logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić Sagem 912, 922, 939 po nieudanym zdjęciu simlocka?

mi26 03 Wrz 2003 13:40 1974 11
REKLAMA
  • #1 315370
    mi26
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam chyba z 3 telefony sagema 912 922 i 939 po złym zdjęciu simlocka - tzn telefon włącza podświetlanie czasami mapka i nic dalej. Czy mógłby mi ktoś podesłać dokładny opis reanimacji wraz z potrzebnymi programami i wsadami? Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 315904
    mi26
    Poziom 12  
    czyżby nikt nic nie miał w tym temacie?
  • #3 316366
    chief
    Poziom 22  
    Ocena: 40
    Sprawdź poprzednie posty na temat Sagemów powinno pomóc.

Pozdrawiam chief
  • REKLAMA
  • #4 316448
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    było to kiedys i szczerze powiem ze chyba nikomu nie udało sie postawic tego gowna. Problem to eeprom, jezeli jest emulowany we flashu to nic nie zrobisz, a jezeli wystepuje w postaci fizycznej to wylutuj wgraj zawartosc z dobrego i sagem dr
  • REKLAMA
  • #5 316489
    chief
    Poziom 22  
    Spotkałem się na jakiejś zachodniej stronie z opisem naprawy polegającej na wstawieniu do tel. odpowiednio zaprogramowanego układu dzięki któremu miał tel działać lecz osobiście tego nie sprawdzałem. Jeśli uda ci się uzyskać komunikację między tel a PC to spróbuj go flaschnąć.
  • #6 316643
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Najprostrza metoda:
    1. Idziesz do chemicznego i kupujesz zieloną farbę
    2. malujesz tą farbą sagemy
    3. rzucasz w trawę żeby nikt nie znalazł

:D - to tylko żart, bez urazy

Tak naprawdę te słuchawki są tak nieprzewidywalne że nie wiadomo kiedy iczym da się to naprawić a tymbardziej zepsuć.
  • #7 316720
    djroman
    Poziom 15  
    Kiedys udalo mi sie postawic takiego sagem mc912 jednak byl to dawno i nie pamietam dokladnie co zrobilem. Byc moze ze wgralem mu nowego eproma a napewno naprawilem mu imei sagem doctorem niestety niepamietam ktora wersja. Byc moze robilem jakies dodatkowe czynnosci jednak nie jestem w stanie teraz sobie przypomniec. Gdzei na jakiejs polskiej stronie poswieconej tylko i wylacznie temu telefonowi znalazlem opis jego naprawy. Szkoda ze nie moge pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 317334
    mi26
    Poziom 12  
    a ma ktoś może dobre wsady do sagemów do eepromów?
  • #10 317442
    chief
    Poziom 22  
    Mam jakieś wsady do epromów i flashe ale głównie do seri 912, 922 jeśli potrzebujesz to mogę zamieścić.

chief
  • #11 318338
    Damiankca
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Wszystkie modele były czytane pod Sagem doctorem
    full Backup. Pogrupowane w folderach. Może coś Ci się
    przyda. Tu mam 31 telefonów zczytanych
    częśćjest zczytana Sagem Workshopem

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sagem_downloads.zip (116.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 318864
    chief
    Poziom 22  
    Bin do 912 sprawdzony i działający i program z dobrą zawartością pamięci do 922.

chief
    Załączniki:
    • sagrep922.zip (42.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mc912_nowy.rar (2.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z telefonami Sagem 912, 922 i 939 po nieudanym zdjęciu simlocka wynikają głównie z uszkodzenia lub nieprawidłowej zawartości pamięci EEPROM. W przypadku gdy EEPROM jest emulowany we flashu, naprawa jest praktycznie niemożliwa, natomiast jeśli jest to fizyczny układ, można go wylutować i wgrać poprawny wsad z innego, sprawnego telefonu. Istnieją opisy napraw polegające na wymianie lub zaprogramowaniu odpowiedniego układu, jednak skuteczność tych metod jest różna. Komunikacja telefonu z komputerem i próba flashowania urządzenia za pomocą dedykowanych programów, takich jak Sagem Doctor czy Sagem Workshop, może pomóc w reanimacji. Dostępne są również gotowe wsady do EEPROM dla modeli 912 i 922, które można wykorzystać do przywrócenia funkcjonalności. W sieci można znaleźć backupy i programy do naprawy, jednak ze względu na specyfikę i trudności techniczne, proces ten bywa nieprzewidywalny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA