logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K700 - Problemy z klawiaturą i joystickiem po naprawie

Glas 14 Kwi 2008 21:37 1703 20
REKLAMA
  • #1 5031012
    Glas
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam juz zalozylem raz temat lecz trafil on do kosza. A wiec znalazlem gdzies na forum ze aby naprawic joya trzeba zdjac ta blaszke z joya, wszystko przeczyscic, oczyscic i zlozyc. No i tu pojawil sie problem. Po zlozeniu klawiatura robi dziwne rzeczy typu gdy naciskam 1 wciska sie przy okazji 7... i to samo z 3 gdy ja wciskam naciska sie 9.... a wiec odlutowalem ta blaszke i postanowilem jeszcze raz ja przyzlutowac noi co... zadnej poprawy tylko tyle ze joy nie dziala teraz. Powiem jeszcze ze jak docisne joya to czasem klawiatura normalnie zaczyna dzialac ale joy daje 0 reakcji, prosze o pomoc i pozdrawiam

@ Czy przykladowo wymiana joya by cos dala? Nie chce tez sie wciagac koszty oddania go naprawy bo podejzewam ze moglo by to przewyzszyc koszty wartosci tego telefonu.

@@ I jeszcze dodam ze przy dociskaniu joya czasem telefon najzwyczajniej w swiecie sie wylacza i pozniej nie chce sie wlaczyc poki nei wyjme baterii i jej ponownie nie wloze.
  • REKLAMA
  • #2 5031256
    phonex
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    wymien joya na nowy, ten pewnie robi zwarcie jak go rozbierales (tych elementow nie powinno sie rozbierac)
  • REKLAMA
  • #3 5031292
    marokie
    Poziom 14  
    Joya zakup tylko oryginalnego i zamontuj go. NIc z tym juz nie zrobisz. Szkoda czasu na tego starucha...
  • #4 5031318
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Miałem coś takiego k750 że po wciśnięciu jednego przycisku wystukiwało np 1 razem z 4 u mnie był telefon po zalaniu i usterka leżała po stronie glasa pod nim robiło się zwarcie po podniesieniu go i przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy.
  • REKLAMA
  • #5 5031336
    Glas
    Poziom 10  
    No naszczescie moj jeszcze nie widzial wody wiec raczej nie lezy tutaj problem :P Poslucham kolegow i kupie nowego joya bo jakby to nei bylo duzy koszt to nie jest okolo 10 zl. i zobaczymy czy bedzie jakas poprawa :)
  • #6 5031431
    jarzyna92
    Poziom 10  
    Glas napisał:
    No naszczescie moj jeszcze nie widzial wody wiec raczej nie lezy tutaj problem :P Poslucham kolegow i kupie nowego joya bo jakby to nei bylo duzy koszt to nie jest okolo 10 zl. i zobaczymy czy bedzie jakas poprawa :)
    na allegro stoi po 3 złote jeśli umiesz lutować
  • #7 5031504
    marokie
    Poziom 14  
    nie kupuj chłamu za 3zl bo to zadna inwestycja. zaplac 10zl ale niech to bedzie oryginalne... joye tylko oryginalne... zawsze!!!
  • #8 5031655
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Jeśli nie posiadasz hota nie kupuj joya bo zapewne i tak go bezawaryjnie nie wymienisz. ;)
  • #9 5031657
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    marokie napisał:
    nie kupuj chłamu za 3zl bo to zadna inwestycja. zaplac 10zl ale niech to bedzie oryginalne... joye tylko oryginalne... zawsze!!!

Zgadzam się, tym bardziej że różnice w cenie nie są aż tak wielkie.
  • #10 5031945
    pro82
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    dziekanone napisał:
    Jeśli nie posiadasz hota nie kupuj joya bo zapewne i tak go bezawaryjnie nie wymienisz. ;)

Nie musisz mieć hota zeby wymiwnić joya , wystarczy zwykła grotówka.
    Sam mam hota ale uzywam go w sporadycznych wypadkach , wole zwykłym grotem.
  • #11 5032095
    phonex
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    no to powiem Ci ze dobry jestes, bo wielka sztuka jest wylutowanie joya grotem, jak kolega nie ma doswiadczenia lepiej niech nie ryzykuje bo pady latwo mozna wyrwac lub wypalic i potem trzeba sie w obejscia bawic
  • #12 5032140
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    Moim zdaniem zanieść joya to jakiegoś serwisu lub odrazu tam się udać. Zapłacisz kasę, ale będziesz miał pewność, że wszystko będzie okej z telefonem.
  • #13 5032149
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    A jeszcze lepiej to caly oddac do serwisu i sie upwenic ze wlutuja orginalny.
  • #14 5032268
    amoralez
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Jeszcze dodam od Siebie dla kolegi, orginalny ma wyciety rowek i 4 oznaczenia na kazdym z rogów. Widzialem ostatnio takie z oznaczeniami, bez rowka i padały w 2-3 tyg. Z kolei te za 3 zł na allegro to podrobki przewaznie z 2 cyplami od dołu bez oznaczen pasujące do motoroli. Do se wypadało by je ściac, ale jesli musisz to robic, masz duze prawdopodobieństwo ze joyem nie nacieszysz sie dłuzej niz miesiac :) Morał ? tylko orginał za 9-10 zł.
  • REKLAMA
  • #15 5032604
    rekordgsm
    Poziom 31  
    amoralez napisał:
    Jeszcze dodam od Siebie dla kolegi, orginalny ma wyciety rowek i 4 oznaczenia na kazdym z rogów. Widzialem ostatnio takie z oznaczeniami, bez rowka i padały w 2-3 tyg. Z kolei te za 3 zł na allegro to podrobki przewaznie z 2 cyplami od dołu bez oznaczen pasujące do motoroli. Do se wypadało by je ściac, ale jesli musisz to robic, masz duze prawdopodobieństwo ze joyem nie nacieszysz sie dłuzej niz miesiac :) Morał ? tylko orginał za 9-10 zł.

Od kiedy to oryginalne mają 4 oznaczenia?
    Typowe znaki rozpoznawcze oryginalnego joya:
    -okrągłe wycięcie w gornej części,
    -rowek wzdłuż i lutując ten rowek musi być na górze,
    -dwa oznaczenia cyfrowe, lewy dolny i górny narożnik obrócone o 90 stopni zgodnie z ruchem wskazówek.
    Odradzam używanie kolbówki z wiadomych względów.nie wszystkie se maja tyle miejsca co k300i
  • #16 5034011
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Panowie lepiej oddac do serwisu. Wymina ci za 30-40zł ale masz pewnosc :)

A jak sam sie dobierzesz to jak poprzednicy pisali wyrwiesz pady, przegrzejsz je lub nawet plyte.
    Po drugie 10zł+ przesylka :D
  • #17 5034176
    rekordgsm
    Poziom 31  
    tele_sim napisał:
    Panowie lepiej oddac do serwisu. Wymina ci za 30-40zł ale masz pewnosc :)

A jak sam sie dobierzesz to jak poprzednicy pisali wyrwiesz pady, przegrzejsz je lub nawet plyte.
    Po drugie 10zł+ przesylka :D

Po pierwsze wątpię żeby ktoś sie bawił w wymianę joya za 30-40, prędzej 50-60 po drugie w tej chwili można trafić joye grubo poniżej 10 zł.
  • #18 5070697
    rafik71
    Poziom 16  
    A skąd macie pewność że w serwisie zrobią to tak jak być powinno. Większość to amatorzy którzy jeszcze z reguły potrafią tylko dobić telefon. Jestem tego zdania że jeśli kolega nie trzyma pierwszy raz lutownicy w reku to da radę. Ja wymieniam joy'e za pomocą transformatorówki i szpilki i już nie pamiętam kiedy cokolwiek przegrzałem. A co do wymiany tego elementu to nie zawsze jest konieczna - wystarczy troszkę wprawy w jej rozbieraniu, czyszczeniu i składaniu.
  • #19 5070913
    rudypietrucha
    Poziom 12  
    ja joya zawsze robiłem tak iż najpierw troche nózki podcinałem , potem hotem. jeszcze ani razu mi sie tak nie rozwałil joy :)
  • #20 5071183
    pidelta
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    oddaj do serwisu, jeśli nie masz doświadczenia w lutowaniu to naruszysz pady, później się będziesz bawić w łączenie ścieżek, do 60 zł w serwisie wymienią. W większym mieście to i taniej. (jak przyniesiesz im joystick to może ci z 5 zł opuszczą, więc się nie opłaca. Jak przyniesiesz nieoryginalny to zapewne nic nie opuszczą)
    A jeśli chodzi o oryginalność joya to teraz robią takie podróbki że ciężko namierzyć dobre.
  • #21 5086963
    Glas
    Poziom 10  
    No dzieki koledzy. Wymienilem joya zwykla lutownica grotowa (zaden problem jesli sie kiedys mialo lutownice w reku :D ) Noi telefonik dziala jak trzeba :)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z klawiaturą i joystickiem (joyem) w telefonie Sony Ericsson K700 po samodzielnej naprawie polegającej na demontażu i czyszczeniu blaszki joysticka. Po ponownym złożeniu klawiatura reagowała nieprawidłowo, a joystick przestał działać, a przy jego naciskaniu telefon się wyłączał. W dyskusji zalecano wymianę joysticka na oryginalny, gdyż uszkodzenia powstają często podczas rozbierania i lutowania, a tanie zamienniki są niskiej jakości i szybko zawodzą. Wskazano, że wymiana wymaga precyzyjnego lutowania, najlepiej z doświadczeniem, aby nie uszkodzić padów na płycie. Alternatywnie sugerowano oddanie telefonu do serwisu, gdzie wymiana kosztuje około 30-60 zł, co jest opłacalne w porównaniu do ryzyka uszkodzeń. Autor ostatecznie wymienił joystick samodzielnie lutownicą grotową i potwierdził poprawne działanie telefonu. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące rozpoznawania oryginalnych joysticków po charakterystycznych oznaczeniach i wycięciach oraz porady dotyczące technik lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA