logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana joysticka w Sony Ericsson za pomocą stacji HOT AIR PT803 - krok po kroku

cobra27 11 Sty 2007 22:31 19814 67
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie wymienić joystick w telefonie Sony Ericsson stacją hot-air i jakie temperatury oraz przygotowanie płyty zastosować?

Joystick w Sony Ericsson najlepiej wymieniać po wcześniejszym treningu na starych płytach, grzejąc go centralnie od góry i — jeśli masz możliwość — z podgrzewaniem płyty od spodu, bo te telefony są wrażliwe na przegrzanie i uszkodzenie padów [#3435885] [#3459635] Przed grzaniem zdejmij ekrany, a w K700/K750 osłoń slot karty pamięci i filtr klawiatury; na pady warto dać trochę cyny ołowiowej lub topnika, żeby ułatwić odlutowanie [#3444405] [#3436125] [#3436484] W praktyce podgrzewacz ustawiano około 220–240°C, a hot-air od góry około 250–380°C, zależnie od modelu; po kilkunastu sekundach do około minuty joystick powinien puścić [#3458606] [#3490354] [#3444405] Po zdjęciu elementu oczyść pola plecionką i kolbówką, usuń resztki cyny, ustaw nowy joystick dokładnie i przylutuj cienką cyną [#3444405] [#3440841] Jeśli nie masz wprawy, zaczynaj od złomu, bo w Sony Ericssonach łatwo przegrzać płytę albo urwać pady [#3435885] [#3437591]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3435464
    cobra27
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Ktoś mi pomoże?
    Problem jak w temacie... Jak się do tego zabrać, żeby niczego nie popsuć?
    Dopiero kupiłem taką stację i nie wiem zupełnie od czego zacząć, jakie ustawienia, końcówka itp.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #2 3435472
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Tak samo jak każdą inną stacją. Było mnóstwo postów o lutowaniu hotem. Masz nawet przyklejony temat. Co prawda o BGA ale i rózne techniki lutowania tez tam są opisane.

Pzdr
  • #3 3435715
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Dżoja można spokojnie wylutować zwykłą lutownicą grotową.
  • #4 3435793
    mietekgpz
    Poziom 19  
    I pourywać wszystkie pola lutownicze. Jeżeli kolega ma hota od kilku dni wątpie aby biegle posługiwał się kolbówką... Ja bym nie ryzykował na jego miejscu. Nie zaprzeczam tutaj oczywiście, że sie nie da wyjąć kolbówka. Mi to zajmuje około 2 minut. Ale ja już takich joyów wyjąłem co najmniej kilkadziesiąt.

Pzdr
  • #5 3435850
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    mietekgpz napisał:
    Nie zaprzeczam tutaj oczywiście, że sie nie da wyjąć kolbówka. Mi to zajmuje około 2 minut. Ale ja już takich joyów wyjąłem co najmniej kilkadziesiąt.

Pzdr

Rozumiem ze mówisz o 2 minutach z hotem a nie kolbówką :)
  • #6 3435869
    cobra27
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za odpowiedzi.
    Szczerze mówiąc mam stację od paru godzin :) Czy przy wymianie joya podgrzewać jakoś centralnie czy w kółko? I jak najlepiej ustawić Air i Heather?
  • #7 3435885
    kilupl
    Poziom 17  
    Najpierw naucz sie grzac na jakichs szrotach (zepsute i niepotrzebne płytki). Potem sie bierz za smażenie joya, bo mozesz narobić wiecej szkody niz pozytku...

@fokus73: wypowiem sie za mietka - mowi o wymianie joya kolbówką.
  • #8 3435915
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    witam. mam tez takiego Hota. Ustawiam Air na 5 i Heather na troche ponad 5 :) uważaj jesli bedziesz smażył K700 lub K750.zbyt długie grzanie moze uszkodzic fona.
    pozdrawiam
  • #9 3435979
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ty to kilu moich tajemnic nie zdradzaj ;) . Potwierdzam, że kolbówka. Jeżeli chcemy WYMIENIC joya, to nie ma sie co zastanawiac i grzejemy go normalnie od góry(HA). I tak jego miejsce zajmie nowy..

Pzdr
  • #10 3436116
    fokus73
    Poziom 27  
    Oooo jak kolbówką to jestem pod wrażeniem :)
  • #11 3436125
    chillouty
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    k700 grzejesz centralnie z gory duzy nadmuch nawet i 6 a temp mozesz dac nawet ok 400 st, jest bezolowiowka wiec ciezko Ci bedzie ruszyc ponizej 360, w k750/w800, obok masz slot karty pamieci wiec dobrze jest go przyslonic i uwazja na filtr kalwiatury a tak bez obaw mozesz grzac powyzej 380 st nawet do 420,
    Ps. Kolbowke to mozecie sobie w d.. wsadzic majac hota, szkoda czasu
  • #12 3436314
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 115
    fokus73 napisał:
    Oooo jak kolbówką to jestem pod wrażeniem :)

Najnormalniej w świecie, wiadomo że używany jest lut bezołowiowy.Najpierw pocynuj wszystkie punkty normalną cyną później dużą igłą podważam 2 główne mocowania joystikam następnie 3 punkty po jednej stronie i po drugiej.Zajmuje to naprawdę 2-3 minuty, bez stresu że po Hot-Air nie wstanie telefon.Jeszvcze się nie zdarzyło żebym urwał jakieś pole.

Pozdrawiam Bogdan
  • #13 3436484
    jacekmarus
    Poziom 17  
    Panowie...najlepiej przed wylutowaniem na pady dac troche cyny olowiowej..pozniej grzejemy hotem tak okolo 380C...dzoj po 10 sekundach jest wylutowany:)
  • #14 3437201
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Z cyna się zgodze. Ja robie jeszcze inaczej. Każdą nóżke traktuje miedzią zamoczoną w topniku. Joy potem sam odpada, i zostają czyściutkie pola.

Pzdr
  • Pomocny post
    #15 3437591
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    ja nie wiem po co kombinować, a z tą lutownicą grotową, to jakiś żart... Trzeba uważać, ericssony to trudne telefony, znam przypadki gdzie dobry serwisant po wyjęcia joya w t630 (kilka sekund hotem) uwalił telefon i nie wiadomo nawet co padło i jak to naprawić, sądzimy że płyta tam puchnie, lub ładunkiem uwalilismy procek. Tak czy siak, jedyne wyjście to potrenowac na szrocie, jak już będziesz wiedział jak i co z temeraturami, to możesz grzać powietrzem joya. Stopi się skurczybyk, ale w końcu idzie do wywalenia. Potem wygładzaszcynę kolbówką na polach i kładziesz nowego "kursorka" :) bierzesz troszkę dodatkowej cyny z topnikiem na każdą nóżkę i lutujesz, cała filozofia. Uważaj z lutowaniem bo pola są delikatne, a w nowszych erykach jest bezołowiowa cyna itrzeba grzać mocniej, lub przy wylutowywaniu dodawać cyny z ołowiem, dla "zmiękczenia spoiwa" na płycie. Powodzenia
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • #16 3438597
    Rafał20
    Poziom 23  
    Zgadzam się z tobą kwaku85, SE nie należą do prostych telefonów. Sam kiedyś uwaliłem K700 podczas wymiany Joya.HA ustawiłem na 370 stopni, dodałem wiecej powietrza.... wszystko poszło ładnie i pięknie... włożyłem kartę i włączyłem telefon a tu zonk,zawieszał sie na wyszukiwaniu sieci.Podejrzewam ze nieumyślnie przegrzałem procesor.
    Z resztą wiele jest tematów na ten temat na elce,zapraszam do lektury :)
    pozdrawiam
  • #17 3438978
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Jeżeli ktos nie potrafi się biegle posługiwać kolbówką to jest to żart... Skoro po traktowaniu hotem telefon się nie włącza to może jednak przeprosić się z kolbówką?? Swoją drogą.. @kwaku85 Próbowałes kiedyś zrobić tak jak ja to opisałem?? Jeżeli nie to po co z góry zakładasz że to "żart"?? Jak nie wierzysz moge Ci nakręcic i wysłać 5 minutowy filmik z wymianą joy-a....KOLBÓWKĄ.

Pzdr
  • #18 3439046
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    mietekgpz napisał:
    Jak nie wierzysz moge Ci nakręcic i wysłać 5 minutowy filmik z wymianą joy-a...KOLBÓWKĄ.

Ja Ci wierzę, ale z naprawą telefonów i czynnościami serwisowymi dopiero zaczynam, więc proszę jakbyś mógł to nagraj taki filmik wymiany JOYA w SE za pomocą kolbówki. :) Możesz także nakręcić drugi filmik, z wymianą JOYA Hot-Airem. :) W miarę dobrej jakości.
    Sorki, że o to proszę, ale byłby to miły i uczynny krok w kierunku tych początkujących.

Pozdrawiam.
  • #19 3439278
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Po co udawadniac ze kolbowka mozna albo ze tylko HA...jak ktos sie nauczyl HA i idzie mu to dobrze to niech robi tak dalej, a jak sa experci ktorzy z kolbowka spia ;) to niech robia kolbowka.... Ja osobiscie robilem kolbowka i wszystko szlo pieknie, az za ktoryms razem reka mi mocniej drgnela i uwalilem pad i to tak nieszczesliwie ze telefon wyladowal w pudle bo zadnej solucji nie moglem znalesc. Druga strona medalu, ze HA grzeje plyte i jak wymieniam joya to sie modle ;) zeby nic nie uwalic przypadkiem, ale jakos trzeba to robic...ryzyko wloczone w koszty ;)
  • #20 3439458
    kaz45
    Poziom 11  
    Witam ja takie elementy wymieniam za pomoca cieniutkiej stalowej struny bez nadmiernego grzania, strunka pod nozki np z prawej strony podgrzewam lutownica i to wlasciwie jest dowolne ktore , w kazdym badz razie joy sam odpada od laminatu nie uszkodzony i telefon caly tylko troszke wprawy, do stali nie klei sie cyna......
  • #21 3439470
    cobra27
    Poziom 11  
    KanekS napisał:
    mietekgpz napisał:
    Jak nie wierzysz moge Ci nakręcic i wysłać 5 minutowy filmik z wymianą joy-a...KOLBÓWKĄ.

Ja Ci wierzę, ale z naprawą telefonów i czynnościami serwisowymi dopiero zaczynam, więc proszę jakbyś mógł to nagraj taki filmik wymiany JOYA w SE za pomocą kolbówki. :) Możesz także nakręcić drugi filmik, z wymianą JOYA Hot-Airem. :) W miarę dobrej jakości.
    Sorki, że o to proszę, ale byłby to miły i uczynny krok w kierunku tych początkujących.

Pozdrawiam.

Również przyłączam się do prośby o filmik wymiany joya w SE, byłaby to faktycznie bardzo duża pomoc dla początkujących takich jak np. ja...
    kaz45 mógłbyś dokładniej opisać swoją metodę? Jak wygląda taka struna i skąd można ją wziąć? Z góry dzięki.
  • #22 3439594
    Rafał20
    Poziom 23  
    Każdy sposób jest dobry o ile okaże sie skuteczny :)
  • #23 3439858
    kaz45
    Poziom 11  
    cobra27 jest toSMD pull wire conduktive container np ws630 sa roznej grubosci ,gdzie kupic moze na allegro ja kupilem w lodzi w sklepie ktory prowadzi sprzedaz akcesorii do lutowania ale nie pamietam na jakiej ulicy
    wiem ze dosc daleko od centrum maly sklepik i tam tez kupilem gasluter
    gl1300 importer lange lukaszuk elektronik dlugoleka k. wroclawia ..uwaga jest to tylko informacja a nie reklama...uwazam ze w wielu przypadkach jest lepsza od hotair poniewaz strumien goracego powietrza jest mniejszy i obejmuje mniejsza powierzchnie,jest tez regulacja temp tego powietrza i np. do wylutowywania gestych flashy stosuje ja i jest ok i tez tylko wprawa, oraz moneta mosiezna np ,stary fenig ktory klade na scalak doskonale odprowadza cieplo i zabezpiecza kosc przed przegrzaniem i jeszcze jeden plus nie rozrzuca elementow r.c poniewaz grzeje prawie punktowo a co do struny to podkladam pod element grzeje i przesuwam i w ten sposob element zostaje wylutowany bezbolesnie ale konkluzja na koniec do wszystkiego trzeba miec dobry wzrok i cierpliwosc i dokladnosc w dzialaniu, to tak pobieznie ci wytlumaczylem ale najwazniejsze jest doswiadczenie i na poczatek trening na starych bezuzytecznych plytkach
    lutowanie i odlutowanie i samo wszystko przyjdzie -trening czyni mistrza...
    pozdrowienia ...
  • #24 3440062
    jacekmarus
    Poziom 17  
    jesli chodzi o to, ze k700 nie wstaja czasami po zmianie dzoja (glownie chodzi o to ze zawieszaja sie po przy wyborze jezyka, albo na wyszukiwaniu sieci) to wcale nie jest takie proste..sprawa jest rozminiana w CRC (centrum serwisowe)...jak bede cos wiedzial to dam znac..1 na dziesiec takich porzypadkow pomaga wgranie Language Patcha..:):):)
  • #25 3440841
    PlanetG
    Poziom 11  
    Bez problemu zrobisz to małą kolbówką + plecionka + trochę kalafonii lub pasty lutowniczej bezkwasowej.
  • #26 3440899
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    ludzie nie opowiadajcie mi ze zrobi to bez problemu kolbowka nie twierdze ze nie zrobi ale trzeba sie ogimnastykowac, moze ktos odwazy nagra sia jak ktos proponowal wyzej i pokarze jak to sie robi...
  • #27 3441046
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 115
    DEMkO napisał:
    ludzie nie opowiadajcie mi ze zrobi to bez problemu kolbowka nie twierdze ze nie zrobi ale trzeba sie ogimnastykowac, moze ktos odwazy nagra sia jak ktos proponowal wyzej i pokarze jak to sie robi...

Słuchaj jak ktoś nie ma tego czegoś to wszystko mu przeszkadza, robię to normalną wellerką i zajmuje mi to z rozebraniem i złożeniem 5-10 min.

Pozdrawiam Bogdan
  • #28 3443804
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Film już w produkcji. Jeszcze tylko @kilupl nad montażem musi popracować. Mój dzisiejszy rekord(samo wylutowanie) 1:49 sek.

Pzdr
  • #29 3444255
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Co do grzania erykow, to na prawde trzeba miec wprawe. Moje pierwsze eryki po wymianie joya tracily zasieg, ale na bledach czlowiek sie uczy.

Osobiscie daje troche topnika na laczenia joya i grzeje go od gory HA o temp. 300C troche dluzej. Jezeli wszystkie miejsca lutownicze joya nie popuscily to dodaje 30C wiecej i dalej grzeje. Wszystko ladnie odchodzi i mam piekne pady nie uszkadzajac w zaden sposob telefonu. K700 tez tak robie :)). Uzywam HA Ayoue 968 z wywiewem powietrze od 3 do 3,5, nigdy wiecej gdzy nie chce miec puzzli na plycie :/
  • #30 3444405
    visnievski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wg mnie wymiana joya to sprawa prymitywnie prosta i podstawowa w każdym serwisie. nie można tylko robić tego na czas, a dać sobie na wymianę 15-20 minut. po pierwsze i najważniejsze zdejmuję ekrany. dlaczego - bo procek często ma na sobie naklejoną gąbkę i grzejąc czasami może dojść do rozgrzania kulek pod mim, gąbka go dociśnie i mamy niespodziankę... po następne to cynuję ołowiową cyną połączenia joya, następnie grzeję go do 200 stopni przez minutkę, ustawiam na 360 i po kilkunastu sekundach joy zaczyna się topić, czym się nie zrażam bo nie będzie on już do niczego potrzebny, a chodzi tylko o to aby jak najszybciej nagrzać pola lutownicze joya, a nie inne elementy w okół, czasami używam ekranów do przysłonienia złącz od lcd, klawiatury lub karty pamięci. po kilkunastu sekundach wyciągam zwęglonego joysticka, nie czekam na stygnięcie płyty, tylko od razu biorę plecionkę i kolbówką ściągam pozostałości cyny z pól lutowniczych. póżniej czyszczę pola ipą, ustawiam nowy joy pozycjonując go dokładnie, cyna 0,4 mm. nie zdarzyło mi się nigdy żeby coś poszło nie tak. co do hota 803 jestem zdania że lepiej się jej pozbądź i kup 852 bo do telefonów jest on 100 razy lepszy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany joysticka (joya) w telefonach Sony Ericsson przy użyciu stacji HOT AIR PT803 oraz innych narzędzi serwisowych. Użytkownicy podkreślają, że wymiana wymaga precyzji, cierpliwości i doświadczenia, zwłaszcza przy lutowaniu bezołowiowym. Zalecane jest wcześniejsze ćwiczenie na uszkodzonych płytkach. Do wylutowania joya stosuje się głównie stację hot air z ustawieniami temperatury około 350-420°C i regulacją nadmuchu powietrza (np. 3-6), często z użyciem podgrzewacza (preheater) do wstępnego podgrzania płyty do około 200-260°C, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia elementów i płyty. Przed lutowaniem warto cynować pady cyną ołowiową, aby ułatwić rozlutowanie bezołowiowego spoiwa. Alternatywnie niektórzy stosują lutownicę kolbową z cienkim grotem, choć wymaga to większej wprawy i niesie ryzyko uszkodzenia płyty. Metody mechaniczne, takie jak użycie cienkiej stalowej struny (SMD pull wire), są również stosowane do bezinwazyjnego oddzielenia joya od laminatu. Wymiana joya w modelach K700, K750 i W800 wymaga szczególnej ostrożności ze względu na bliskość slotu karty pamięci i delikatność płyty. Użytkownicy ostrzegają przed podróbkami joya, które mogą powodować problemy z działaniem telefonu po wymianie. Zaleca się stosowanie oryginalnych części i kleju w żelu po wlutowaniu dla trwałości. Wymiana joya jest uważana za podstawową czynność serwisową, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu i doświadczenia, aby uniknąć uszkodzeń procesora lub płyty głównej. Film instruktażowy z wymiany jest w trakcie przygotowania, co ma pomóc początkującym serwisantom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA