logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5510T – samoczynne wyłączanie po starcie i zwężanie obrazu, co sprawdzić?

Requan 30 Lip 2002 13:57 3059 19
REKLAMA
  • #1 30657
    Requan
    Poziom 11  
    Moj elemis'ek po pierwszym wlaczeniu wylacza sie samoczynnie i dopiero po jakims czasie mozna go wlaczyc-czynnosc powtarza sie ok 2 razy i potem juz chodzi. Nie mam do niego schematu wiec nie wiem czy mam na beszcza powymieniac kondensatory w przetwornicy.
    Drugi problem to taki, ze od czasu do czasu zweża sie obraz (synchronizacja) - niestety nie zajmowalem sie nigdy TV a w dodatku nie mam schematu wiec nie bardzo pale sie zeby sie za to wziasc!
    Prosze o pomoc!!! :roll:
  • REKLAMA
  • #2 30663
    wujek
    Poziom 12  
    Jeśli gaśnie kontrolka elka po pierwotnej stronie jesłi nie sprawdż +8V +15V jeśli nieprawidłowe wymien elka
  • #3 30668
    Requan
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz!
    Pisz do mnie jak do debila bo nie siedzialem nigdy w tV tylko w radiokomunikacji:
    Napisz mi dokladnie co to jest elka
    pozddrawiam
  • #4 30670
    wujek
    Poziom 12  
    Elko to kondensator elektrolityczny chodzi mi o kondensatory filtrujące w +8V (100u) i +15V (nie pamietam) lub po stronie pierwotnej to jest 1u i 47u
  • #5 30681
    Requan
    Poziom 11  
    Tu sa nico inne wartosci napiec,zreszta zerknij sam na schemat-ktory zalaczam
    szukać w bazie schematów zdzich42
  • REKLAMA
  • #6 30693
    oporek2
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Wujek wspomniał o C547 i C542 po pierwotnej stronie transformatora i o C588 , C554 , C553 , C587 po wtórnej przed stabilizatorami . Te dwa ostatnie ( będzie chyba tylko jeden w rzeczywistości ) wymień bo jeśli są jescze dobre to na pewno nawalą :!:
  • REKLAMA
  • #7 30709
    Requan
    Poziom 11  
    Dziekuje za pomoc, jak tylko je wymienie to odpisze.
    Przepraszam za brak profesjonalizmu,ale jestem poczatkujacym elektronikiem i dopiero sie ucze.
    Jednoczesnie dzieki za wyrozumialosc obu kolegow!!!!.
    Mam jeszcze takie pytania:
    Do czego sluzy uklad Tda 4605 (US503) po stronie pierwotnej trafo :?:
    Czy diody D 509-D512 wchodza w sklad przetwornicy (oraz jakie elementy jeszcze:?:
  • #8 30714
    oporek2
    Poziom 16  
    Znajdż na schemacie L-050/3 i R563 .
    Poprowadż między tymi elementami linię .
    W ten sposób masz jedną przekątną prostokąta .
    Na podstawie tej przekątnej narysuj sobie prostokąt .
    Wszystko w tym prostokącie to układ zasilania czyli przetwornica .
    TDA4605-2 to sterownik przetwornicy .
    Diody o których wspominasz to prostowniki po wtórnej stronie transformatora przetwornicy ( diody impulsowe ).
    Scalak musi być dobry skoro przetwornica się budzi .
    Za wspomnianymi diodami są stabilizatory napięcia .
    Spradż czy napięcia na wejściu tych stabilizatorów są większe o conajmniej 3,5V od napięć wyjściowych podanych na schemacie .
    Różnice mniejsze wskazują na kondensatory elektrolityczne na ich wejściu .
  • #9 30716
    Requan
    Poziom 11  
    ok.
    Dziekuje
  • #10 30820
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    TDA4605 to sterownik przetwornicy z tranzystorem MOSFET, a diody to mostek "Graetza" - nie wchodzi w skład przetwornicy ale jest jej częścią składową.
  • #11 30831
    GAAD
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    wojtek27 chyba się z Tobą nie zgodzę w kwestii tych diod i mostka Greatza spójrz na załączony schemat owszem w mostku powinny znajdować się 4 ddiody ale te o których piszesz są po stronie wtórnej trafa.
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #12 30832
    oporek2
    Poziom 16  
    Jest już późno , na pewno było dużo pracy na tym forum i dlatego Wojtek27 przeoczył że chodzi o diody D509-D512 a nie o D500-D503 . Te ostatnie to oczywiście mostek "Graetza" . Mam nadzieję że Wojtek27 tę uwagę mi wybaczy .
  • #13 30835
    GAAD
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Nie ma ludzi nieomylnych. Skupiliśmy się na zasilaczu
    w którym raczej dwa kondensatory po pierwotnej
    stronie rozwiązą problem z uruchomieniem ale Requan
    nie pisze co zdziałał i co z synchronizacją o której też wspomniał.
    Wojtek
  • #14 30838
    oporek2
    Poziom 16  
    Masz rację . Gdyby to było po wtórnej nie występowałyby jednocześnie te objawy , czyli zwężanie i utrata synchronizacji . Łączne występowanie tych objawów jest możliwe raczej w przypadku zmian wszystkich napięć , czyli strona pierwotna .
    Co do tej pomyłki to moja wina . Nie powtórzyłem w poście numerków tych diod a temat przez schemat zrobił się długawy i ciężko go całego objąć wzrokiem .
  • #15 30842
    oporek2
    Poziom 16  
    Wracając do tematu podtrzymuję sprawę C587 . Jeśli jest już rozkręcony grzechem było by go nie wymienić . Odbiornik ma swoje latka pracy , a jeśli pracuje w regale to liczmy podwójnie , elek ten jest przyczyną wielu napraw .
    Warto jescze brać pod uwagę potencjometr R556 - korozja i nie kontaktuje .
    W tym przypadku głównymi podejrzanymi są C547 i C542 a i kondensator C544 może coś takiego powodować nawet bez typowego burczenia .
  • #16 31101
    Requan
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za wziecie udzialu w dyskusji.Dzisiaj niestety nie bralem sie do naprawy bo wypadl mi wyjazd do Gdanska.
    Jutre sie za to wezme i powiem co i jak.
  • #17 31116
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Bardzo często miałem taki efekt przez wypaloną nogę kondensatora C-E tranzystora linii.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #18 31728
    Requan
    Poziom 11  
    Powymienialem kondensatory i tv chodzil dobrze przez dwa dni,potem sie wylaczyl. Po wnikliwym sprawdzaniu okazalo sie ze jest uszkodzenie mechaniczne na plytce i cos nie laczy, niestety trudno wykryc co bo co dojde z miernikiem to tv znowy zaczyna dzialac.
    No coa bede z tym walczyl.
    Tak czy tak dziekuje wszystkim za pomoc.
    pozdrawiam
  • #19 31786
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Jeśli Masz regulowany zasilacz,to spróbuj dać z zewnątrz napięcie odłączajać poszczególną gałąź zasilania,zacznij może od +5V...może to Cię naprowadzi...
  • #20 31867
    oporek2
    Poziom 16  
    Sprawdż porządnie czy nie ma zimnych lutów na US505 . Na oko często nie widać . Ten stabilizator podaje napięcie na OZS w stanie czuwania . Gdyby były przerwy na układach odchylania odbiornik po niewielkich drganiach sam by wracał do stanu pracy . Tak samo zachował by się gdyby przerwy były na innym stabilizatorze . Telegazetę i inne moduły możesz sobie odpuścić . Odbiornik nie posiada żadnych zbezpieczeń i dopóki zasilacz nie jest przeciążony to musi cały czas pracować i nie mogą tych objawów powodować przerwy w układach odchylania . Nawet poważne iskrzenia na wysokim napięciu . Inną bardzo żadką przyczyną może być zanikanie sygnału identyfikacji na 22n TDA8305 , ale wtedy odbiornik nie może się sam wyłączyć wcześniej jak po pięciu minutach pracy . W tym ostatnim przypadku wina leży najczęściej w C508 . Najlepiej popraw wszyskie luty wyprowadzeń elementów przykręconych do radiatora umieszczonego w poprzek płyty . Radiator przenosi drgania z całej powierzchni i opukiwanie wtedy nie pozwala na jednoznaczne określenie miejsca przerwy . Co innego co do elementów nie przymocowanych do niego .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej telewizora Elemis 5510T opisano problem samoczynnego wyłączania się urządzenia po starcie oraz okresowego zwężania obrazu (problemy z synchronizacją). Główną przyczyną awarii mogą być uszkodzone kondensatory elektrolityczne (elko) w przetwornicy zasilania, szczególnie kondensatory C547, C542, C544, C587 oraz potencjometr R556, które należy wymienić ze względu na wiek odbiornika i typowe zużycie. Sterownik przetwornicy to układ TDA4605 (US503), a diody D509-D512 to diody impulsowe po stronie wtórnej transformatora, pełniące funkcję prostowników. Zaleca się sprawdzenie napięć na wejściu stabilizatorów oraz obecności zimnych lutów, zwłaszcza przy stabilizatorze US505, który odpowiada za napięcie w stanie czuwania. Możliwe są również uszkodzenia mechaniczne na płytce, które utrudniają diagnozę. Wskazano także na konieczność dokładnego sprawdzenia połączeń i lutów elementów przy radiatorze, które mogą powodować niestabilność pracy. Wymiana kondensatorów poprawiła działanie telewizora na kilka dni, jednak problem powrócił z powodu trudnych do wykrycia uszkodzeń mechanicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA