logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Biazet TC 460 - przetwornica cyka, żarówka 60V nie świeci, co dalej?

j.amator 02 Gru 2007 16:29 1397 5
REKLAMA
  • #1 4543918
    j.amator
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    po włączeniu telewizor próbkuje,ale bezpieczniki są dobre , w przetwornicy podniosłem diody D610, D608, D611 do podniesionej D608, podłączyłem żarówką 60V , tam gdzie wchodzi napięcie 125v a przetwornica tylko cicho cyka, żarówka nie świeci. Proszę o poradę ,z góry serdecznie dziękuję.

Moderowany przez Mirek Z.:

Proszę zapoznać się z regulaminem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    Przysparzanie pracy moderatorom jest niepotrzebne i niewskazane (regulaminowe kary).
    Tytuł skróciłem.
    Pisz staranniej - regulamin p.15.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4544345
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witaj!
    Diody można wylutować jedną stroną ale tylko do sprawdzenia , po sprawdzeniu trzeba wlutować ponownie a żarówkę podłączamy do + kondensatora elektrolit. gdzie jest katoda diody D608 , przyczyną próbkowania może być kondensator 100uF/400V po mostku diodowym gdy straci pojemność .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4544880
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2936
    Za diodą musi być jeszcze elektrolit podłączony a nie katoda diody w powietrzu i żarówka.
  • REKLAMA
  • #5 4622171
    j.amator
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem.
    Metoda na obciążenie żarówką jest super, wymieniłem tranzystor główny w przetwornicy i układ TDA 4605 ( były uszkodzone ) po podniesieniu odczepów po stronie wtórnej i podpięciu żarówki, napięcia dały się regulować, to wskazywało na to, że przetwornica jest sprawna. Od razu wiedziałem na którym odczepie siada napięcie, po kolejnych podłączeniach napięć. Pozwoliło mi to zlokalizować podejrzane elementy, w odczepie + 5 V. W tym odczepie zlokalizowałem tranzystor T815 BC238, był zwarty. Po wymianie tego tranzystora TV Biazet zastartował i jest ok.
    Bardzo dziękuję za podpowiedzi wszystkim którzy mi doradzali.
  • Pomocny post
    #6 4622986
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Mam nadzieję, że kliknąłeś na "pomógł". Należało jeszcze zamknąć (zablokować) temat kłódeczką u dołu.
    Zamykam.
REKLAMA