logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PROFILO 4063T (25) przetwornica próbuje startować po wymianie trafo i elementów

Jefr 08 Sty 2007 13:54 1481 14
REKLAMA
  • #1 3420967
    Jefr
    Poziom 11  
    witam z tym tv mam taki problem ,przetwornica tylko probkuje i nic pozatym, wczesniej palila bezpiecznik i mostek bylo uszkodzone trafo w przetwornicy, wymienilem trafo kondensatory, tranzystor i teraz tylko probkuje. Gdy odlacze 140v i odlacze zarowke tv dalej probkuje a zarowka tylko sie leciutko zapali na sekunde, prosze o pomoc telewizor prawie jak nowka a juz rok stoi:( dziekuje...
  • REKLAMA
  • #2 3421020
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Sprawdź diody po stronie wtórnej przetwornicy.
  • #3 3421039
    Jefr
    Poziom 11  
    diody dobre.............
  • #4 3421053
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Tzw. próbkowanie przetwornicy, czyli praca w trybie cyklicznego zabezpieczania się, jest najczęściej spowodowana przeciążeniem/zwarciem obwodu wtórnego. Poczytaj wątki o naprawie przetwornic. Jest tego sporo na ELektrodzie.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #5 3421447
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Lub jeszcze coś po pierwotnej do wymiany - rezystory, diody.
  • #6 3421729
    Jefr
    Poziom 11  
    juz wszystko sprawdzilem, ale jak odepne zarowke od 140v to przetwornica nie probkuje.......
  • REKLAMA
  • #7 3421987
    Mirek Z.
    Czyli jest niewydolna. Bez żarówki na pozostałych wyjściach napięcia w normie? A elementów typu diody nie warto mierzyć, tylko podstawiać.
  • REKLAMA
  • #8 3422298
    Jefr
    Poziom 11  
    inne napiecia sa ok.........
  • #9 3422686
    Jerzy-Serwisant
    Poziom 18  
    Miałem taki sam problem po wymianie trafa i okazało się że te nowe trafo było felerne.Czy nowe trafo to oryginał (czerwone zalane),czy z drutami na wierzchu gdzieś z Białegostoku?
  • #10 3423038
    Jefr
    Poziom 11  
    to trafo z drutanmi DIEMEN z north, odlaczylem wszystko za trafem a przetwornica dalej probkuje:( moze moglbys mi jakos pomoc?? z gory dziekuje.......
  • #11 3423561
    Mirek Z.
    Bez obciążenia nie powinna chodzić. Co zrobić, pisałem wyżej - elementów do podmiany nie ma znów aż tak wiele. Nie wiem jaki jest układ przetwonicy. Jeśli na MOSFET, to z nimi też bywa różnie - nie wszystkie egzemplarze (typy) mogą mieć ochotę startować.
  • #12 3424291
    Jefr
    Poziom 11  
    Przetwornica jest na buz90 i TDA4605-3,zaczynam podmiane elementow, jezeli to nie pomoze to skocze po nowego buz-a i tda.... . a jak to nie wypali to niewiem;/
  • #13 3432028
    Jefr
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.........

walcze dalej z tym tv;/ mam juz wszystko wymienione, wszystkie opory, diody kondensatory buz, tda. I dalej jest to samo;/moze wina jest w trafo przetwornicy?? trafo to bylo wymienione bo stare dostalo zwarcie...

naprawde nie mam juz pomyslow na to:( i prosze o jakakolwiek pomoc...

DZIEKI I POZDRAWIAM
  • #14 3432399
    grzejab
    Poziom 23  
    Spróbuj oruchomić przetwornicę z obciążeniem żarówką 220V 40W np. 140V ale z autotransformatora.

Ustaw na początek na autotransformatorze około 120-130V i zobacz czy przetwornica ruszy, zmierz jaki bedzie prąd pobierany z sieci wylicz moc.
    Na podstawie mocy pobieranej i oddanej do obciążenia wylicz sprawność powinna byćmin 80% jak będzie mniej to będzie znaczyło że jest gdzieś zwarcie.
  • #15 3444943
    Jefr
    Poziom 11  
    tylko problem polega na tym ze nie mam autotr. i musze jakos sobie bez niego poradzic:/

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze PROFILO 4063T po wymianie transformatora, kondensatorów, tranzystora i innych elementów przetwornica próbuje startować, lecz nie uruchamia się poprawnie. Problem objawia się cyklicznym próbkowaniem, co wskazuje na zabezpieczenie przeciążeniowe lub zwarcie w obwodzie wtórnym. Po odłączeniu żarówki 140V przetwornica nadal próbuje działać, a żarówka tylko lekko się zapala. Sprawdzono diody po stronie wtórnej, rezystory i elementy po stronie pierwotnej, wszystkie napięcia poza obciążeniem są w normie. Wymieniono również tranzystor BUZ90 i układ TDA4605-3, jednak problem pozostał. Podejrzewa się uszkodzenie lub wadę nowego transformatora (pochodzącego od DIEMEN z North). Zalecane jest uruchomienie przetwornicy z obciążeniem żarówką 220V 40W z autotransformatora, aby ocenić pobór prądu i sprawność, co pozwoli wykryć ewentualne zwarcia. Brak autotransformatora utrudnia testy. Wskazówki sugerują również wymianę elementów na pierwotnej stronie oraz podmianę diod i tranzystorów, gdyż nie wszystkie egzemplarze BUZ90 i TDA4605-3 mogą poprawnie startować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA