logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować firmware w routerze Asmax AR-804u? Brak komunikacji i IP

galaxy_938 07 Sty 2007 14:16 9732 25
REKLAMA
  • #1 3417081
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Witam. Posiadam router taki jak w opisie, dostałem go od kuzyna. Po pierwszym podłączeniu wszystko działało po następnym uruchomieniu nie było z ruterem komunikacji, podłaczony przez lana komputer nie pobierał adresu ip, a pod usb wykakiwało okienko "nie rozpoznano urządzenia USB". Tak myśle, że sofcik mógł paść i teraz firmware mam ściągnięty ze storny producenta i nie znalazłem tam żadnego programu do flashowania. Proszę o pomoc, z góry dziękuje!
  • REKLAMA
  • #2 3419347
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Nikt nie potrwi mi pomóc ??
  • #3 3420601
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Zrób reset routera. Zainstaluj ten sterownik do obsługi urządzenia poprzez USB : ftp://ftp.asmax.pl/pub/sterowniki/ar-804u/USB_driver/driver.zip . W zależności jak podłączyłeś router - po Ethernecie czy USB , ściągasz firmware z serwera Asmaxa - ten jest do aktualizacji po Ethernecie ( tj. RJ-45) : ftp://ftp.asmax.pl/pub/sterowniki/ar-804u/4.1.0.13_by_eth/FIRMWARE.DLF . Tu masz instrukcję: ftp://ftp.asmax.pl/pub/sterowniki/ar-804u/4.1.0.13_by_eth/opis.txt . Ten jest do aktualizacji po USB : ftp://ftp.asmax.pl/pub/sterowniki/ar-804u/4.1.0.13_by_usb/4.1.0.13.zip . Tu masz instrukcję : ftp://ftp.asmax.pl/pub/sterowniki/ar-804u/4.1.0.13_by_usb/instrukcja.pdf - polecam Ci tę wersję aktualizacji jeśli nie możesz się "wbić" na router poprzez przeglądarkę . Tu masz wejście na serwer Asmaxa do oprogramowania Twojego routera : ftp://ftp.asmax.pl/pub/sterowniki/ar-804u/ . Aby router przydzielał adresy komputerom musi być w nim aktywna funkcja serwera DHCP. Zmiana firmware odbywa się poprzez przeglądarkę internetową i zalogowanie sie na routerku przez wpisanie adresu 10.0.0.2 (IP swojego komputera ustaw na Automatycznie lub przypisz mu 10.0.0.3). Potem wybierasz z panelu po lewej stronie Local Code Image Update, wskazujesz na ściągnięty plik firmware. Tu masz kompletną instrukcję po polsku : http://www.inter-comp.pl/pub/manual/Ar-804u_M.pdf . Z nią sobie poradzisz .

Pzdr.
  • #4 3947322
    Ęriu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A jak zmienić firmware jak nie ma funkcji "Local Code Image Update"??
    Mam takie coś:
    Firmware Version: CX82xxx_4.1.0.29
    Customer Software Version: 4.1.0.38_Planet,
    a chcę mieć firmware 4.1.0.29B
    Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie...
    Posiadam router Planet ADE-4000.
  • #5 3948046
    wladek83
    Poziom 32  
    Na stronie 47 manuala jest napisane: Wybrać "Code Image Update" , wskazać lokalizację ściągniętego pliku z obrazem firmware i kliknąć na przycisk "Upload" .
    Robiłeś tak ?

Pzdr.

ftp://ftp1.planet.com.tw/ADSL/ADE-4000/EM-ADE4V1.pdf
    Na ich serwerze jest najnowsze firmware 4.1.0.9 i R9P2.

Widzę, że na Trzepaku też pytasz. Ale nie słuchaj bzdur od "jardo" - jak masz padnięty port w routerze to jego "rada", aby przeinstalować system jest o kant d... Przecież wystarczy zamienić porty, aby się przekonać czy karta i soft na drugim kompie działa prawidłowo...
    Admin z Trzepaka rozwiązał Twój problem z zamulaniem - masz zbyt dużą liczbę połączeń dla Torrenta, naturalne że nie wyrabia się łącze. Pamiętaj, że jak zapchasz łącze wysyłaniem, to raczej wiele nie ściągniesz i zmiana firmware może nie pomóc, choć w najnowszym jest napisane " Ulepszone wsparcie dla Edonkey 2000". Więc może ...

Pzdr.
  • #6 3948734
    Ęriu
    Poziom 12  
    Ęriu napisał:
    A jak zmienić firmware jak nie ma funkcji "Local Code Image Update"??

Napisałem, że nie mam takiej funkcji w tym firmware co mam w routerze aktualnie :/

To, że ten jeden port jest zepsuty to pikuś :P. Nie są mi potrzebne aż 4.

Mam takie coś:

W ogóle nie wiem, co to za firmware "4.1.0.38_Planet". Router kupiłem używany. Szkoda, że poprzednik nie zostawił 4.1.0.9, bo sprawa ze zmiana firmware na 4.1.0.29B byłaby już załatwiona.
  • REKLAMA
  • #7 3948902
    wladek83
    Poziom 32  
    A logujesz się na konto usera czy admina ? Na konto admina jest login: admin , password: epicrouter. Może w tym jest problem - zablokowanie pewnych funkcji dla niedoświadczonego użytkownika ( nie mówię to o Tobie ) ?
    Trochę pogdybam : a może włączenie zasilania przy wciśniętym przycisku Reset , potrzymaniu go przez 10 sekund wywoła procedurę ładowania firmware ? W niektórych routerach tak można .

Pzdr.
  • #8 3949344
    Ęriu
    Poziom 12  
    Loguję się na admina.
    Nie wiem czy to wyłączenie coś da. Pewnie nie :P.
    Jak takie opcje są widoczne a tylko tej jednej nie ma :/...
    Takie pytanie z innej beczki. Co zrobić żeby net szybciej śmigał?? Bo czytałem, że DNS skonfigurować. Tylko jak?
    A RIP?? Co to takiego?? Mam swój pierwszy router, więc za dużo się na nim nie znam, a w necie są takie skąplikowane opisy :P
  • #9 3949644
    wladek83
    Poziom 32  
    Zepsuć nic nie zepsujesz. Jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedział czy jest wejście do ładowania bezpośredniego softu czy go nie ma. Inaczej pozostanie wylut i zaprogramowanie w zewnętrznym programatorze. I skończ z tymi :/ , bo wygląda jak u Smerfa Marudy - "To się nie uda" :D . Więcej optymizmu.
    W zależności od kogo masz net , wpisujesz odpowiednie DNS - o tym akurat jest w niecie. A cała reszta w manualu.

Pzdr.
  • #10 3950251
    Ęriu
    Poziom 12  
    Ok, spróbuję jak będę miał czas. Znowu trzeba będzie konfigurować pod neo ustawienia.
  • #12 3970657
    Ęriu
    Poziom 12  
    Nie zdążyłem sprawdzić tego http://10.0.0.2/doc/update.htm. Nie dostałem powiadmomienia o odpowiedzi. Pewnie sobie nie zaznaczyłem. A router właśnie padł. Jak jest włączone zasilanie to świecą tylko diody od Lana, wszystkie, ale bardzo słabo, w sumie to tak mrugają niemrawo. Nie wiem co jest powodem. Była mocna burza i ojciec nie odłączył kabla telefonicznego od routera. Może dostał strzała Planet. Albo jeszcze inny powód to to, że odłączył zasilanie listwy z gniazdka ze ściany bez wyłączenia routera wyłącznikiem, który posiada z tyłu obudowy.
    No i co teraz począć... Mam jeszcze w domu usr9003 ale jakoś nie podchodzi mi ten router. Rozłącza się z netem za często. I tak go sprzedam. Sprawa najważniejsza teraz dla mnie to ten Planet.

EDIT:
    Próba sfleshowania też nic nie dała. Brak komunikacji nawet przez USB.
    Próbowałem to zrobić wg instrukcji ze strony http://www.origo-repair.org.uk/
  • #13 3975523
    bruno7
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    A jaki miałeś komunikat przy probie fleshowania ?
    Czy założyłeś zworkę przed podłączeniem routera do usb ??
    Wgrywanie firmware w dos przez USB możesz wykonać tylko jeżeli masz płytę główną z chipsetem Intel lub Via.
    Innaczej nie da rady.
  • REKLAMA
  • #14 3975693
    Ęriu
    Poziom 12  
    no to zonk, nie mam takiego chipsetu... Nie pamiętam komunikatu. Ale jak sprawa z chipsetem wyjaśniona to teraz nie ma to znaczenia.
    Musze poszukać kogoś ze znajomych z takim chipsetem.
    Aha, nigdzie nie mogę znaleźć adresu MAC na tym routerze, a w instukcji pisze, żeby go spisać. Ktoś wie gdzie może być??
  • #15 3976182
    bruno7
    Poziom 15  
    Co do adresu MAC to się nie martw .
    Podczas flashowania to wyświetli się komunikat z adresem MAC.
    Nic nie zmieniaj tylko potwierdź Enterem .
    Tak ze dwa razy będzie.
  • #16 3991869
    Ęriu
    Poziom 12  
    Witam po krótkiej przerwie.
    Okazało się, że w lapku jest chipset intela. Zatem spróbowałem jeszcze raz. Trzeba tu zaznaczyć, że w instrukcji jest napisane, że aby sflashować router musi się świecić lampka PWR. U mnie ona się nie świeci, więc z góry założyłem niepowodzenie "misji" :P.
    Tutaj fotka:
  • #17 3992013
    bruno7
    Poziom 15  
    CZy przed włączeniem routerka założyłeś zworkę ?
    Tak tylko pytam z ciekawości.
    Na płycie w routerku jest połączenie Jp1 lub J1 i tam trzeba założyć zworkę przed włączeniem i flashowaniem routera
  • #18 3993000
    Ęriu
    Poziom 12  
    Założyłem zworkę, tak jak każą w instrukcji. Kolejność wszystkich czynności tak jak w instrukcji.
    Może coś z części harware'owych tego routera poszło. Nic nie śmierdziało spalenizną.
  • #19 3994773
    bruno7
    Poziom 15  
    Napewno.
    Jeżeli nie świeci się dioda PWR to kaplica.
  • #20 3994877
    Ęriu
    Poziom 12  
    sprzedam na allegro. Oczywiście bez ukrywania tego, że kompletnie padnięty. :P.
    Ile za sam zasilacz mogę wziąć?
  • #21 3994976
    Robert SP3WBX
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Ęriu napisał:
    ... A router właśnie padł. Jak jest włączone zasilanie to świecą tylko diody od Lana, wszystkie, ale bardzo słabo, w sumie to tak mrugają niemrawo. Nie wiem co jest powodem. /

Mam taki sam padniety router. Jakiś rok temu zaczął nawalać. Podczas upalów było jeszcze gorzej. Wieszał się, trzeba było go resetować. Później świeciły słabo wszystkie diody aż w końcu padł zasilacz. Serwis gwarancyjny "wypiął" się twierdząc, że to wina użytkownika. Zajrzałem więc do środka. Trochę były wybrzuszone elektrolity więc pokusiłem się o wymianę. Podłączyłem zasilanie z innego źródła. Urządzenie wprawdzie działa, ale grzeje się strasznie. Pewnie padła stabilizacja w układzie zasilania.

Rob
  • #22 3998310
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    To wieszanie podczas upałów podpowiada mi że macie problem z zasilaczem . W zasilaczach padają elektrolity i wtedy router głupieje . Zwróćcie uwagę czy na pewno kontrolka zasilania świeci z prawidłową jasnością . W mojej sieci taki router działa od trzech lat i kilka miesięcy temu także zaczęły się szopki . Podobne zjawisko występuje z hubami . W ubiegłym tygodniu taki zasilacz doprowadził mnie do szału . Na 7 podłączonych linii tylko na jednej , tej najdłuższej w komputerze nawet nie zapalała się kontrolka . Ale podłaczony do tej samej linii laptop działał prawidłowo . Z ciekawości podłaczyłem tam trzy inne komputery i także jeden z nich zadziałał . Wymiana zasilacza przy hubie i problem został rozwiazany.
  • REKLAMA
  • #23 4000295
    Robert SP3WBX
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Paweł_swobodny napisał:
    .... W zasilaczach padają elektrolity i wtedy router głupieje ...

Sęk w tym, że w tym zasilaczu nie ma elektrolitów, jest sam transformator a układ stabilizacji napięcia jest w w środku urządzenia.

Rob
  • #24 4001434
    Ęriu
    Poziom 12  
    Co więc mam z tym routerem zrobić?? Szukać mu zasilacza czy sprzedać?? Elektrykiem nie jestem, także nie zabardzo widzę siebie grzebiącego w bebechach routera. Trzeba będzie najwyżej kupić nowy... Ja myślę, że ADE-4400 będzie tu dobrym rozwiązaniem. A Wy??
  • #25 5445731
    pavcior
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Asmax AR-804u swieca 2 diody zielone slabo i power

Asmax AR-804u
    Diagnoza wizualna - dziwne zachowanie - po restarcie zasilaniem włączał się po którymś razie, dziwnie świeciły diody LAN - lekko przygaśnięte, nie przyznawał adresu za pomocą DHCP, wieszał wię podczas pracy.

Diagnoza wewnątrz - popuchnięte kondensatory przy wejściu zasilania za mostkiem Gretza.

Naprawa - wymiana widocznie uszkodzonych kondensatorów. Pomogła ale nie do końca - zniknęła tylko część usterek. Natomiast wymiana wszystkich kondensatorów pomogła całkowicie. Urządzenie działa.

UWAGI: płytka jest dość gruba i trzeba lutownicy z odrobinką większej mocy aby bezproblemowo lutować - aby nóżki wychodziły bez użycia siły i aby potem cyna dobrze się rozlała z otworach.

UWAGI2: niestety firmy często uciekają w części tanie aby ograniczyć cenę produktu - potem mamy takie przypadki jak ww. Z doświadczenia wiem, że nowe sprzęty mogą mieć kondensatory popsute/wyschnięte nawet, jeśli tych usterek nie widać (nie widać ich popuchnięcia).
    -=PAVCIOR=-
  • #26 6032733
    garden
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Pozwolę sobie odświeżyć temat, mam w/w router po podłączeniu zasilania diody po kolei się zapalają po czym pozostaje włączona jedynie dioda power. Po podpięciu lan zapala się dioda np o nr 1 ale nie przyznaje po dhcp. Ręczne wpisanie ip i reszty nic nie daje. Próba komunikacji i wgrania firmware poprzez usb z pod dosa nie skutkuje nie wykrywa hosta usb na 2 kablach tak samo. Co może być nie tak, da się go ożywić ?. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy routera Asmax AR-804u, który po początkowym działaniu przestał przydzielać adresy IP przez DHCP i nie był wykrywany przez USB. Podejrzewa się uszkodzenie firmware. Dostępne są dwie metody aktualizacji firmware: przez Ethernet (plik FIRMWARE.DLF) oraz przez USB (plik 4.1.0.13.zip), wraz z odpowiednimi sterownikami i instrukcjami dostępnymi na serwerze FTP Asmaxa. Aktualizacja przez USB wymaga odpowiedniego chipsetu płyty głównej (Intel lub Via) oraz założenia zworki na płycie routera przed włączeniem zasilania. Brak świecenia diody PWR podczas próby flashowania wskazuje na poważniejszą usterkę sprzętową. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące uszkodzenia zasilacza lub kondensatorów elektrolitycznych na płycie routera, co może powodować niestabilne działanie i brak komunikacji. Wymiana kondensatorów poprawiła działanie u niektórych użytkowników. Próby flashowania bez odpowiedniego chipsetu lub bez założenia zworki kończą się niepowodzeniem. W przypadku całkowitej awarii sprzętowej zalecane jest rozważenie wymiany routera na nowszy model, np. Planet ADE-4400. Dodatkowo omówiono kwestie konfiguracji DHCP, logowania na konto admina (login: admin, hasło: epicrouter) oraz podstawowe wskazówki dotyczące DNS i RIP dla poprawy działania sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA