logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baza obsługiwana przez PHP i przyciski następny/cofnij

piochuxl 07 Sty 2007 11:36 1379 4
REKLAMA
  • #1 3416332
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Zrobiłem na gotowym skrypcie stronkę za pomocą której przegladam bazę danych.Niestety moja znajomość PHP jest nikła i nie wiem jak poradzić sobie
    z przyciskami następny/poprzedni w bazie danych.Kluczem jest ID1 za pomoc z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 3420133
    rojek_abc
    Poziom 13  
    Z tego co zrozumiałem masz zamiar przeglądać dane w bazie danych za pomocą owych przycisków.
    Możesz zrobić to tak, że do przycisku przypisujesz adres z wartoscia ID, którą po naciśnięciu otrzymujesz od użytkownika (typu przegladaj.php?id=10).
    Możesz również przechowywać w zmiennych sesyjnych wartość aktualnego id, jakie jest przeglądane, a przyciski następny i poprzedni będą pobierały tą wartość, ustalały następny element i przedstawiały go zmieniając wartość zmiennej sesyjnej.
    Polecam ten drugi sposób, jako nieco bardziej bezpieczny (SQL Injection)
  • REKLAMA
  • #3 3423220
    piochuxl
    Poziom 20  
    Dokładnie o to mi chodzi ale za diabła nie nmogę tego zrobić wyskakuje błąd.
    acha baza nie jest sql a accesa
  • REKLAMA
  • #4 3424086
    jarexx
    Poziom 11  
    Hmm... nigdy nie działałem na bazie Accesowej w połączeniu z PHP, ale skoro twierdzisz, że masz taką bazę to nie będę polemizował.
    Oto uniwersalne rozwiązanie Twojego problemu.
    Załóżmy, że zmienną ID1 przekazujesz do skryptu w poniższy sposób (metoda GET):
    przykład:
    skrypt.php?ID1=13

I teraz musisz wykonać 2 zapytania do bazy.

Poniższe zapytanie zwróci Ci ID1 poprzedniego rekordu:
    SELECT MAX(ID1) FROM NAZWATABELI WHERE ID1<$ID1

To zapytanie zwraca ID1 następnego rekordu
    SELECT MIN(ID1) FROM NAZWATABELI WHERE ID1>$ID1

Gdybyś miał bazę MySql lub Postgre Sql to napisałbym Ci fragment gotowego kodu.
    Niestety nie wiem jak PHP komunikuje się z Accesem
  • #5 3427459
    piochuxl
    Poziom 20  
    Jeśli można poprosiłbym o taki kod a co do działania to podobne powinien działać kod sql a w najgorszym razie zrobię export do mysql-a to nie problem tylko baza acessowa daje mi większe możliwości mniejszym nakładem pracy i przy mniejszej (praktycznie żadnej) wiedzy
REKLAMA