logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWM 835 - nie usuwa wody, możliwa awaria pompki lub zator

BigZbig 07 Sty 2007 23:49 6443 14
REKLAMA
  • #1 3419674
    BigZbig
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jak w tytule - pralka nie usuwa wody. Pozostałe funkcje prawdopodobnie w porządku. W momencie, kiedy powinna wyrzucić "z siebie" wodę - nic się nie dzieje.
    Nie mam schematu i nie wiem skąd jest zasilana pompka - stąd prośba o pomoc.
    Otworzyłem pralkę z tyłu, odpiąłem przewody pompki i podłączyłem bezpośrednio do sieci ~230V - pompka "mruczy" - prawdopodobnie jest sprawna, choć nie mam pewnosci, bo wody w bębnie już nie było.
    Kilka tygodni temu był z nią problem, też nie wyciągała wody, ale wtedy wyjąłem z wylotu wody (taki "filtr" na wyjściu tam jest) sporo monet i guzików; być może to spowodowało jakieś przeciążenie czy upalenie jakichś styków? Po usunieciu tych zanieczyszczeń wszystko działało bez zarzutu, aż do dziś.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, diagnozy i porady.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3419717
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    ...ale pompka "mruczy", czy się kręci?
    Bo to jest bardzo istotne...
  • REKLAMA
  • #3 3419738
    BigZbig
    Poziom 13  
    chyba się kręci; prawdę mówiąc nie wiem jak to lepiej sprawdzić;

"mruczy", gdy zasilam ją z boku, po odłączeniu od pralki, przewodem wprost do sieci; wydaje mi się, że to jest dźwięk jej normalnej pracy

gdy "pracowała" już w stanie uszkodzenia i przychodził moment wyrzucania wody, to ŻADNEGO dźwięku z tej okolicy nie było
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3420093
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Witam
    Sprawdż czy gdy powinna wylewać przychodzi na nią zasilanie.
    Możesz napełnić zbiornik wodą i sprawdzić czy podpięta na krótko wylewa,jakim strumieniem wyrzuca wodę.
  • #5 3422649
    BigZbig
    Poziom 13  
    Pompka wylewania wody jest sprawna. Wylewa wodę silnym, równym strumieniem. Podpięta bokiem, na krótko, działa 100 razy na 100 prób.

Ale pralka zachowuje się chimerycznie. Już kilka razy w ciągu ostatnich miesięcy zdarzyło jej się (ostatnio wczoraj) wykonywać wszystkie kroki zadanego programu - z wyjątkiem wylewania wody. Na koniec takiego prania w bębnie pozostaje bielizna w wodzie z mydlinami.
    Tak jakby w całym cyklu prania zabrakło zasilania pompki!
    Jakiś styk w obwodzie zasilania pompki jest niepewny? Tylko jaki?
    Zaciski, przewody, przekaźniki, przekaźniki termiczne, styki programatora. Nie mam pojęcia, nie jestem praktykiem.
    Tylko dlaczego po jakimś czasie "naprawia się"? Może dlatego, że jest przestawiana, poruszana, itd. W końcu w takiej sytuacji trzeba jakoś opróżnić bęben. A może tylko sobie odpocznie?

Teraz znowu działa. Właśnie bezbłędnie przeszła i zakończyła pranie wg programu 4-A-STOP, 45 st. C, obroty Max.

Proszę o pomoc i praktyczne porady - gdzie i jak tego "bug-a" szukać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3422816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 3422829
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Witam. Przyczyna jest prosta.Pompa podczas prania dostaje gorącej wody i się "zaciera".Wywal ją i załóż nową.Próby robiłeś napewno na zimnej wodzie.
    Pozdrawiam
  • #8 3422843
    BigZbig
    Poziom 13  
    Aaa... domyślam się sugestii!
    Czy to jest silnik szczotkowy?
  • #9 3422871
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Jeżeli jesteś pewny co do silnika pomy to pozostaje sprawdzić połączenia konektorowe które idą od programatora może powodują niekontakt i dlatego nie jest podawane napięcie na silnik pompy. Powodzenia.
  • #10 3422872
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3422885
    BigZbig
    Poziom 13  
    No tak. Poszukam pompki.
    A przy okazji zapytam - jak się zabrać do wymiany? Od tyłu - bedzie niewygodnie. Czy to się jakoś rozbiera od frontu? od dołu?
  • Pomocny post
    #12 3422968
    pawel254
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Moim zdaniem w pralce masz duzo szlamu ktory zapycha m.in. waz odplywoy czujnik podcisnieniowy poziomu wody itp.
    w tym przypadku nalezy odkrecic drzwi wsadowe i zatrzask, sciagnac fartuch laczacy beben z blacha nastepnie sciagnac przednia blache, nastepnie nalezy sciagnac waz miedzy bebnem a pompa i go udroznic (i wybrac przez otwor od tego weza jak najwiecej szlamu z bebna. Dalej odszukaj wezyk prowadzacy od bebna do czujnika podcisnieniowego (najczesciej to jest przyczyna - zapchanie tego wezyka) i go udroznic
    to powinno wystarczyc

pzdr
    pawel
  • Pomocny post
    #14 3423039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3423864
    BigZbig
    Poziom 13  
    Hura! Naprawiłem. :D
    Prawdopodobnie znalazłem przyczynę zatrzymywania się pompki. Sugerując się Waszymi poradami rozebrałem pompkę; znalazłem wewnątrz solidnie owinięty wokół osi wirniczka kawał elastycznego sznura, który powstał z przerwanej dziecięcej gumki do włosów; wirnik mógł sie z pewnymi oporami obracać, ale co jakiś czas końce sznura mogły go też kompletnie zatrzymywać, odpowiednio się tam układając. Wyczyściłem to wszystko wraz z wężem wylotowym - myślę, że teraz będzie OK.
    Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi dojść do rozwiązania tej zagadki.
    Szacunek dla praktyków.
    Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam.

P.S. W mojej pralce jest dokładnie taki silnik pompy:
    http://fib.poznan.pl/catalog/images/S213%20SILNIK%20POMPY.JPG

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWM 835 nie usuwa wody podczas cyklu prania, mimo że pompka wydaje się sprawna i działa poprawnie po bezpośrednim podłączeniu do zasilania. Problem występuje sporadycznie – pralka wykonuje program, ale pompa nie jest zasilana, co może wskazywać na niestabilne połączenia elektryczne, przekaźniki lub styki programatora. Zalecane jest sprawdzenie zasilania pompki podczas pracy, drożności węży odpływowych oraz czujnika podciśnieniowego poziomu wody, który może być zapchany. W trakcie diagnozy odkryto, że wirnik pompki był blokowany przez owinięty wokół osi kawałek elastycznego sznura (gumki do włosów), co powodowało zatrzymania pompy. Po usunięciu zanieczyszczenia i oczyszczeniu węża odpływowego pompa działa poprawnie. Wymiana pompki jest możliwa po zdjęciu przedniej części obudowy pralki. Silnik pompy jest typu magnetycznego, a nie szczotkowego.
REKLAMA