Witam. Stałem się szczęśliwym posiadaczem w/w multimetru. Wszystko jest niby w porządku, pomiary, zakresy, funkcje dla mnie bomba - przedtem miałem Metex 3610 ale chciałem coś lepszego. W czym rzecz - otóż w czasie pracy jako woltomierz - kiedy nie mierzę napięcia i przewody leżą luźno lub nie ma włożonych końcówek do miernika - display nie pokazuje zera, jak to było w moim starym mierniku, lecz wskazania zmieniają się cały czas i linijka bargrafu również szaleje - jakby mierzył coś z powietrza. Kiedy zewrę końcówki to wskazanie wynosi zero. Taki objaw występuje bez względu na to czy pracuje jako automat czy też ustawię jakiś zakres na V (obojętnie stały czy zmienny). W innych trybach jest OK, tzn. albo jest zero albo OL. Pytanie jest takie: czy jest to usterka i reklamować, czy jest to normalne i się do tego przyzwyczaić? Nadmieniam, że napięcia pokazuje dobre (porównywałem ze starym Metexem). Jeszcze jedno pytanie: co to jest pomiar REL - bo jest taka funkcja ale nie wiem do czego służy. Z góry dziękuję za pomoc. Marek.