logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite – czerwone i migające piksele po uderzeniu, uszkodzenie matrycy

lewytolewy 10 Sty 2007 19:46 3035 19
REKLAMA
  • #1 3430650
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Witam
    mam bardzo duży problem :(
    Posiadam laptopa toshiba Satellite.
    I wczoraj (to będzie śmieszne) jak wkurzył mnie komputer bo się zawieszał i tak dziwnie piszczał to uderzyłem w niego pięścią i po ponownym starcie pojawiły się gorące pixele takie czerwone niektóre mrugają inne palą się cały czas co zrobić czego to uszkodzenie??
  • REKLAMA
  • #2 3431068
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    porpstu strzelily piksele na matrycy nic na to juz nie poradzisz proponuje przesiasc sie z notebuka na ciagnik hehe
  • REKLAMA
  • #3 3431322
    lewytolewy
    Poziom 19  
    hehe alle śmieszne :/
    nie wiem do końca czy to są te hot pixels bo są co prawda czerwone ale ja nie uderzyłem w matryce tylko w "kwadrat" tam koło włącznika. A poza tym te pixele pokazują się tylko na ciemniejszych kolorach a na jasnych nie. I na początku ich nie ma po chwili pojedynczo się pokazują i jak znowu np. otworze mozille i zamknę to ich nie ma i znów się pokazują itd.
    Ps. czasami przy ruchu "monitorem" matrycą składanie i rozkładanie pokazuje sie zielone pole takie zielone pixelki :(
  • #4 3432151
    SerDel22
    Poziom 12  
    Niestety nic na to nie poradzisz... Zepsułeś matryce...
    Będziesz miał nauczkę żeby nie bić laptopa :P
    Zresztą po co to robić jak to i tak nic nie daje, a jak komp nas zaczyna wkurzać to w 90% jest to spowodowane naszą winą...
  • #5 3432173
    rado_
    Poziom 22  
    no iwec powiem tak sa subpiksele ktore swieca wlasnie na czerwono i wypalone piksele ktore swieca na bialo w twoim wypadku subpiksele ale to nie zmienia postaci rzeczy matryca jest kopnieta i nie naprawisz jej w inny sposob jak tylko wymienic na nowa
  • #6 3434349
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ale wiecie co na początku było tylko kilka a teraz jak włączyłem kompa to wszystko co jest takie różowe.
    I zauważyłem też że kursol myszki zostawia za sobą tak jakby cień i w tam widać normalnie czy jest możliwe że jakaś część od karty graficznej odpadła?? :(
    Jak będę miał chwilkę to zrobię tego czegoś fotki :)

Dodano po 11 [minuty]:

OO przed chwilą zaobserwowałem że jak komputer jest włączony i składam monitor to w pewnej pozycji jest wszystko ok ale jak wyprostuje to już jest dobrze a jak poruszę leciutko to znowu wskakuje źle czy to możliwe że styki czy coś takiego?? :D

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Witam to znowu ja :D
    właśnie zaobserwowałem że te punkty nie są zawsze w tych samych miejscach :/ .
    Np jak jestem na pulpicie to widzę je w prawym górnym rogu i kilku innych miejscach. Gdy oglądam zdjęcie np. na elektrodzie to tworzą się w miejscach (na zdjęciu) w których ich nie ma na pulpicie czy to wina matrycy czy to jakieś styki a może jeszcze coś innego np. karta graficzna :) ??
  • REKLAMA
  • #7 3434832
    rado_
    Poziom 22  
    moze zostalo narusznoe polaczenie z matryca ale sam raczej tego nie naprawisz jesli juz bedziesz musial oddac to komus kto ma o tym troche zielonego pojecia
  • #8 3434950
    pigonio
    Poziom 12  
    Cytat:
    porpstu strzelily piksele na matrycy nic na to juz nie poradzisz proponuje przesiasc sie z notebuka na ciagnik hehe

A ja proponuje sie nie wypowiadac jak sie nie ma pojecia o czym sie mowi.
    Jest kilka mozliwosci. Biorac pod uwage ze wczesniej cos Ci sie wieszalo to na 90% masz peknieta plyte/zimny lut pod grafika, po uderzeniu tylko sie pogorszylo. Moze tez byc luz na tasmie miedzy plyta a matryca ale to jesli chodzi o obecna sytuacje, z poprzednim zawieszaniem nie ma to nic wpsolnego. Proponuje grafike podgrzac tak zeby scalak zaczal plywac i sprawdzic cyz pomoglo, jak nie to trzeba postawic na nowo.
  • REKLAMA
  • #9 3435053
    lewytolewy
    Poziom 19  
    A jak podgrzać tą grafikę. Może NFSU2 ?? bo jak grałem to mnie prawie paczyło :P
  • #10 3435073
    pigonio
    Poziom 12  
    Trzeba by przygrzac z dolu i gory no ale potrzebny do tego sprzet, nfs raczej nie wystarczy :)
  • #11 3435207
    lewytolewy
    Poziom 19  
    aha
    czyli chodziło o nie rozgrzanie przez "naturalny" proces działania tylko przez np. palniczek ale myślę że raczej sam tego nie będę robił :)

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

to co zalecacie iść do serwisu żeby zerknęli na te łączenie matrycy z grafiką ??
  • #12 3436318
    tytus_r
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czerwone piksele jak i również często pojawiające sie paski na matrycach świadczą o zaniku połączeniu przy konektorach na samej matrycy miałem przypadek że pojawiający sie czerwony pionowy pasek znikał przy różnych ustawieniach matrycy. Ustrke naprawiłem w sposób chałupniczy tzn. podoklejałem w miejscach połączeń paski 2mm pianki, załozona obudowa ładnie docisnęła te miejsca, laptop śmiga już 2 lata i paseczek jeszcze ani razu sie nie pojawił :) . Nie wykluczam również że mogły się pojawić zimne luty tak jak pisze o tym pigonio
  • #13 3437396
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Witam
    zauważyłem właśnie jeszcze jedną rzecz, mianowicie jak włączam komputer to są te małe "biegające" pixelki a jak zagrałem w nfsu2 i troch w necie posiedziałem to wogóle wszytko ok było nawet zdjęcia normalnie było widać ani jednej kropeczki nie wiem czemu tak się dzieje :/
  • #14 3441717
    lewytolewy
    Poziom 19  
    !;
    Siemka to znowu ja :D
    dzisiaj jak włączyłem komputer to wszystko co białe jest w czerwone pixelki a to co czarne w zielone.
    2;
    Dzisiaj przeprowadzałem "testy" i robiłem pulpity różnego koloru i zaobserwowałem że na czarnym jak na czarnym pixelki robią się zielone to nie stoją w miejscu lecz (tak jak w niedostrojonym TV) przemieszczają się taką "falą" ; nie z góry od dołu czy z dołu do góry lecz z lewego dolnego rogu do górnego prawego :)
    Myszka zostawia za sobą tak jakby cień w poprawnych kolorach. Wydaje mi sie że matryca jest ok ponieważ (jak wyżej napisałem) czy to się zgadza??
  • #15 3443423
    tytus_r
    Poziom 12  
    ...jak są takie akcje to prawdopodobnie masz coś nie tak z połączeniem pomiędzi "kartą" grafiki a matrycą mozliwe że stało się to przy udeżeniu takie zmiany kolorów mogą świadzyć o złym dekodowaniu sygnału być może wine za to ponosi zimny lut albo złe łączenie na złączu matrycy z płytą w laptopie. Mam jeszcze takie spostrzeżenie żebyś sprawdził jak laptop działa na zewnetrznym monitorze (oczywiście jak masz taką mozliwość sprawdzenie) wtedy sprawa powinna bardziej stać klarowna.
  • #16 3443897
    skow29
    Poziom 16  
    niestety nie zawsze obraz na zewnetrznym monitorze odpowiada obrazowi na matrycy :) ale w tym przypadku na 80% jest to nikontakt kabla sygnalowego do matrycy 20% wina ukladu graficznego
  • #17 3444189
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Witam
    zrobiłem tak jak poradziliście tzn. podłączyłem VGA
    i co obraz jest wyśmielity nawet w tej chwili pisze z VGA :D
  • #18 3451176
    tytus_r
    Poziom 12  
    czyli wiesz ze kata grafiki jest ok. Dlatego tak jak napisał skow29 połączenie taśmy sygnałowej z płytą lapciaka (połączenie to zazwyczaj znajduje się w okolicach maskownicy) sprawdzenie połączenia będzie dość trudne. Innym miejscem nie łączenia może być przyłączenie taśmy z tyłu matrycy. Najprawdopodobniej będziesz musiał rozebrać matrycę i podociskac złączki - jeszcze bardziej skomplikowana sprawa od dostania się do płyty lapciaka, ale nie do wykonania
  • #19 3451688
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Tak jak to czytam to czasem zastanawiam się po co niektórzy piszą o czymś o czym nie mają pojęcia. Zacznijmy od tego, że nigdzie nie widzę dokładnego modelu tego komuptera a modeli Satellite było chyba z kilkaset. Jak słusznie zauważyli niektórzy koledzy prawdopodnie uszkodzony jest albo układ gfaiczny i tu nie wiadomo czy zintegrowany czy nie, lub połączenie między matrycą a płytą. Zacznijmy więc nie od zabawy w nfs, a od podania dokładnego modelu komputera i jego specyfikacji. Ważny jest też np Ram z którego korzysta grafika. Osobiście stawiam na kartę/płytę w zależności od konfiguracji.
  • #20 3468958
    Wiolaa
    Poziom 10  
    Witajcie właśnie zauważyłam że mam jakies dwie kropeczki na monitorze mojego laptopa właściwie nie wiem jakiego koloru czarne badz czerwone w kazdym razie ciemne i kiedy sie tam znalazły ale wiem na pewno ze wczoraj ich tam nie było;/mam Acera Aspire 3000 czy cos mozna z tym zrobic i skad to sie wzielo? dbam o laptopa nigdy nie miaam z nim problemu czy to sie bedzie nasilac??? prosze o rade z gory dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Toshiba Satellite, który po uderzeniu w obudowę zaczął wyświetlać czerwone, migające piksele na matrycy, widoczne głównie na ciemnych tłach. Objawy obejmują również zielone pola pojawiające się przy ruchu matrycy oraz cienie pozostawiane przez kursor myszy. Dyskusja wskazuje, że problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia matrycy lub złego połączenia taśmy sygnałowej między matrycą a płytą główną, ewentualnie zimnych lutów pod układem graficznym. Obraz na zewnętrznym monitorze jest prawidłowy, co sugeruje, że karta graficzna działa poprawnie, a usterka leży po stronie połączeń lub matrycy. Proponowane rozwiązania to sprawdzenie i dociśnięcie złącz taśmy sygnałowej, ewentualna wymiana matrycy lub naprawa zimnych lutów przez specjalistę. Samodzielne podgrzewanie układu graficznego jest odradzane ze względu na ryzyko uszkodzenia. Wskazane jest skorzystanie z serwisu w celu diagnostyki i naprawy. W dyskusji pojawiła się również uwaga o konieczności podania dokładnego modelu laptopa dla precyzyjnej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA