logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Paski na ekranie i czarny ekran w HP Pavilion zd7000 - karta graficzna?

adek22 05 Gru 2007 19:29 3453 6
REKLAMA
  • #1 4555279
    adek22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam czy to już koniec życia tej karty. działo sie tak (jak na zdjęciach) jak dostałem laptopa. Zrobiłem format i zainstalowałem nowe sterowniki do karty chwile działało dobrze a teraz znowu to samo, format jeszcze raz i juz przy starcie sie to pojawia. nawet jak wejdę do bios-u to tez są te paski.

Dodam ze juz się system nie uruchamia. po logo windowsa czarny ekran.
  • REKLAMA
  • #2 4555594
    kajtekph
    Poziom 17  
    a jaki jest obraz na zewnętrznym monitorze. Podepnij go i sprawdź jeżeli na nim będzie ok to jest problem z matrycą
  • REKLAMA
  • #3 4555682
    adek22
    Poziom 17  
    Witam, podłączyłem monitor z PC i jest to samo. Na laptopie czarny ekran a na monitorze czarny z żółtymi paskami jak na zdjęciu. System sie nie wałczył. spróbuje jeszcze odpalić jakiegoś linuxa liveCd.

A wiec tak odpaliłem linuxa i oto efekt na zdjęciu.
    Natomiast sprawdziłem jeszcze tryb awaryjny i co o dziwo Windows sie włączył

jak widać na zdjęciu paski na otwartym oknie nie są widoczne ale na pulpicie bardzo.
  • REKLAMA
  • #4 4555768
    kajtekph
    Poziom 17  
    spróbuj podczas uruchamiania kompa wejść w MENU poprzez F8 i uruchomić kompa w trybie VGA
  • REKLAMA
  • #5 4555817
    adek22
    Poziom 17  
    w trybie VGA Windows sie włączył, ale działał tylko monitor z PC i tez były paski. Uruchomiony był w najmniejszej rozdzielczości i w 8 bitach koloru. jak próbowałem zmienic rozdzielczosc i 32 bity monitor zgasł.
  • #6 4555865
    kmieszczanin
    Poziom 11  
    Jeśli grafika ma współdzieloną pamięć to spróbuj podmienić RAM na inną kość chyba że masz zainstalowane więcej sztuk to sprawdzaj je kolejno.
  • #7 4556033
    adek22
    Poziom 17  
    Laptop ma dwie kości ramu 2x256mb sprawdziłem na zmianę i dalej to samo. Karta graficzna to GeForce Fx Go5700. W biosie ma przypisane 128 ram i nie mogę tego zmienić.

Witam ponownie. laptop powędrował do serwisu. temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W laptopie HP Pavilion zd7000 pojawiają się paski na ekranie oraz czarny ekran po starcie systemu Windows, co wskazuje na uszkodzenie karty graficznej GeForce Fx Go5700. Problem występuje zarówno na matrycy laptopa, jak i na podłączonym zewnętrznym monitorze, gdzie widoczne są żółte paski. Próby reinstalacji systemu i sterowników nie przyniosły trwałej poprawy. Uruchomienie systemu w trybie awaryjnym oraz w trybie VGA pozwala na częściowe uruchomienie Windowsa, jednak z paskami na obrazie i ograniczoną rozdzielczością. Testy pamięci RAM (2x256 MB) nie wykazały problemów, a w BIOS-ie przypisana jest stała pamięć 128 MB dla grafiki. Występowanie artefaktów graficznych już w BIOS-ie potwierdza uszkodzenie sprzętowe karty graficznej. Laptop został przekazany do serwisu w celu dalszej diagnozy i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA