logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niechciany Format+Uszkodzony mbr i brak dobrych partycji

bizon69 10 Sty 2007 11:44 2591 11
REKLAMA
  • #1 3428839
    bizon69
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    przepraszam ze zawracam ci glowe ale mam ogromny problem ze swojim dyskiem i danymi na nim zawartymi. Ale od poczatku:

Wczoraj zmienialem skorke w Windows Xp i uszkodzil mi sie sekror rozruchowy dysku MBR (tak mysle) Wzialem wiec sie za robote i probowalem to jakos naprawic roznymi programnami (jakie posiadam) niestety nie udalo mi sie to i co gorsze nie moglem postawic dysku spowrotem na nogi. W ferworze zlosci zaczelem sprawdzac rozne programy ( do odzyskiwania partycji, do tablicy partycji itd...) Doszedlem tez do programow zarzadajacymi dyskami i tu pech chcial ze uruchomilem program zarzadzajacy dyskami firmy Seagate (chyba SeaTools).
    Przez przypadek wlaczylem instalowanie dysku i zanim sie zorientowalem program zainstalowal dysk i co dziwne (mam dysk 160GB sata, NTFS podzielony byl na dwie partycje 103GB i 50GB) zainstalowal mi go jako 137GB i 22gb dodatkowo ta 22GB jest widziana jako nieprawidlowa (albo niezainstalowana) (czyli dwie partycje albo skrocil ta 50GB) a potem niezauwazenie mi go sformatowal. Dodam tylko ze dos nie widzi tych partycji jako dysk C: D: itd... Wiec potrezbny jest chyba specjalistyczny program. Od tej pory nie mam dostepu do zadnych danych ktore mialem na obydwu partycjach ( a byly dla mnie cenne ). Na jednej partycji mialem System a na drugiej moje wazne dane. Dodam tylko ze nie mam systemu zeby odzyskac te dane pod windowsem a dysk jest SATA i nie mam go gdzie podpiac go do innego kompa. Mam tez drugi dysk ale jakos nie moge zainstalowac na nim systemu.

Moze wiesz jak mozna to naprawic i odkrecic te wszystkie paskudne rzeczy.

Bardzo prosze o jakas pomoc.
    Naprawde potrzebuje te dane

Pozdrawiam
    Bizon69
  • REKLAMA
  • #2 3429016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3429024
    bizon69
    Poziom 11  
    A nie ma jakiegos programu ktory moze cofnac zmiany na HDD zamiast odzyskiwania. Chcialbym zeby wszystko wrocilo do normy i pokazaly sie partycje 103GB i 50 GB z danymi. Z odzyskiwaniem bywa tak ze pliki czesto sa uszkodzone i nienadajace sie do dalszego uzycia.
  • REKLAMA
  • #4 3429272
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    kiedyś czytałem ze kopia botesktora może znajdować sie na końcu lub początku partycji
    trzeba by było jakiś narzedzie do edycji dysków skombinować i szukać
    musisz troche pogoglować lub szukajka elektrody

musisz dojść jak zaczynają sie partycje itd
  • #5 3429289
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Pamiętaj tylko żeby nie nadpisywać tego dysku. Najlepiej podłącz go do sprawnego komputera i na jego dysku instaluj program do odzyskiwania.
  • #6 3429411
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3429448
    bizon69
    Poziom 11  
    Nirvanowiec napisał:
    Jest program do cofania takich radosnych bledow- taskdisk

Mozesz troche rozwinac swoja wypowiedz? Jak to sie robi itd....
    Jakie sa szanse?
  • REKLAMA
  • #8 3429451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3429465
    bizon69
    Poziom 11  
    Dodam tylko ze DOS nie widzi dysku i partycji jako C: i D: wiec potrzebne jest jakies narzedzie :(
  • #11 3429780
    bizon69
    Poziom 11  
    Pokombinuje z TestDiskiem i jutro oznajmie moje doswiadczenia z tym programem :)

Dodano po 5 [godziny] 27 [minuty]:

No Panowie musze powiedziec ze maly niepozorny programik pod tytulem Test Disk 5.6 wymiata. Maly niepozorny i freeware. Na marginesie powiem tylko ze program ze stajni Ontrack nic nie mogl zrobic :).
    Wszystko odzyskalem i jest tak jak przed formatem czyli zaje****.
    Serdeczna dziekuwa dla wszystkich ktorzy brali udzial w topicu. No i oczywiscie za okazana pomoc !!!

PS: Od dzis program trafia na moja liste zawalowa :)
  • #12 3431425
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    do robienia kopii zapasowych :-) mbr polecam programik MBRWORK

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z uszkodzonym sektorem rozruchowym MBR na dysku SATA 160GB podzielonym na dwie partycje NTFS (103GB i 50GB). Próby naprawy za pomocą różnych programów, w tym narzędzia Seagate SeaTools, spowodowały zmianę rozmiarów partycji i pojawienie się nieprawidłowej, niezainstalowanej partycji 22GB. W dyskusji polecono użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak EasyRecovery oraz TestDisk, które pozwalają na przywrócenie partycji, jeśli znane jest ich położenie i system plików. Zwrócono uwagę na konieczność unikania nadpisywania dysku i wykonywania operacji z poziomu innego, sprawnego komputera. Wspomniano także o narzędziu taskdisk do cofania błędów oraz programie MBRWORK do tworzenia kopii zapasowych MBR. TestDisk 5.6 został wskazany jako skuteczne, darmowe narzędzie do odzyskania partycji i danych po uszkodzeniu MBR i nieudanych próbach naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA