logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

oki b4250 - jak poprawić blady wydruk po wymianie tonera?

ipoe 08 Sty 2007 09:48 11990 10
REKLAMA
  • #1 3420306
    ipoe
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

po wymianie tonera, blado drukuje,

podejrzewam, że to moja wina, ponieważ, przed uzupełnieniem wkładu z tonerem, wyciągałem taki moduł... z którego wysypało się troszkę proszku.

jak mogę poprawić druk?
  • REKLAMA
  • #2 3420394
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    A toner sypałeś oryginalny czy jakaś dosypka??
  • #3 3421171
    ipoe
    Poziom 10  
    stosuję zamienniki activejet,
    wymienia tylko wkłady z tonerem,
    proszek był dosypywany tylko na samym początku.
    na początku dobrze na nich chodziło, drukarka ma jakieś 3 m-c.
  • REKLAMA
  • #4 3421363
    kosmita
    Z OKI trzeba bardzo uważać na zamienniki... jeśli toner jest nie sferyczny tylko mielonka to rysuje się wałek dewelopera i wydruk wygląda jak kod kreskowy (czarne pola).. jeśli to to to nawet nie masz co zgłaszać drukarki na gwarancji tylko: wymienić wałek dewelopera i tulejkę światłoczułą w module bębna jeśli profesjonalnie zajmujesz się naprawą albo regeneracją bębnów do drukarek, albo jeśli chcesz zaryzykować. Jeśli nie to pozostaje albo wymiana bębna na nowy (ok 600 netto) albo oddanie drukarki do fachowca który zrobi to co wyżej napisałem.

Jeśli naświetliłeś bęben to raczej nie cały i wydruk powinien mieć pola dobrego druku i złego (miejsce gdzie bęben był wystawiony na ostre światło) jest mała szansa że po jakimś czasie po naświetleniu bęben "dojdzie do siebie". Mogło się zdarzyć też że zabrudziła się listwa z matrycą LED na pokrywie i wtedy wystarczy ją wyczyścić i powinno być OK.

Przyszło mi jeszcze jedno do głowy. Jeśli okaże się że winny jest toner to możesz dochodzić bezpłatnej naprawy u sprzedawcy tonera... w końcu sprzedał on toner który według niego powinien działać w tej drukarce i nie powinien powodować uszkodzeń... Jeśli chcesz skorzystać z tej drogi to zgłoś najpierw drukarkę gwarancyjnie do OKI, oki odmówi naprawy,weź od serwisu orzeczenie techniczne z wyszczególnionymi powodami uszkodzenia (dobrze by było zeby były załączone zdięcia mikroskopowe toneru jaki jest w drukarce, bo oki takie każdorazowo je robi) i idź z rachunkiem za toner i tym pismem do sklepu niech naprawiają Ci drukarkę.
  • #5 3421982
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    ipoe napisał:
    Witam,
    po wymianie tonera, blado drukuje,
    podejrzewam, że to moja wina, ponieważ, przed uzupełnieniem wkładu z tonerem, wyciągałem taki moduł... z którego wysypało się troszkę proszku.
    jak mogę poprawić druk?

Sorki za pytanie, ale nie wiem na ile Jesteś kompetentny w temacie drukarek OKI. Napewno wymieniłeś toner a nie sam bęben? Pytam, bo wiele osób przyzwyczajonych do kartridży HP myli je w OKI z bębnami i zakłada nowy beben przekładając tylko tubę od toneru ze starego bębna. Wtedy jest efekt bladego wydruku (po prostu w bębnie brakuje toneru). Ten moduł, z którego wysypało się troche proszku, to nie była przypadkiem tuba po tonerze? Jeśłi tak, to załóż nową (odpakowaną) tubę i będzie po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #6 3424187
    ipoe
    Poziom 10  
    ogólnie
    wymieniam to:
    oki b4250 - jak poprawić blady wydruk po wymianie tonera?

te "coś" wkłada się do pojemnika, do którego z góry można dosypać proszku (wsypałem jak była nówka, z myślą że jest to startowy proch) i tak jak było na instrukcji. te proch mi się potem wysypał nieco.

pojemnik posiada moduł światłoczuły, na ostre światło nie wystawiałem.
    Drukarka stała ze 2 tygodnie na hali, duża wilgotność i ciepło, zaczynała nie działać, więc przeniosłem do biura.

ogólnie mamy drukareczki Epsona (straszny przebieg), KM i HP, ale nigdy tak szybko nie zaczęło źle się dziać.
  • #7 3424310
    kosmita
    No to tylko dowodzi tego że podrabiacze toneru jeszcze nie dorobili dobrego toneru do OKI. Bęben ma roczną gwarancje z którą się pożegnałeś zakładając podróbkę.. zrób tak jak radziłem może coś się uda uratować. Ogólnie koszt nowego bęben to ponad 2/3 ceny całej takiej drukarki, także kupno nowego to gra raczej niewarta świeczki.
    Poza tym zdaje się że porównujesz drukarki z przed kilku lat i dzisiejsze.. nie porównuj, te starsze są duuuużo solidniejsze niż dziś sprzedawana tanizna. Nie spodziewaj się po drukarce, która kosztuje mniej niż 1000 zł (netto), że producent nawkładał tam jakąś super trwałą technologię i zapewnia znośną eksploatację. Dziś to jest kupa plastiku z przewagą kupy.. A jak widzę urządzenia wielofunkcyjne za 600 zł to tylko współczuję tym co je kupują.
  • #8 3426017
    agatorn
    Poziom 19  
    kosmita napisał:

Poza tym zdaje się że porównujesz drukarki z przed kilku lat i dzisiejsze.. nie porównuj, te starsze są duuuużo solidniejsze niż dziś sprzedawana tanizna. Nie spodziewaj się po drukarce, która kosztuje mniej niż 1000 zł (netto), że producent nawkładał tam jakąś super trwałą technologię i zapewnia znośną eksploatację. Dziś to jest kupa plastiku z przewagą kupy

Hehe, mimo że to trochę nie na temat Kosmito, to pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Są drukarki i drukarki. W każdej klasie można i dziś spotkać bardzo dobre modele nawet relatywnie tanie. Więc i poniżej 1000 netto kupisz naprawdę dobry sprzęt. Rzecz w tym, że świat zmierza nieuchronnie ku produktom jednorazowym. To powoduje że produkt musi być tani. Daje się dwuletnią gwarancję i w jej trakcie klient wymienia tylko materiały eksploatacyjne. I to jest zarobek producenta, a nie sama drukarka. W końcu wprowadzanie na rynek kilku modeli rocznie sporo kosztuje. Po okresie gwarancji sprzęt się wyrzuca i kupuje nowy (ja sam znam przypadki kiedy klient kupuje nową drukarkę jeszcze w trakcie trwania gwarancji, bo nie opłaca mu się wymieniać materiałów eksploatacyjnych). Więc niska cena drukarki nie musi być spowodowana jej niską jakością. Inna rzecz, że wielu użytkowników stosuje nieoryginalne tonery (zwłaszcza w przypadku OKI ma to tragiczne skutki) i najtańszy papier (gdyby mogli drukowaliby na toaletowym).
  • #9 3462549
    adax
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    kosmita od kiedy to w oki materiały eksploatacyjne mają roczną gwarancję bo ja już od pięciu lat walczę z nimi i nie spotkałem się z roczną gwarancją tylko z trzy miesięczną ( w warszawie)
  • #10 3463644
    agatorn
    Poziom 19  
    adax napisał:
    kosmita od kiedy to w oki materiały eksploatacyjne mają roczną gwarancję bo ja już od pięciu lat walczę z nimi i nie spotkałem się z roczną gwarancją tylko z trzy miesięczną ( w warszawie)

Też jestem zainteresowany. Mógłbyś konkretniej? O jakie materiały chodzi i czy rzeczywiście to OKI udzieliła Ci na nie trzymiesięcznej gwarancji?
  • REKLAMA
  • #11 3464211
    kosmita
    adax napisał:

W założonych fabrycznie (czyli dodanych do nowej drukarki) bęben ma rok gwarancji albo do momentu aż się zużyje. Jak do tej pory nie miałem problemu z wymianą bębnów na nowe jeśli uszkodzenie bębna wystąpiło a klient nie zawinił. OKI Polska zawsze uznawało mi takie reklamacje. A co ma warszawa czy inne miasto do gwarancji... przecież serwis autoryzowany jest wykonawcą gwarancji a nie gwarantem. Zlecenie wymiany bębna idzie z OKI do serwisu po zgłoszeniu, i w tej konkretnej sytuacji to serwis pojechał by do drukarki bo ma ona gwarancje On site.

W wypowiedzi odnosiłem się do sytuacji z tego tematu: może nie doczytałeś ale drukarka ma 3 miesiące. Czyli to jest jeszcze bęben fabryczny na rocznej gwarancji. Materiały sklepowe mają gwarancję "rozruchową".

Podsumowanie tematu

✨ Problem bladego wydruku w drukarce OKI B4250 pojawił się po wymianie tonera, przy czym stosowano zamienniki marki Activejet. Użytkownik dosypywał toner do modułu światłoczułego bębna, co mogło spowodować uszkodzenie wałka dewelopera lub bębna, zwłaszcza jeśli toner nie jest sferyczny, lecz mielony, co prowadzi do zarysowań i efektu "kodów kreskowych" na wydruku. Wymiana samego tonera bez wymiany bębna lub wałka dewelopera może skutkować bladością wydruku, gdyż w OKI bęben i toner to osobne elementy, a mylenie ich jest częstym błędem. Naświetlenie bębna na ostre światło może powodować częściowe uszkodzenia, ale w tym przypadku nie miało miejsca. Wilgotność i warunki przechowywania również mogą wpływać na jakość druku. Gwarancja na bęben fabryczny w OKI wynosi około roku, natomiast materiały eksploatacyjne mają gwarancję rozruchową. Zalecane jest unikanie zamienników tonera niskiej jakości, gdyż mogą one uszkodzić bęben i wałek dewelopera, co wymaga kosztownej naprawy lub wymiany tych elementów. W przypadku problemów z bladością wydruku należy sprawdzić, czy wymieniono właściwy element (toner, a nie bęben), czy bęben nie jest uszkodzony, oraz czy listwa LED na pokrywie jest czysta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA