laikiem , chciałbym zasięgnąć rady fachowców , czy to coś poważnego czy może jakaś błachostka, czy może siada kineskop.
    telewizor jest w Warszawie odbiera na antenie ze wzmacniaczem, ale bez zasilacza- z zasilaczem bardzo mocno śnieży , antena musi być bo w pobliżu jest dużo miedzi i pracują użądzenia komutatorowe-silniki , prądnice.jeszcze jedna żecz gdy zmniejszymy nasycenie kolorami niemal do zera niebieski znika ale i kolory są mdłe. co jest tego przyczyną?
    za pomoc dzięki - pozdrawiam
  • #2 3411938
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Uszkodzenie kineskopu jako przyczynę tego uszkodzenia należy wykluczyć (bo przy zmniejszonym nasyceniu uszkodzenie ustępuje). Podejrzewać należy albo wzmacniacz wizji albo sam dekoder koloru. Dokładnie nie da się tego sprecyzować. Możliwe też jest, że sam system antenowy wprowadza takie zakłócenia. Dobrze by było, żeby sprawdzić co się dzieje z wejścia A/V (euro?).
  • #3 3420304
    feniks13
    Poziom 12  
    dzięki za pomoc, gdyby jeszcze ktoś zechciał podać przybliżone ceny wzmacniacza , dekodera wraz z wymianą byłbym wdzięczny, chodzi o to czy warto naprawiać ,czy wartość naprawy nie przekroczy wartości telewizora/250 zł/ , a może kożystać z niego aż padnie całkowicie i kupić drugi
    dzięki i pozdrawiam.
  • #4 3420370
    Preskaler
    Poziom 40  
    Wzmacniacz i dekoder to całe układy (płytki) i wymieniać w całości ich nie ma sensu. W serwisie za taką naprawę powinno się płacoć 100 - 150 zł.
    Przede wszystkim jednak trzeba spróboeć coś podłączyć przez złącze A/V (euro) czy nadal występuje to uszkodzenie? Jeśli nie to wina leży w p.cz, głowicy lub systemie antenowym. I "TO" trzeba koniecznie ustalić. Można to zrobićodłączając do OTV magnetowid, DVD< TV-sat lub pod. przez wymienione złącze "chinch" lub "euro".
  • #5 3434975
    feniks13
    Poziom 12  
    nie mogłem sprawdzić na TV-SAT, ani na DVD ,jednak na ekranie kontrolnym , przy ustawianiu parametrów oraz na telegazecie żadnychzakłuceń nie ma. następna sprawa to po wyłączeniu i po kilku minutach ponownie włączając wszystko jest OK. jednakpłynie kilka minut i ponownie obraz śnieży, właściwie to są tylko trzy kolory : niebieski, żółty i zielony
    Preskaler czy jesteś wstanie coś mi jeszcze doradzić
    pozdrawiam
  • #6 3436569
    Preskaler
    Poziom 40  
    Obecnie "jestem wyjechany" i mam ograniczony dostęp do internetu z tego względu kontakt jest utrudniony ale jeśli nie masz możliwości sprawdzić z zewnętrznym sygnałem przez "euro" to nie widzę możliwości "jasnowidzenia"!
    Bez doświadczenia (z Twojej strony) i braku obiektywnych informacji pozostaje (chyba) tylko "serwis"? W systemie OTVC nadawane są tylko trzy kolory R - czerwony, G - zielony i B - niebieski. Z mieszniny tych kolorów powstaje niezliczona iloś barw i odcieni. Najlepiej sprawdzić kolorystykę na obrazie kontrolnym. Jest tam taki pas barwny z kilkoma kolorami. Zaczyna się od czerni a kończy na bieli. Pomiędzy nimi są (chyba 7?) kolorów.
  • #7 3436746
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Ćwiczyłem ten model kiedyś -tam awaryjny jest często FEATURE BOX -blok cyfrowy zamontowany w pionie po środku chassis.Wymienić w nim elektrolity i przelutować złącza pomiędzy jego płytami.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Siemens około 7 lat, po rozgrzaniu obraz jest nasycony niebieskim kolorem, ciemne partie śnieżą na niebiesko, a jasne przechodzą w żółty, co powoduje przesycenie kolorów i cienie na twarzach. Uszkodzenie kineskopu zostało wykluczone, ponieważ przy zmniejszonym nasyceniu kolorów problem ustępuje. Podejrzewane są uszkodzenia wzmacniacza wizji lub dekodera koloru, ewentualnie zakłócenia w systemie antenowym. Zalecane jest sprawdzenie sygnału przez złącze A/V (euro) w celu wykluczenia problemów z tunerem lub anteną. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu telewizora obraz jest poprawny przez kilka minut, potem pojawia się śnieżenie i dominują trzy kolory: niebieski, żółty i zielony. Wskazano na możliwą awarię tzw. FEATURE BOX – bloku cyfrowego w środku chassis, gdzie warto wymienić elektrolity i przelutować złącza między płytami. Koszt naprawy w serwisie szacowany jest na 100-150 zł, wymiana całych układów wzmacniacza lub dekodera nie jest opłacalna. Bez możliwości testu zewnętrznego sygnału przez euro trudno jednoznacznie zdiagnozować usterkę, co sugeruje konieczność konsultacji z serwisem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA