logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy switch wystarczy do podziału internetu w sieci osiedlowej z jednym IP?

Drelik 26 Cze 2006 10:56 1928 19
  • #1 2764461
    Drelik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przeczytałem FAQ o usdostępnianiu netu, z tym w ze w wiekszosci sa tam opisane sytuacje gdzie sygnal idacy do kompa ma ograniczenie do jednego MAC adresu. I poprawcie mnie teraz jezeli zle cos zrozumialem: ze jezeli jest takie ograniczenie to jak podlacze drugiego kompa z inna karta sieciowa (wprowadzajac ip dns itd) to nie bedzie dzialac???? jezeli tak jest tzn ze ja mam wlasnie na odwrot, bo podlaczam innego kompa z inna karta sieciowa i wszystko hula (necik). I teraz mam pytanie czy w takim przypadku jak chce net podzielic to wystarczy mi switch?? i czy przy takim polaczeniu bede mogl z jednego kompa ograniczyc transfer na drugim kompie??

p.s jestem w sieci osiedlowej, mamy prywatnego dostawce internetu sygnal idzie skretka i na obu kompach jest XP pro sp2, moj ip zacyzna sie od
    10.100...

p.s.2 dodam jeszcze ze zalezy mi na tym zeby na kazdym z kompow mogl dzialac internet bez wlaczania obu

Bardz prosze o odpowiedz, pozdrawiam
  • #2 2764484
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Po kolei:

HUB - umozliwia połączenie komputerów w sieć. Najprostsze.

SWITCH - podobnie jak HUB + urządzenie uczy się jaki komp jest gdzie i masz szybszy transfer + mniej kolizji.

ROUTER - Jego potrzebujesz. On łączy co najmniej dwie sieci. Teraz to już nie jest wydatek (masz jakiś nawet 4 portowy za 150 zł) i jego podłączasz do neta a do routera kompy na ktorych chcesz mieć neta.

Jakby co, pisz.
  • #3 2764499
    Drelik
    Poziom 10  
    ok i kupujac router podlaczam oba kompy, wprowadzam im te same ip i inne rzeczy czy cos musze zmieniac, bo chcialbym tez zeby kompy sie widzialy.

A no i czytalem gdzies ze jak nie ma przyporzadkowania do Mac adresu to ze wystarczy switch do rozdzielenia ale jak widze ty piszesz co innego :-/

Jak to w takim razie polaczyc dokladnie zeby dzialaly oba kompy (oba mialy net-niezaleznie, zeby sie widzialy) i zebym jeszcze mogl podzielic transferpol na pol.

Prosilbym o jakas łopatologiczna instrukcje :)

pozdrawiam
  • #4 2764569
    mischa
    Poziom 23  
    Po pierwsze skoro nie masz problemu z mac-adresem to po co się tym zajmować. Tylko powiem Ci tyle, że to można przejść. Po drugie najpierw kup router, bo jak Ci wytłumaczyć ustawienie czegoś czego nie masz :)
    Na kompach w Twojej sieci nie możesz ustawić tych samych adersow IP. Po trzecie kompy będą się widziały. Po kolejne tranfer rozgraniczam serwerkiem na linux-ie. Routery takie są drogie więc lipa.
  • #5 2764764
    arnip
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    A nie prościej będzie poprosić dostawce o przydzielenie drugiego adresu IP. Masz przydzielony adres z puli adresów nierutowalnych w Internecie to operatorowi to wszystko jedno chyba, że każe sobie zapłacić. Z podziałem pasma to też można sprobować u dostawcy, dopiero później można się zastanawiać nad zakupem routera.
  • #6 2764785
    Drelik
    Poziom 10  
    no wlasnie moze kazac sobie zaplacic a ja poprostu chce sobie rozdzilic bo dostalem laptopa i bedzie on mniej troche mniej uzywany jak moj desktop aczkolwiek nie chce mi sie za kazdym razem odlaczac kabla od jednego zeby w drugim miec net dlatego szukam prostego w miare nieskomplikowanego pomyslu na zrobienie tego tym bardziej ze sprawdzilem i nie mam problemow jak wiekszosc z macadresami, bo kazda karta ktora podepne dziala :)
  • #8 2764806
    arnip
    Poziom 17  
    A jeżeli dostawca jest mało elastyczny to wystarczy ci routerek w cene ok 150 zł. Z podziałem pasma trochę droższy. Proponuje poszukać routerów na Allegro. Ważne w twoim przypadku interfejs WAN to Ethernet, gniazdo RJ 45.
  • #9 2764808
    Drelik
    Poziom 10  
    ok moge kupic router nie ma problemu ale tak z ciekawosci podraze temat switcha (bo moge miec za darmo) Dlaczego switch sie nie bedzie nadawal??
  • #10 2764843
    mischa
    Poziom 23  
    Tzn. jeżeli masz tam zwykłą sieć lan to możesz spróbować. Wpisujesz inny aders IP (sam ostatni numer) i reszta to samo. PRoblem będzie jak ktoś będzie miał taki sam i będzie draka. Znajdą Cię szybko :) A mając router odcinasz się od sieci, nikt Cię nie bedzie widział i grzebał po kompach.
  • #11 2764889
    arnip
    Poziom 17  
    Switch nie wystarczy bo nie uruchomisz na nim NAT. NAT - translacja adresów.
  • #12 2764930
    mischa
    Poziom 23  
    Cytat:
    Switch nie wystarczy bo nie uruchomisz na nim NAT. NAT - translacja adresów.

Jeżeli masz sieć w której ze switcha masz przewód do mieszkania kolegi, w tej sieci jest brama do internetu to dlaczego nie mógłbyś podłączyć switcha ?? Router tam jest. Ja również proponuję mu router, ale teoretycznie jest to możliwe. Prawda ?
  • #13 2764958
    arnip
    Poziom 17  
    Jasne że można spróbować różnych wariantów. Ale to nie to forum :)
  • #14 2765098
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Drelik napisał:
    moj ip zacyzna sie od
    10.100...

a konczy jak ?? jak za kazdym razem inaczej tzn. ze masz przydzielone IP przez DHCP i w tym przypadku switch moze wypalic. Bo jak masz IP statyczne to jak wspomniał kol. wyzej moze byc konflikt adresow. Jak masz go za free to co Ci zalezy, mozesz sprobowac. Ja byłbym jednak za routerem.
  • #15 2765604
    Drelik
    Poziom 10  
    a wiec podlaczylem switcha a do niegooba kompy ale zaczne od konca:
    -koncowke adresu mam taka sama zawsze,
    - wykombinowalem sobie tak jak napisal misha ze zmienilem w drugim kompie koncowke adresu i coz , dziala bardzo dobrze tylko wlasnie obawiam sie wlasnie tego ze zabieram komus necik i moga mnie wykryc. :-/
  • #16 2766149
    arnip
    Poziom 17  
    Jak tak bedzie pokaże ci sie komunikat o konflikcie adresów.

Dodano po 5 [minuty]:

Jak będziesz miał szczęście to sobie popracujesz, tylko jedno pytanie po co tak kombinować? Z drugiej strony to kiepska ta sieć, że nie ma żadnego serwera proxy.

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Dodam jedno, jeżeli w twojej sieci są zarządzalne switche lub soft do zarządzania siecią to podłączenie drugiego PC może zostać niezauważone tylko z powodu lenistwa admina.
  • #17 2766820
    bgguns
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam. Mam podobny problem.
    Mam dostawce internetu radiowego, antene na dachu, access pointa i kabel sieciowy do komputera...wszystko bylo ok do czasu jak kupilem sobie laptopa i chcialem go wlaczyc w siec... Gosc zaspiewal sobie 100 pln i 30 pln co miesiąc.
    Nie chce mi sie ciagle przełączac kabla sieciowego z kompa stacjonarnego do laptopa zwlaszcza ze na stacjonarce sharing idzie, a laptopa uzywam tylko do maila, gg i skypa...
    Wzialem od znajomego router asmax BR-604, włączyłem go do sieci, podbiłem TTL'a, sklonowalem MACa, ustwailem wszytsko jak w sieciowce i siec w domu mam ale nie moge otworzyc zadnej stronki ( nie mam wyjscia do netu).
    W czym moze diabel siedziec???
    Czyzby moj dostaca mial jakies "mocne" zabezpieczenia ???
  • #18 2766939
    arnip
    Poziom 17  
    Ustaw na routerze local DMZ hosta. Puść w konsoli np tracert "IP z Internetu" , to zobaczysz gdzie twoje pakiety się zatrzymują.
  • #19 2767168
    bgguns
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ok. Sprobuje...musze tylko znaleźć gdzie się włącza DMZ hosta w tym asmax'ie
    Jesli bede gdzies blokowany to zobacze 3 gwiazdki i komunikat : Upłynał limit czasu żądania ???
  • #20 2767782
    arnip
    Poziom 17  
    Tak. Tylko może to być nie do końca prawdziwa informacja, ponieważ można blokawać tego typu diagnostyke na routerach. Podałem ci to polecenie byś sprawdził czy pakiety w ogóle wydostają sie z twojego routera.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podziału jednego adresu IP w sieci osiedlowej na dwa komputery. Użytkownik ma dostęp do internetu od prywatnego dostawcy, sygnał jest przesyłany skrętką, a adresacja IP jest z puli prywatnej (10.100.x.x). Pojawiły się pytania, czy do podziału internetu wystarczy switch, czy konieczny jest router. Wyjaśniono, że switch działa na warstwie drugiej i nie obsługuje translacji adresów (NAT), więc nie umożliwi podziału jednego publicznego IP na wiele urządzeń. Router jest urządzeniem łączącym co najmniej dwie sieci, obsługuje NAT i pozwala na niezależne korzystanie z internetu na wielu komputerach, a także na zarządzanie ruchem i ograniczanie transferu. W przypadku braku ograniczeń ze strony dostawcy dotyczących adresów MAC, switch może działać w sieci lokalnej, ale nie zapewni izolacji i bezpieczeństwa, a także może powodować konflikty adresów IP. Zalecane jest zakupienie routera z interfejsem WAN Ethernet (RJ-45), który umożliwi podłączenie obu komputerów, przydzielenie im unikalnych adresów IP w sieci lokalnej oraz zapewni widoczność komputerów między sobą. W dyskusji pojawiła się także sugestia, by poprosić dostawcę o przydzielenie drugiego adresu IP, co może wiązać się z dodatkowymi kosztami. Przykładowo polecany model routera to D-Link DI-604. W jednym z przypadków opisano problem z routerem Asmax BR-604, gdzie konieczne było ustawienie DMZ hosta i klonowanie adresu MAC, aby uzyskać dostęp do internetu. Podsumowując, do podziału internetu z jednym IP w sieci osiedlowej switch może nie wystarczyć, a router jest rozwiązaniem bardziej funkcjonalnym i bezpiecznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA