logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać odpowiedni kondensator: MKSE, MKT czy KFMP?

::::::Kornel::::: 11 Sty 2007 15:40 17217 13
REKLAMA
  • #1 3433647
    ::::::Kornel:::::
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witajcie mam problem a mianowicie potrzebuję takiego kondka: Jak wybrać odpowiedni kondensator: MKSE, MKT czy KFMP?
    ale w sklepach elektronicznych są różne typy kondensatorów np. mkse i kfmp, ostatnio zamówiłem MKSE i dostałem jakieś mifleksy?
    które mam zamówić żebym dostał takie jak na zdjęciu. POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 3433842
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    ::::::Kornel::::: napisał:

ale w sklepach elektronicznych są różne typy kondensatorów np. mkse i kfmp, ostatnio zamówiłem MKSE i dostałem jakieś mifleksy?
    które mam zamówić żebym dostał takie jak na zdjęciu. POMOCY

Te typy to różne rodzaje kondensatorów pod względem dielektryka. MKSE i KFMP to oznaczenia typów Mifleksa, więk jak zamówiłeś MKSE i dostłeś Mifleksy to wszystko jest w porządku. Generalnie MKSE i MKT to kondensatory foliowe metalizowane, KFMP to kondensator ceramiczny z dielektrykiem ferroelektrycznym, ten ostatni typ ma kiepskie parametry.
  • #3 3434226
    Poziom 13  
    No tak, ale jak chcę dostać takie jak na foto to jakie mam zamówić, MKT??
  • REKLAMA
  • #4 3434316
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    tszczesn napisał:

[ ... ]
    Generalnie MKSE i MKT to kondensatory foliowe metalizowane, KFMP to kondensator ceramiczny z dielektrykiem ferroelektrycznym, ten ostatni typ ma kiepskie parametry.

generalnie to Kolega :arrow: tszczesn swoją wiedzą tu nie popisał się... :cry:
    KFMP, to według, kiedyś Miflexu, a teraz MITRA, to kondensatory foliowo-metalizowane (taka mieszanka, raz folia, a drugi raz napylenie - metalizacja) z dielektrykiem propylenowym, zobacz tam:
    http://www.mitra.com.pl/Katalog/KATALOG%20MITRA%2018.01.pdf strona 7.
    Nigdy nie stosowano tego oznaczenia (KFMP) do oznaczenia kondensatorów z dielektrykiem ferroelektrycznym (rodzaj ceramiki o dużej, ale nieliniowej, wartości przenikalności względnej).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3434454
    Poziom 13  
    Ale dalej nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie:(
  • #6 3434569
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,

mam pytanie; ile takich kondensatorów potrzebujesz?
    Jak kilka sztuk, to znajdę u siebie (nowe) w szufladzie i mogę się z Tobą po kosztach przesyłki podzielić.

Pozdrawiam
  • #7 3434620
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Quarz napisał:

generalnie to Kolega :arrow: tszczesn swoją wiedzą tu nie popisał się... :cry:
    KFMP, to według, kiedyś Miflexu, a teraz MITRA, to kondensatory foliowo-metalizowane (taka mieszanka, raz folia, a drugi raz napylenie - metalizacja) z dielektrykiem propylenowym, zobacz tam:

Ja ich na pamięc nie znam, podałem za katalogiem, gdzie były okreslone jako kondensatory ferroelektryczne monolityczne.

Do autora wątku: Co prawda ze zdjęcia to nie wynika, ale kondensatory MKT tez tak wyglądają. Nasze MKSE są odpowiednikami, więc jak już je masz to możesz użyć, parametry układu raczej nie ulegna pogorszeniu.
  • REKLAMA
  • #8 3438070
    Poziom 13  
    Quarz napisał:
    Witam,

mam pytanie; ile takich kondensatorów potrzebujesz?
    Jak kilka sztuk, to znajdę u siebie (nowe) w szufladzie i mogę się z Tobą po kosztach przesyłki podzielić.

Pozdrawiam

Potrzebuję troche więcej niż kilka sztuk :cry: . Do układu w którym bedą pracowały są potrzebne o bardzo dobrych parametrach najlepiej MKT i dlatego sie pytałem które to są.
  • #9 3439431
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    [
    Potrzebuję troche więcej niż kilka sztuk :cry: . Do układu w którym bedą pracowały są potrzebne o bardzo dobrych parametrach najlepiej MKT i dlatego sie pytałem które to są.

MKT mają zupełnie normalne parametry, co to są te 'bardzo dobre'? Niska stratność dla w.cz.? Duża moc bierna? Bardzo mały upływ? Duża stałość parametrów w czasie?
  • #10 3440490
    Poziom 13  
    tszczesn napisał:

MKT mają zupełnie normalne parametry, ?

Ale chyba lepsze od tych mifleksów.
  • #11 3440778
    tszczesn
    Specjalista - oldradio

Porównałem znalezione w sieci dane kondensatorów MKT z MKSE 020 Mifleksu i różnic w zasadzie nie ma - nasze mają minimalnie mniejszy kąt stratności, analogiczną kategorię klimatyczną, tego samego rzędu izolację. Mifleks (w moim skróconym katalogu) nie specyfikuje parametrów impulsowych, ale akurat nie są to kondensatory do pracy z silnymi impulsami, więc i potrzeby takiej za bardzo nie ma. W każdym razie - spokojnie możesz ich użyć. A jak to co robisz to aplikacja audio to żaden pomiar nie wychwyci ci różnicy.
  • #12 3440874
    Quarz
    Poziom 43  

[ ... ]

no nie byłbym taki pewny. Używałem (montowałem) tysiące takich kondensatorów z MIFLEXu (takie w zielonej, lub pomarańczowej zalewie) i nie było z nimi żadnego problemu.
    Po wielu latach pracy pojemność w granicach tolerancji, więc co jeszcze potrzeba?
    Kąt stratności dla w. cz. zawsze mniejszy od podawanego w katalogu producenta.

Pozdrawiam
  • #13 3448529
    Poziom 13  
    Te na fotce to kondensatory MKT:)
    Tylko tyle chciałem się dowiedzieć, dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego kondensatora foliowego metalizowanego spośród typów MKSE, MKT i KFMP. MKSE i MKT to kondensatory foliowe metalizowane o podobnych parametrach, natomiast KFMP to kondensatory foliowo-metalizowane z dielektrykiem propylenowym produkowane przez Miflex (obecnie MITRA), a nie kondensatory ceramiczne ferroelektryczne, jak błędnie podano. Kondensatory MKT i MKSE mają zbliżone właściwości, takie jak niska stratność, stabilność parametrów i odpowiednia izolacja, co czyni je odpowiednimi do zastosowań wymagających dobrych parametrów, np. w układach audio. Kondensatory Miflex (MKSE) są trwałe i stabilne po wielu latach pracy. Zdjęcie przedstawia kondensatory MKT, które są rekomendowane do zamówienia, jeśli potrzebne są kondensatory o bardzo dobrych parametrach. Dodatkowo polecono materiał źródłowy dotyczący kondensatorów foliowych metalizowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA