Witam, ale namieszaliście
Jeśli internet ma z sieci osiedlowej, to całkiem prawdopodobne, że nikt tam nie sprawdza adresów mac, a nawet jeśli to prosisz admina o dopisanie drugiego (tego z nowego kompa) i zabulą max 5 zł miesięcznie

. Switch przesyła te adresy (sam tak mam i spokojnie mozna wykryć adresy mac kompów przypietych do switcha). Z tego co zrozumiałem, to sieć osiedlowa LAN, czyli do mieszkania masz doprowadzony kabelek z końcówką RJ-45 (wygląda jak ta do telefonu tylko jest nieco większa). Podłączasz ją pod jeden port switcha (najlepiej pierwszy) pod następne dwa (obojętnie które) podłączasz komputery. Nie zapomnij żeby podłączyć switch do prądu (ale to juz masz w jego instrukcji

). Do wszystkich połączeń ze switchem koniecznie używaj kabla sieciowego (skrętki) tzw.prostej, w żadnym wypadku nie krosowanej (służy do bezpośredniego łączenia komputerów bez użycia switcha). W obu komputerach uruchamiasz kolejno "Mój Komputer/Panel sterowania/Połączenia sieciowe/Nowe połączenie". Następnie "konfiguruj sieć w domu lub małej firmie" i następnie zgodnie z kreatorem. Pozdrawiam.
Teraz mi się przypomniało, czasami nie chce od razu działać, wtedy uruchom ponownie oba komputery