Popieram kolegę tino2003 tez zmieniam grotowka bo do ha nie mam przekonania co do joystikow poniewaz z drugiej strony sa uklady ktore moga sie odkleic.Ja jak sie uczylem zmieniac to na uszkodzonych plytach od k300i i piersza sztuka poszla tak ze wycielem miejsca lutownicze ale nastepna juz szla dobrze.Na bank ktos zaraz napisze co ty gadasz itp. ale to jest moje zdanie i moje doswiadczenia.Ze swojej strony radze ci byc cierpliwym przy wylutowywaniu joya i nie rob nic na sile to na bank nie uwalisz.
Ja joye zawsze wylutowuję HOTEM (dysza coś około 5 mm praktycznie używam jej do wszystkiego co wymaga "grzania") fakt , ze to uszkadza joya nieodwracalnie czyli topi tan plastik ale joy do wymiany i tak jest do bani. A wlutowuję lutówką grotową , jest oki myślę że to najoptymalniejsze rozwiązanie bo przy wylutowaniu "grotówką" w jakims K750 czy nie daj Boże k800 jednak bałbym się o te pady jest ich tam aż 8 szt.
P.S. SE to przewaznie "bezołowiowce" dmucham je temperaturą w okolicach 400*C nie używam podgrzewacza.
pozdrawiam
Wylotuwuje hotem- jakieś 380*C i dysza 10mm, nigdy nic się stało poza jednym K500 na samych początkach, kiedy to nie ściągnąłem blachy nad prockiem, jednak te z klejonymi układami robię już wyłącznie grotówka.
Ja wycinałem joya skalplem a potem grotówką odlutowywałem pozostałosci i grotówka wlutowałem joya, myslałem ze istnieje taka mała dysza która miała by nadmuch bezposrednio na styki( mini rysunek ponizej) a nie na całego joya Wtedy by sie nie topiły elementy plasikowe,. Bardzo by to ułatwiło wymiane, ale chyba jednak grotówka jest najlepsza.
Załączniki:
Obraz.jpg(14.21 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Pracuję w profesjonalnym serwisie i wyciągamy Joye tylko hotem. Nic ze spodu nie ma prawa się odkleić, bo do dolnych układów brakuje jeszcze izolacji termicznej w postaci płyty i skoro dopiero Joy puścił, to cyna spod spodu nie ma prawa być roztopiona. Jeśli nawet jakimś cudem się ją rozpuści, układy same nie poodpadają. potem tylko tasiemka do ściągnięcia grotówką cyny z pól i zaczynamy lutować Joja nowego. Cała operacja trwa góra 15min. Dodam że odlutowywanie grotówką Joya może skończyć się powyrywanymi padami z płyty, a cała operacja zdecydowanie się wydłuża.
✨ Do wymiany joysticka w telefonach Sony Ericsson najczęściej stosuje się dyszę hot air o średnicy około 10-12 mm, z temperaturą nadmuchu około 380-400°C, bez użycia podgrzewacza. Metoda ta pozwala na szybkie i skuteczne odlutowanie elementu, choć topi plastik joysticka, który i tak jest do wymiany. Alternatywnie, wielu serwisantów preferuje lutownicę grotową do odlutowywania i lutowania joysticka, co jest bezpieczniejsze dla płyty i padów, zwłaszcza w modelach z wieloma padami (np. K750, K800). Lutownica grotowa minimalizuje ryzyko uszkodzenia sąsiednich układów i padów, ale wymaga większej precyzji i cierpliwości. W profesjonalnych serwisach hot air jest standardem, gdyż odpowiednia izolacja termiczna płyty chroni dolne układy przed uszkodzeniem. Nie istnieje specjalna, mniejsza dysza hot air dedykowana tylko do podgrzewania styków joysticka, co utrudnia uniknięcie topienia plastikowych elementów. Wymiana joysticka wymaga ostrożności, zwłaszcza przy usuwaniu pozostałości lutowniczych, gdzie pomocny jest skalpel i lutownica grotowa. Wygenerowane przez model językowy.