logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biazet TC460 z 1993 r. - brak strojenia, możliwa wymiana głowicy MTX4-OIRT-VS?

gulon4 10 Sty 2007 15:07 2868 8
REKLAMA
  • #1 3429534
    gulon4
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Mam TV biazet TC460 z 93r stał pare lat na strychu a teraz chciałem go postawić w pokoju u córki i nie gada. Problem jest następujący po załączeniu tv nie pamięta stacji które były ustawione .Przed odstawieniem go miał małą usterkę , podczas wyłączenia z sieci odstrajał się .Teraz jak go pruboje nastroić to szuka stacji ale nic nie może znaleźć . Poczytałem troche na forum , trche mi pomogło jedynie w sprawdzeniu pewnych parametrów tzn. napięcia na tranzystorach są podobne jak podane na schemacie na końcówce 3,4i6 głowicy napięcie przełącznia pasma , występuje w zakresie 1,1-12V a napięcie przestrajania na 7 jest od 0,~ do 30V. Typ głowicy MTX4-OIRT-VS . Prosze o fachową poradę , czyżby głowica do wymiany a jeżeli tak to jaki zamiennik bo z oryginałem może być problem . Z góry dziękuję za zainteresowanie oraz odpowiedzi na mój problem. Dołączam kawałek schematu dla zobrazowania co było sprawdzone.

• REKLAMA
  • #2 3429771
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2937
    Jeżeli napięcia na n.3,4,6 głowicy podczas szukanie zmieniają się ,że raz na 3,potem na 4 a następnie na 6 głowicy pojawia się 12V i na 7 głowicy zmienia się od 0-30V tzn.,że strojenie,zmiana pasm jest prawidłowa.Jeszcze na n. 2 głowicy musi być cały czas 12V i na n.1 jest ARW i napięcie ok.8-10V Czy na ekranie masz" kaszę" . Pomierz napięcia na TDA 2541 Potem podam ci dalej.
  • REKLAMA
  • #3 3430578
    gulon4
    Poziom 11  
    Właśnie tego typu informacji nie znalazłem w żadnym poście.Zastosuję sie do Twoich wskazówek i podam jutro do południa napięcia o które pytałeś , a jeśli chodzi o "kaszę" na ekranie , to jest!!
  • REKLAMA
  • #4 3433108
    gulon4
    Poziom 11  
    Pomierzyłem napięcia są w tabeli poniżej . Po zdjęciu ekranu z TDA2541 i uruchomieniu telewizorni pojawiłysie programy .Odsunąłem troszke L404 bo chyba ona przywierała do masy i wszystko chodzi poza programowaniem .
    Objawy :po wyszukaniu programu i zapisaniu np na poz 6 nie moge zmienić na inny kanał pokazuje na ekranie CLARED a ten zapisany program przypisuje do "1" i nic sie nie da zrobić nacisne 2 pokazuje 2CLARED i powraca do 1 . Nie pomaga wyłączanie pilotem dopiero po odłączeniu napięcia powraca do ustawień które były zapisane 14 lat temu tak jak by resetowało układ .Z taką wadą może chodzić ale skoro mam go rozebranego to po co dwa razy robić . Siedze i analizuje elementy wkoło procka , jak wpadniesz na jakiś pomysł to pisz . To co jest na czerwono w tabeli to poznaczyłem największe różnice w napięciach

• #5 3433133
    LeDy
    Poziom 43  
    Programujesz go następująco-po znalezieniu programu naciskasz Store-pokazuje się czerwone STORE- z kreską .Tam wpisujesz nr. programu bezpośrednio z pilota lub P+P-na jakim ma być i naciskasz jeszcze raz STORE i pokaże ci się już zielone STORE z numerem kanału i masz zapamiętane.Jak 2 pisze Cleared to po znalezieniu programu Store następnie nr. programu 2 i Store i już na tej 2 będzie program.

Dodano po 3 [minuty]:

Jak wszystko chodzi tzn.,że tylko programowanie jak opisałem

Dodano po 2 [minuty]:

To już robisz na klawiaturze lokalnej i ewentualnie z pilota. TV możesz zamykać i ogłądać. Tak samo programujesz parametry obrazu-jaskrawość,kontrast,kolor i głośność naciskasz po ustawieniu STORE (czerwone)potem PP i jeszcze raz STORE i pokazuje się zielone STORE i już masz w pamięci
  • #6 3433777
    gulon4
    Poziom 11  
    Wszystko rozumiem bo miałem ten telewizor kilka lat ale nie zupełnie mi o to chodzi .Pisząc
    po wyszukaniu programu i zapisaniu np na poz 6 nie moge zmienić na inny kanał pokazuje na ekranie CLARED a ten zapisany program przypisuje do "1" i nic sie nie da zrobić nacisne 2 pokazuje 2CLARED i powraca do 1 miałem na myśli coś innego . Przykładowo: zapisuję program pod nr powiedzmy "3" on mi go zapisze ale nie mogę przełączyć na pilocie innego programu bo pokazuje mi na ekranie CLARED na kolejnych przyciskach a ten program który zapisałem pod 3 na ekranie pokazuje mi jako "1" i nic nie moge zrobić dopóki nie wyjme wtyczki z gniazda lub nie wyłącze psztyczkiem mechanicznym . Po podłączeniu ponownym do sieci powracają wcześniejsze ustawienia . Podejrzewam ,że będzie uszkodzony procesor lub PCF8582a pozostałe części są dobre sprawdzałem . Zacznę wymiane od pamięci bo jest tańsza . Dzięki za porady jak mi sie uda naprawić to odpisze na forum , ale to dopiero po niedzieli :D[/tex][/quote]
  • REKLAMA
  • #7 3433964
    LeDy
    Poziom 43  
    Czy zapisujesz go dwa razy- Store czerwone ,w miejsce kreski nr programu np 2 i z tym numerem jeszcze raz Store i pokazuje się zielony napiś Store .Sprawdż czy masz na US802 -pamięć napięcia n. 2-5V, n.5-4V, n. 6-4V, n. 7-5V,n. 8-5V POZOSTAŁE 0V. Każdy program ,który pokazuje CLEAR musisz zaprogramować od nowa . Możesz to zrobić tak . Odbierasz jeden program np na 1 programie(nie kanale)naciskasz Store ,naciskasz 2 z pilota i ponownie Store i na 2 juz powinieneś mieć to samo co na 1. Czy pokazują ci się po naciśnięciu Store -czerwone Store i po dodaniu nr. programu i naciśnięciu Store jeszcze raz jest zielone Store.
  • #8 3434145
    gulon4
    Poziom 11  
    Usmiejesz sie ale znalazłem winowajce .Na nóżce 7 US 802 brakowało napięcia +5 po wymianie kondensatora 2,2n wszystko wróciło do normy .Wielkie dzięki za pomoc .Koszt naprawy wyniósł 30 groszy +troszke wiedzy !!! :-) Dzięki jeszcze raz za pomoc !
  • Pomocny post
    #9 3434209
    LeDy
    Poziom 43  
    To teraz kliknij na "pomógł" i zamknij temat klikając na kłódkę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Biazet TC460 z 1993 roku po długim okresie nieużywania nie pamiętał zapisanych stacji i miał problem z ich strojenie. Sprawdzono napięcia na nóżkach głowicy MTX4-OIRT-VS, które zmieniały się prawidłowo podczas wyszukiwania stacji, co wskazywało na poprawne działanie strojenia i przełączania pasm. Po zdjęciu ekranu z układu TDA2541 pojawiły się programy, jednak występował problem z zapamiętywaniem i przełączaniem kanałów – po zapisaniu programu pod danym numerem nie można było przełączyć na inny kanał, a telewizor po wyłączeniu i ponownym włączeniu wracał do starych ustawień. Podejrzewano uszkodzenie procesora lub pamięci PCF8582a. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się brak napięcia +5V na nóżce 7 układu US802 spowodowany uszkodzonym kondensatorem 2,2nF. Po wymianie kondensatora telewizor zaczął działać poprawnie, a problem z zapamiętywaniem programów został rozwiązany. Koszt naprawy był minimalny, a diagnoza oparta na pomiarach napięć i analizie sygnałów sterujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA