logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić internet LAN na 2 komputery za pomocą switcha?

robertdriver 08 Sty 2007 10:37 1796 19
REKLAMA
  • #1 3420403
    robertdriver
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam w domu internet osiedlowy czyli LAN i chciałbyl go rozdzielić na 2 komputery mam switcha ale nie umię tego podzielicz proszę o pomoc nie wiem jak to wogule zrobic!pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3420656
    Zby$zek
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Cześć!
    Pierw powiedz jak chcesz to podzielić, tzn. czy z jednego komputera do drugiego, czy jakoś inaczej. Podaj jeszcze systemy na komputerach.
    :D
  • #3 3420675
    robertdriver
    Poziom 10  
    no chce tak to podzielic zeby na obu kompach byl internet a systemy to win XP prof na obu kompach
  • REKLAMA
  • #4 3420739
    Zby$zek
    Poziom 11  
    Więc,
    załóżmy że puścisz internet od jednego do drugiego kompa, jeden będzie serwerem dla drugiego. Musisz mieć kabel krosowany! Tworzysz połączenie sieciowe, żeby to zrobić otwierasz w panelu sterowania połączenia sieciowe -> utwórz nowe połączenie, otwiera się kreator, utwórz połączenie w domu lub małej firmie, a dalej robisz co Ci sugeruje.
    :D:D
  • REKLAMA
  • #5 3420883
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Chodzi ci pewnie o to, zeby komputery miały niezależnie od siebie internet w tym celu musisz użyć Router powiedzmy D-Link DL-604 ;)
  • #6 3425053
    robertdriver
    Poziom 10  
    No dokładnie chodzi mi o to zeby miały nizależny dostęp do internetu czli przez switcha nie da rady????
  • #7 3425462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3425611
    viperPL
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    No tak. Ale wtedy na 2 kompach takie same MAC`i musi ustawić... no i nie będzie możliwości netowania na 2 kompach jednocześnie.

Ja bym kupił routerek z WAN`em na rj45 i wsio :)
  • REKLAMA
  • #10 3425794
    Niedźwiedź90
    Poziom 12  
    Witam, ale namieszaliście ;)
    Jeśli internet ma z sieci osiedlowej, to całkiem prawdopodobne, że nikt tam nie sprawdza adresów mac, a nawet jeśli to prosisz admina o dopisanie drugiego (tego z nowego kompa) i zabulą max 5 zł miesięcznie ;). Switch przesyła te adresy (sam tak mam i spokojnie mozna wykryć adresy mac kompów przypietych do switcha). Z tego co zrozumiałem, to sieć osiedlowa LAN, czyli do mieszkania masz doprowadzony kabelek z końcówką RJ-45 (wygląda jak ta do telefonu tylko jest nieco większa). Podłączasz ją pod jeden port switcha (najlepiej pierwszy) pod następne dwa (obojętnie które) podłączasz komputery. Nie zapomnij żeby podłączyć switch do prądu (ale to juz masz w jego instrukcji ;)). Do wszystkich połączeń ze switchem koniecznie używaj kabla sieciowego (skrętki) tzw.prostej, w żadnym wypadku nie krosowanej (służy do bezpośredniego łączenia komputerów bez użycia switcha). W obu komputerach uruchamiasz kolejno "Mój Komputer/Panel sterowania/Połączenia sieciowe/Nowe połączenie". Następnie "konfiguruj sieć w domu lub małej firmie" i następnie zgodnie z kreatorem. Pozdrawiam.

Teraz mi się przypomniało, czasami nie chce od razu działać, wtedy uruchom ponownie oba komputery ;)
  • #11 3426685
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    viperPL napisał:
    No tak. Ale wtedy na 2 kompach takie same MAC`i musi ustawić... no i nie będzie możliwości netowania na 2 kompach jednocześnie.

Ja bym kupił routerek z WAN`em na rj45 i wsio :)

Jeszcze lepszym od DL-604 jest ruter OvisLink IP-1000R, sprawdzony osobiście ;)
  • #12 3426780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3427375
    galaxy_938
    Poziom 24  
    No ale jesli admin ma przypisany adres ip do macu to bez jego swiadomosci nie połączy to przez switcha.
  • #14 3427538
    Niedźwiedź90
    Poziom 12  
    Dokładnie, przestańcie tu snuć takie dewagacje na prosty temat: ma switch, ma dwa kompy i "nie wie wogóle jak to zrobić". Po co te zawiłości?? Podłącza wszystko tak jak napisałem, restartuje komputery i jeśli sieć działa a nie ma internetu, dzwoni do admina i mówi w czym problem, on Mu reszte wyjaśni. Pozdrawiam.
  • #15 3428640
    robertdriver
    Poziom 10  
    OHOHO ale namieszane czyli proste pytanie bedzie mi działał ten switch bez koniecznosci wlaczenia drugiego komputera?? Miałem sieciowke w drugim kompie i net działal czyli musze zadzwonic do admina sieci o przypisanie 2 adresu MAC karty tak??
  • #16 3428718
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Jeżeli net działa na każdym z komputerów oddzielnie to znaczy się że będzie działa także przez huba/switcha. Admin sie zorientuje ze masz dwa kompy bo będą dwa adresy IP i dwa MAC-i.
    A podłączenie kabli do przełącznika: większość współczesnych hubów/swichów ma automatyczne rozpoznawania rodzaju przyłącza i obojętnie co podłączysz i tak będzie dobrze.
    Jeżeli założysz router wan/lan to admin sieci będzie widział jedno IP i jeden MAC, ale po numerze tego MAC-a i tak sie zorientuje że to jest router a nie komp. O ile w ogóle wie co to jest MAC. Zobacz w umowie co masz napisane odnośnie ilości podłączonych kompów w sieci.
  • #17 3428935
    Usako
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jeżeli podłączysz router i sklonujesz mac ze swojej karty sieciowej na interfejs WAN to admin nie zorientuje się że to jest inny sprzęt niz był do tej pory. Ale on nie musi się orientować. Jeżeli w sieci jest ustawiony TTL=1 (a pewnie jest) to zaden komp za routerem nie będzie miał netu. Tylko ten podłączony bezpośrednio do kabelka "ze ściany". To zabezpieczenie też można obejść ale nie na ruterkach za kilkadziesiąt zł - potrzebny jest lepszy sprzęt lub router na linuxie. A najlepiej zwrócić się do admina że che się mieć w domu dwa kompy.
  • #18 3429350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3429900
    robertdriver
    Poziom 10  
    Adnim chce dodatkowo 30 zł miesięcznie za dodanie 2 MAC-a karty dużo:( to dla mnie. Wiec nie wiem już teraz co mam zrobic. kupic Routera?? bedzie napewno działać??
  • #20 3430160
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam kup router będzie działać no chyba że masz jakiś wolny komputer to na nim możesz postawić np. Freesco, NND i w tedy będzie działać jako router.
    Do tego musisz podać nowy adres mac routera dostawcy internetu bo inaczej router nie będzie miał dostępu do internetu .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada internet osiedlowy podłączony kablem LAN i chce rozdzielić dostęp do internetu na dwa komputery za pomocą switcha. Dyskusja wyjaśnia, że podłączenie dwóch komputerów do switcha jest możliwe, ale zależy to od polityki administratora sieci, który może wymagać przypisania osobnych adresów MAC dla każdego urządzenia. Jeśli administrator wymaga rejestracji drugiego MAC, konieczne jest jego zgłoszenie, co może wiązać się z dodatkowymi opłatami. Switch sam w sobie nie zarządza adresacją IP ani dostępem do internetu, dlatego w przypadku ograniczeń sieciowych lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie routera z portem WAN, który umożliwi niezależny dostęp do internetu dla obu komputerów. Wskazano, że do podłączenia switcha i komputerów należy używać kabli prostych (skrętka), a kable krosowane są potrzebne tylko do bezpośredniego łączenia komputerów bez switcha. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące modeli routerów, które mogą rozwiązać problem, oraz uwagi o zabezpieczeniach sieciowych takich jak filtrowanie MAC i TTL. Ostatecznie rekomendowane jest skontaktowanie się z administratorem sieci w celu uzyskania zgody na podłączenie drugiego urządzenia lub zakup routera, który pozwoli na legalne i stabilne korzystanie z internetu na dwóch komputerach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA