Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

royal tv-5490 - piszczy przetwornica

10 Sty 2007 14:27 1824 20
  • Poziom 10  
    Witam
    jestem poczatkujacy i mam problem z w/w tv. Znalazłem w nin uszkodzone tranzystory w układzie przetwornicy Q506 i Q507. Po wymianie i oględzinach kondensatorów i rezystorów przystapiłem do uruchomienia. Po załaczeniu sieci wszedł w stan czuwanie (dioda na przednim panelu świeci) i tu koniec dobrych wieści. Po uruchomieniu próba startu i pisk przetwornicy. Jak się pewnie domyślacie moje sliczne tranzystorki przebite. Pomocy:cry:
    w załączniku schemat
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Zwarcie w układzie odchylania poziomego może być przecity HOT
    tranzystor Q402 2SD1554
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Witam.

    Oględziny kondensatorów nic nie dają , je trzeba wymienić , przetwornice

    uruchamiaj na żarówce , wylutować tranzystor HOT przy trafie w miejsce

    kolektora i emitera wpinasz żarówkę i wtedy uruchamiasz przetwornice,

    jeżeli wystartuje mierzysz napięcie w w miejscu podłączenia żarówki ( ma być

    jakieś 108V do 115 V nie wiem bo pisze z pamięci) sprawdzasz tranzystor ,

    jeżeli sprawny to go do płyty ,jeżeli uszkodzony to do wymiany.

    Jeżeli będą dale problemy to napisz

    Pozdrawiam maniek475
  • Poziom 10  
    Tranzystor Q402 2SD1554 jak Panowie pisali przebity. Czy wymienić jeszcze C403 C404(są wpięte pomiędzy CE HOT)? Miernik nie wskazuje uszkodzeń.
    Wielkie dzięki miłego dnia
    ps naprawy dokonam w poniedziałek (niestety teraz nie mam czesci)
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    jesli tranzystor przebity 2SD1554 to bedzie przyczyną usterki. wraz z wymianą tego tranzystora wymienia sie kondensatory wysokonapieciowe przy tym tranzystorze (one mogły go uwalic), ale wczesniej musisz sprawdzic przetwornice tak jak to wyzej napisane - uzywasz zarowki 60W (to mniej wiecej tyle ile bierze trafo WN)
  • Poziom 10  
    Witam ponownie
    Próba odpalenia na 60W żarówce się nie powiodła. Uruchomiłem TV napięcie zmierzone na żarówce ok. 140V (wg. schematu powinno być 110V) co dalej ???
  • Poziom 36  
    Witam !

    Regulowałeś Pr. napięcie przetwornicy ? napisz czy się zmienia .
    Czy na pewno wymieniłeś C 508 , 509 i te dwie zenerki .

    Piszesz , że próba na żarówce się nie powiodła to skąd na niej masz to napięcie ?
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 27  
    Kolego piszesz że próba się nie powiodła, a napięcie masz 140V. Czy żarówka nie jest przypadkiem spalona?? Sprawdź ją i spróbuj jeszcze raz.
    mówisz że Hot na mierniku jest sprawny? napisz co dokładnie miernik wskazuje i czym go badasz. pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Witam
    tranzystor HOT jest wylutowany a w miejsce C-E wlutowałem żarówke 60W. Dioda stb świeci. Po załączeniu wydaje się, że wszystko ok żarówka świeci ale jest na niej ok 140V. Czy mogę wlutowac HOT?
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Czy regulacje masz na pierwotnej tego napięcia?
    Czy aby wymieniłeś wszystkie elektrolity w zasilaczu?
    Wymień elektrolit w gałęzi tego napięcia, po stronie wtórnej.
    Na razie nie wkładaj HOT-a jak nieustabilizujesz napięcia systemowego.
  • Poziom 10  
    witam
    1. Wymieniłem kondensatory na gałęzi B+
    2. Wymieniłem kondensatory po pierwotnej stronie przetwornicy
    3. Napięcie B+ wynosi 110V(mierzone na żarówce wpiętej C-E HOT) a nie jak poprzednio ok 140V

    Czy mogę wlutować HOT-a???
  • Poziom 43  
    Jeżeli napięcie systemowe nie zmienia się w czasie to pakuj HOT-a.
  • Poziom 15  
    Jesli jest to "wiekowy" TV to rutyną jest wymiana elektrolitów i to szczegolnie na wysokie napiecia, blisko radiatorow jak rozniez o małej pojemnosci. Widze, ze ustabilizowales napiecie zasilacza... to TV powinien ruszyc:-)
  • Poziom 10  
    Witam
    Wlutowałem HOT-a załączyłem tv i pojawił się obraz z tym że jakby za mały tzn z czarną ramką ok 2cm dookoła i lekko różowy. Tak pracował 3 sek i pisk przetwornicy. Nie mam już pomysłów chyba ten tv jest po burzy sam nie wiem....
  • Poziom 27  
    Witam! Na zarówce jeszcze powinieneś sprawdzic sterowanie Bazy Hot-a wymienić kondensatory pomiędzy C a masą i wszystkie w okolicy sterowania bazy. Poprawić luty na transformatorky który steruje hot-em na trafopowielaczu i wymienić elektrolity na WN. No i czy Hot był gorący po uszkodzeniu? Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Czy założyłeś ten sam typ tranzystora i producenta.
    Bardzo dużo tranzystorów HOT zwłaszcza BU 508 to podróby i mogą się tak zachowywać tzn. paśćzaraz po włączeniu..

    Dodano po 6 [minuty]:

    Sprawdź jeszcze tranzystor napędzający tzn. sterujący HOTem przez transformatorek oraz opornik w zasilaniu tego tranzystora
  • Poziom 10  
    Jak mogę sprawdzić sterowanie Bazy Hot-a dysponując zwykłem multimetrem? Nie posiadam oscyloskopu. Czy jest na to jakis sposób? Pozdrawiam
    p.s. HOT nie był gorący tzn ciepły był ale nie parzył myślę jakieś 40°C
  • Poziom 36  
    Jak masz miernik który mierzy częstotliwość , to na bazie powinno być 15 kHz .
  • Poziom 23  
    Jeżeli HOT przed uszkodzeniem nie był gorący to znaczy, że sterowanie będzie OK. Przebiło go napięcie sprawdź kond. równolegle z HOT najlepiej go wymień, tylko musi być taka sama pojemność i to musi być specjalny przystosowany do dużego prądu polkie mają oznaczenia KFMP.
    Mógł też to być wątpliwej jakości tranzystor. spróbuj założyć BU 2520
  • Poziom 36  
    Nie doczytałem czy kondensatory w kolektorze wymieniłeś czy nie ? diody też wymieniłbym .
    Jeżeli ich nie wymieniłeś to tak wyglądają oszczędności .