logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka skrzynia bass-reflex do subwoofera STX? Wymiary i programy do projektowania

krilans 25 Gru 2008 22:56 1169 13
REKLAMA
  • #1 5903006
    krilans
    Poziom 11  
    siemano jestem tutaj nowy na tym forum miałbym pytanie jaka najlepiej zbudowac skrzynie do głosnika STX http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=570&vItemDB=itemdb albo http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=566&vItemDB=itemdb . nie wiem czy sa jakies programy do tego, jesli tak to jak sie nazywaj. najchetniej bym woła dostać wymiary bo zapewne nie bede potrafił korzystac z takiego programu... oczywiście interesuje mnie tez skrzynia z B-R. dzieki z góry za odpowiedz i za wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 5903104
    flamaster444
    Uczeń
    Ocena: 9
    Jeśli ma to być skrzynia w systemie b-r to najłatwiej samemu policzyć skrzynie i złożyć. Musisz się tylko zdecydowac na którym głośniku chcesz to zrobić. Pzdr;)
  • REKLAMA
  • #4 5903157
    flamaster444
    Uczeń
    To proste. Mnożysz głębokość x wysokość x szerokość nie wliczając grubości płyt i wychodzi Ci litraż. ;) Metodą prób i błędów dochodzisz do jak najbliższego wyniku który będzie pasować pod głośnik. W tym linku jest napisane, że głośnik musi mieć obudowę 384 litry. To bardzo dużo biorąc jego gabaryty.
    Jeśli masz wzmacniacz który na serio dał by radę tym głośnikom to zbuduj taką skrzynię. Np 50cm wys, x 50cm szer, x 50cm gł, wychodzi, że obudowa ma 125 Litrów. Powiększ sobie rozmiary na takie jakie CI najbardziej pasują i gotowe.
    Pzdr

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli wymiary pasują Tobie to możesz zrobić tak:
    Wys: 70cm,
    Szer:90cm,
    Gł:61cm.
  • #5 5903217
    krilans
    Poziom 11  
    a to n ei jest tak ze to musi byc odpowiednia pojemnosc skrzyni?
  • REKLAMA
  • #6 5903803
    flamaster444
    Uczeń
    No tak, musi być odpowiednia.
    Jeżeli ten głośnik potrzebuje skrzynie o objętości 384 litrów to mnożąc 70x90x61 wychodzi 384.3. To tylko o 0.3L za dużo.
  • #7 5904026
    krilans
    Poziom 11  
    a skad wiadomo ze on potrzebuje 384litrów jak to obliczyłes?
  • #8 5904116
    flamaster444
    Uczeń
    Na stronie producenta pod głośnikiem masz jego paramerty.
    Jeden z nich to "VAS" objętość. Obok ma napisane 384L. ;)
  • #9 5904702
    krilans
    Poziom 11  
    aaa faktycznie wielkie dzieki:) a jesli bym uzył b-r to czy skrzynie mógłbym zmiejszyc jesli tak to o ile?
  • #10 5905322
    flamaster444
    Uczeń
    Tego to nie wiem, ale to raczej nie gra roli bo w b-r masz bass bardziej twardy a w zamkniętej obudowie jest miękki.
  • #11 5906636
    krilans
    Poziom 11  
    wielkie dizkei naprawdę pomogłeś mi:) a moze znasz sie na wzmacniaczach trochę? bo tak planuje zbudować sobie suboofer z wzmaczniaczem wbudowanym w obudowę no i tak sie zastanawiełem czy mogę bezpośrednio głośnik podłączyć do wzmacniacza czy muszę mieć jakieś "podzespoły" łączące to odpowiednio, w sensie w sowich kolumnach mam jakas mała pudełeczko z rożnymi częściami elektornicznymi czy coś podobnego ma być także w takim subooferze czy można bezpośrednio podłączyć?
  • #12 5907301
    flamaster444
    Uczeń
    To pudełeczko to zwrotnica zapewne. ;)
    Jeśli chcesz zrobić aktywnego suba to musisz mieć wzmacniacz i filtr dolnoprzepustowy o ile wzmacniacz juz nie posiada wbudowanego.
  • REKLAMA
  • #13 5908514
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    :arrow: flamaster444
    Człowieku piszesz takie pierdoły, że aż w oczy szczypie.

Powiedz ile masz dokładnie pieniędzy na wszystko i co już posiadasz?

Co do tego głośnika to podawałem projekt BP 6th nie dawno(dla wersji 4ohm), wystarczy poszukać. Co do wymiarów to już wedle twojego uznania(byleby zgadzały się objętości)
  • #14 5908815
    flamaster444
    Uczeń
    Co się w moim poście nie podoba?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy skrzyni bass-reflex (B-R) dla subwoofera z głośnikiem STX, w szczególności modelu 32 cm. Kluczowym parametrem jest objętość skrzyni, która powinna odpowiadać wartości VAS podanej przez producenta, wynoszącej około 384 litrów. Proponowane wymiary skrzyni to np. 70 cm wysokości, 90 cm szerokości i 61 cm głębokości, co daje objętość zbliżoną do wymaganego litrażu. Obliczenia objętości wykonuje się mnożąc wymiary wewnętrzne skrzyni, nie uwzględniając grubości płyt. W przypadku skrzyni bass-reflex można rozważyć zmniejszenie objętości, jednak wpływa to na charakterystykę basu (twardszy bas w B-R, miękki w obudowie zamkniętej). Do projektowania skrzyń można używać programów, jednak dla początkujących zaleca się korzystanie z gotowych wymiarów i wzorów. W kwestii podłączenia głośnika do wzmacniacza w subwooferze aktywnym konieczne jest zastosowanie wzmacniacza z filtrem dolnoprzepustowym lub osobnego filtra, jeśli wzmacniacz go nie posiada. Wzmacniacz i zwrotnica są istotnymi elementami układu. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o projekcie BP 6th dla głośnika 4 ohm, który można znaleźć w sieci jako gotowy projekt skrzyni bass-reflex.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA