logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung SV2001H 20GB - dźwięk tykania, brak pojemności, BIOS go widzi sporadycznie

Marek_Kazii 05 Sty 2007 22:30 1573 6
  • #1 3410662
    Marek_Kazii
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z dyskiem samsunga SV2001H 20GB zacznę od początku dysk zaczął wariować był problem z włączeniem komputera pomagał kilkukrotny restart aż w końcu zaskoczył przy tym wydobywał się dźwięk tykania. W pewny wieczór powiedział stop i od tego czasu nie mogłem go odpalić. Próbowałem każdej kombinacji zworków i nic. Podłączając go jako drugi dysk nie można odpalić systemu. Czasem widzi go BIOS, ale brak pojemności dysk został rozhermetyzowany, ale nic po tym się nie zmieniło. Może pomożecie mi go jakoś wskrzesić lub, choć dzięki niemu czegoś nowego się nauczę. Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #2 3411092
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Jesli zostal rozcheretyzowany to pozostaje jedna nauka, a byl to projekt glosniczka audio z dysku, generalnie w w/w przypadkach jak opisujesz to primo z takiego dysku co sie podobnie zachowuje to trzeba zarchiwizowac wazne dane a dalej jak padnie to jak pisze wyzej zabawka ...
  • #3 3411115
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Marek_Kazii napisał:
    dysk został rozhermetyzowany

Czy mam rozumiec, że kolega otworzył korpus dysku?
  • #4 3411254
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    dyski twarde , oprócz kilku drogich i specjalistycznych modeli nię sa hermetyzowane.
    zawieraja tylko filtr drobin, cos w rodzaju filtru przeciw-pyłkowego w nowszych samochodach.
    dysk po otwarciu pokrywy może jeszcze troche podziałać.
  • #5 3411713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3412782
    Marek_Kazii
    Poziom 2  
    Witam, dziś sprawdze połączenie silnika czy dochodzi do niego prąd i dam znac dzieki za pomoc
  • #7 3412840
    Robson1979
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Takie postępowanie nic nie da skoro twierdzisz że dysk tykał . To objaw zawieszenia głowicy lub też błędów na dysku (bad sectors) .Pozostaje Ci tylko zrobić z niego jakiś użytek niezgodny z pierwotnym przeznaczeniem :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Samsung SV2001H 20GB wykazuje objawy uszkodzenia mechanicznego i elektronicznego, takie jak dźwięk tykania oraz sporadyczne wykrywanie przez BIOS bez wskazywania pojemności. Po rozhermetyzowaniu obudowy dysku nie nastąpiła poprawa działania. Problemy te mogą wynikać z zawieszenia głowicy lub uszkodzeń powierzchni talerzy (bad sectors). Dysk nie uruchamia systemu nawet jako drugi nośnik. Zalecane jest sprawdzenie połączenia elektroniki z silnikiem dysku, jednak w przypadku tykania jest to zwykle objaw poważnej awarii mechanicznej. W takiej sytuacji dysk nadaje się jedynie do odzyskania danych lub wykorzystania w nietypowy sposób, np. jako element projektu audio. Dyski twarde, poza nielicznymi modelami specjalistycznymi, nie są hermetyzowane, a otwarcie obudowy może jedynie chwilowo umożliwić działanie, ale nie rozwiązuje problemu uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA