logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać bass-reflex do skrzyni z głośnikiem STX 25cm 250W 4ohm?

Kukiz18 08 Sty 2007 17:12 1947 6
REKLAMA
  • #1 3421690
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Witam wszystkich. Kiedys dawno temu zaczałem robic skrzynie, ale jakos przestalem i skrzynia lezala na strychu. W sobote postanowilem ja dokonczyc i zamontowac do niej głosnik.

Skrzynia jest zrobiona z płyty wiórowej o grubości okolo 1,6mm. Jest sklejana klejem do drewna i skręcana wkrętami co 7cm. Na kazdym łaczeniu płyt (rogach i zagięciach) jest od wewnatrz wstawiona kwadratowa deseczka o wymiarach 4cmX4cm (resztę wymiarów przedstawia rysunek)

Jak dobrać bass-reflex do skrzyni z głośnikiem STX 25cm 250W 4ohm?

Głosnik to STX 25cm średnicy 250W(125RMS) 4ohm, 25Hz-4,5kHz

Skrzynia nawet gra ale wydaje mi sie ze mogła by grac lepiej...bas jest jakis taki przytłumiony...:(

I tu moja prosba...skrzynia jest obecnie w obudowie zamknietej. Czy bas reflex cos pomoze? Jesli tak to jakiej srednicy powinien byc, jakiej długosci, i gdzie zamontowany. Nie wiem jak to policzyc, i prosilbym osoby znajace sie na tym o jakies podpowiedzi

Bede ogromnie wdzieczny za jakakolwiek pomoc

Moderowany przez McRancor:

Kolejne ostrzeżenie za mylenie działów, przeniosłem z DIY akustyka

• REKLAMA
  • #2 3424907
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Kukiz18 napisał:
    Skrzynia jest zrobiona z płyty wiórowej o grubości okolo 1,6mm.

Trochę cieńka ta płyta jak na obudowę do suba :)
    Możesz poeksperymentować z symulacja w WinISD obudowie B-R.
    Dla tego głosnika starczy rura o średnicy 6-8cm.
    Długość rury zależy od strojenia i objętości obudowy.
    Dane głosników STX sa na elektrrodzie , link do programu również.
    Program jest prosty w obsłudze i nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności.
    Nic, tylko symulować !!! Bo jak zrobisz otwór , to cężko będzie ci potem powrócić do poprzedniego stanu.
  • REKLAMA
  • #3 3425204
    Kukiz18
    Poziom 21  
    próbowalem uruchomic ten program ale mam problemy:/ nie rozumiem do konca o co tam chodzi:( tam jest obudowa prostokątna. Jak mam wprowadzic wymiary mojej skrzyni skoro moja wyglada jak trapez jednoramienny? obliczenia w winisd sobie chyba daruje. prosze tylko o pomoc w umiejscowieniu rurki, a reszte (tzn dlugość poeksperymentuje. Mam reflex 5,6cm.
  • #4 3425371
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Jeśli w closed ten głośnik jest przytłumiony i nie ma wykopu to BR raczej nie pomoże. Spróbuj pokombinować z wytłumieniem i z objętością budy może nabierze impetu ten stx. A jak nie to daj rurę 8cm średnicy i 20cm długa i skracaj lub przedłużaj i zobaczysz( to strojenie na słuch ) co do winisd to masz wszystko ładnie napisane w temacie który zresztą jest podwiesozny. W winisd nie wklepujesz wymiarów tylko objętość która jest podawana w Litrach ( nie tylko oczywiście ważne są parametry głosnika) i na jej podstawie się oblicza strojenie.

Napisz nam jeszcze jaki masz wzmak do tego.
  • REKLAMA
  • #5 3425426
    Kukiz18
    Poziom 21  
    obecnie żadnego :> mysle nad zrobieniem jakiejś jednokanałowej dopałki...własnie kolega z pracy zaoferował sie ze mi pomoze:) a co do ego bas reflex to gdzie go najlepiej umiejscowic? od gory, z tylu głosnika, czy z boku???
  • REKLAMA
  • #6 3425526
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Umiejscowienie tunelu nie ma wiekszego znaczenia.
    Ważne jest natomiast to, żeby nie był przysłoniety np. szafe, czy ściany.

No dobra, zlituję sie nad tobą :)
    Masz skrzynie o objetości ok. 60l.
    Dla obecnej konfiguracji pasmo suba rozpoczyna się od 48Hz (-3dB)
    Dla skrzyni B-R strojonej na 35Hz (otwór 8cm dł. 16cm) pasmo zaczyna sie od 32Hz.
    Głośnik przeznaczony jest docelowo do obudowy zamknietej (EBP=47)
    Możesz spróbować dać ten otwór i ocenić samemu co zagra lepiej.
    Z B-R będziesz miał na pewno wiecej basu, ale nie zawsze wiecej znaczy lepiej :) .
  • #7 3431726
    Kukiz18
    Poziom 21  
    IrekKo napisał:

No dobra, zlituję sie nad tobą :)

:) dzieki za pomoc :) a co do bass reflex to kupilem w sklepie o srednicy 8cm, ale maja tylko na jakies 10 cm długosci. Mam w pracy takie tekturowe tuby z folii samoprzylepnych, spróbuje przedłuzyc ten reflex do 16cm, ale jak na moje ucho to nawet z tym reflexem gra lepiej. Jak zaloze ten reflex to pokombinuje z wygłuszeniem. Znalazłem jakas centymetrowa gąbke w domu,tylko nie wiem czy mi jej starczy na całosc. Najwazniejsze jest miejsce za głośnikiem i dół skrzyni, prawda? zaczne od tych miejsc i podziele sie efektami.

a co do tych 60l to mnie zaskoczyles :-) myslałem ze ma ok30l nie liczylem ale jak nie miala przedniej scianki i spogladnąłem w głab skrzyni to wydawalo sie za ma 20-30l, chyba troche przesadzilem z litrazem do tego glosnika no ale cóz moze jak zrobie wzmacniacz to pomysle nad jakims większym głośnikiem.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

DZIEN 2...
    no wiec tak. wyciszyłem subwoofer gąbka o grubosci ok 1cm wszystkie scianki oprocz predniej. Przedłuzyłem reflex do 16cm ale nie gra nic lepiej. Najgorsze jest to ze jak przykrecalem maskownice to zjechal mi sruboktet i zrobilem niewielkie pęknięcie w mębramie:/ tzn na zawieszeniu:/(tej r uchomej uginajacej sie gumie w kazdym razie) pewnie bedzie sie to pogłebiac. Da sie to jakos podkleic? czy zostawic tak jak jest
    ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru bass-reflex do skrzyni z głośnikiem STX o średnicy 25 cm, mocy 250W (125 RMS) i impedancji 4 ohm, pracującym w zakresie 25 Hz - 4,5 kHz. Skrzynia wykonana jest z cienkiej płyty wiórowej (ok. 1,6 mm), o objętości około 60 litrów, obecnie w obudowie zamkniętej, co skutkuje przytłumionym basem. Zalecane jest użycie symulacji w programie WinISD do doboru parametrów bass-reflex, jednak można eksperymentować także na słuch. Sugerowana średnica rury bass-reflex to 6-8 cm, a długość zależy od strojenia i objętości obudowy; przykładowo otwór 8 cm o długości 16-20 cm stroi skrzynię na około 35 Hz, co obniża dolną granicę pasma z 48 Hz (obudowa zamknięta) do 32 Hz. Umiejscowienie tunelu bass-reflex nie jest krytyczne, ważne by nie był zasłonięty. Wskazane jest także eksperymentowanie z wytłumieniem wnętrza skrzyni, szczególnie gąbką o grubości około 1 cm na ściankach oprócz przedniej. Bass-reflex może poprawić dynamikę basu, ale nie zawsze oznacza to lepszą jakość dźwięku. Autor planuje przedłużyć rurę bass-reflex do około 16 cm i zastosować wygłuszenie, aby ocenić efekty akustyczne. Obecnie nie używa wzmacniacza, ale rozważa jego budowę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA