logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV JVC C-21Z - Paski na ekranie i czarny obraz po włączeniu

pablo_w 07 Sty 2007 04:37 1306 11
REKLAMA
  • #1 3415884
    pablo_w
    Poziom 11  
    Witam!
    Od ok 2 tyg w moim telewizorze jak w temacie pojawił się dziwny problem. Otóż gdy włącze tv po lewej stronie ekranu od góry do dołu widać podłużne paski przedstawiające właściwy obraz (zajmują ok 5-20% ekranu, zależy od wybranego programu) , a reszta ekranu jest czarna. Informacje widoczne po uzyciu pilota, takie jak volume, menu itp widoczne są normalnie. Gdy TV działa dłużej (na poczatku ok godzny, teraz nawet ok 30h!) wszystko zaczyna działać normalnie non-stop dopóki go nie wyłącze.
    Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Posiadam już schemat mojego TV.
    Dodam jeszcze że nie posiadam niemal żadnej wiedzy o naprawach TV i elektronice ;)
    Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestię
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3415967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3429698
    pablo_w
    Poziom 11  
    Wymieniłem juz 2 kondensatory, ale nie mialy one pojemnosci 100/160 tylko 2200/16v i 1000/35v... po wymianie na kondensatory o poj 100/160 co prawda obraz pojawia sie na calej szerokosci ekranu ale w czesci jest odwrocony do gory nogami... co dalej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3430639
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3433748
    pablo_w
    Poziom 11  
    Ech... Po wymianie niektorych kondensatorów Obraz jest w miare ok, tylko po obu stronach ekranu jest zielony kolor... Co ciekawe, obraz zależy od tego czy TV ustawiony jest normalnie, czyli poziomo czy pionowo! (w pionie działa lepiej ;) )

Dodano po 47 [minuty]:

ok, nie wiem do konca jak ale juz wszystko działa... Chyba jeden lut byl kiepski. Podsumowując, wymienilem dwa kond o ktorych pisalem wczesniej i 2 inne (mam nadzieje ze to te wlasciwe, tzn przy przetwornicy) ale nie dostalem dokladnie takich samych i zalozyłem kond o tej samej poj ale wiekszym napieciu(zamiast 160v sa teraz 2 po 200). Mam jeszcze 2 nowe ktore moglbym wymienic w moim tv ale one są 330/400v a stare sa 330/350v, ale skoro jakos wszystko dziala to nie zmieniłem

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Działa wszystko prawie dobrze... Pojawiła sie mała zielona smuga po prawej stronie ekranu, wczesniej jej nie zauwazylem... Mozna to usunac? Pozdro!
  • Pomocny post
    #6 3434836
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3435437
    pablo_w
    Poziom 11  
    Ech... znowu jest jak bylo na poczatku (czarny ekran) - z tym ze teraz wystarczy poczekac pare minut i wszystko gra... Ciezko cos mi zlokalizowac te wlasciwe kondensatory... A smuga wygladala wlasnie jak po namagnesowaniu kineskopu z tym ze dominuje kolor zielony, leciala z gory na dol po prawej (ale nie na cala wysokosc ekranu, tylko w okolicy srodka) str ekranu, na samym brzegu, ale to szczegol, teraz nawet nie wiem czy ona jeszcze jest. w takim razie wymieniam jeszcze te 2 ostatnie kond co mam a jak to nie pomoze to jutro znowu do sklepu... jak tak dalej pojdzie to wszystkie wymienie ;)
    W poblizu tv nie ma zadnych glosnikow ani w ogole magnesow, sprawdzalem jak mialem z 8 lat ze magnes + ekran to nie jest dobry pomysl ;)

Dodano po 3 [godziny] 42 [minuty]:

Dokladnie przeszukalem cala plytke TV i nie ma w niej kond o poj 100uF a nawet zblizonej, podwojne kond sa wymienione (o poj 200 i 350 uF) i jeszcze ze 2 inne i tytulowy problem pojawia sie po wlaczeniu ale po chwili/paru minutach wszystko dziala... :cry: Jest poprawa, ale to jeszcze nie to. Wymieniac kond dalej? pozostaly tylko takie w miare male, ok 10 sztuk o parametrach 4,7/450v ; 10/250v, 220/50v, 470/16 i 10v, 1000/25v, i 2200/35 i 16v uF ale to chyba nie te/ten o ktorych Ty mowisz... Albo po prostu ja sie do tego nie nadaje :cry:
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 3439281
    pablo_w
    Poziom 11  
    Po wymianie wiekszosci wypisanych kond Tv dziala, ale musze jeszcze ze 2-3 dni go przetestowac, czy usterka nie wroci
  • REKLAMA
  • #9 3440842
    pablo_w
    Poziom 11  
    usterka ciagle powraca...
  • Pomocny post
    #10 3441081
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 3467828
    pablo_w
    Poziom 11  
    To chyba jest zimny lut. Kiedy wlacze TV przewaznie widac opisaną usterkę, ale kiedy odpowiednio uderze w TV z boku (najstarsza metoda naprawy TV ;) ) zaczyna elegancko dzialac. Jeszcze tego nie sprawdzilem, nie mialem czasu albo mi sie nie chciało;) Zajrze do srodka w najblizszym czasie. Wielkie dzieki za pomoc dla Motyla22 ktory sie nade mna zlitował. Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #12 3468254
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze JVC C-21Z pojawił się problem z wyświetlaniem obrazu: po włączeniu na lewej stronie ekranu widoczne są podłużne paski z obrazem, a reszta ekranu jest czarna. Po dłuższym czasie pracy (od około 30 minut do 30 godzin) obraz wraca do normy. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory elektrolityczne, zwłaszcza te przy napięciu B+ za przetwornicą, o pojemności około 100 µF i napięciu powyżej 160 V. Wymiana kondensatorów na odpowiednie wartości poprawiła częściowo obraz, choć pojawiły się problemy z odwróconym obrazem i zielonymi smugami. Zalecano stosowanie kondensatorów o tej samej pojemności, dopuszczalne jest wyższe napięcie znamionowe. Problem z zielonymi smugami mógł być związany z namagnesowaniem kineskopu lub innymi czynnikami, jednak brak obecności magnesów w pobliżu TV wykluczał tę przyczynę. Ostatecznie wskazano, że usterka może wynikać z zimnych lutów na płytce, co potwierdziło poprawne działanie po delikatnym uderzeniu w obudowę. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i przelutowanie podejrzanych miejsc na płytce, używając lutownicy i cyny, aby wyeliminować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA