logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WS32Z308P - samoczynne wyłączanie podczas oglądania TV

woszu 12 Sty 2007 11:27 1731 6
REKLAMA
  • #1 3436788
    woszu
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Mam problem z tv Samsung WS32Z308P. Podczas oglądania tv się wyłącza, od razu można go załączyć ponownie. Po kilkukrotnym wyłączeniu bywa już np. przez cały wieczór ok. Nawet na drugi dzień dobrze z rana, a potem wszystko od nowa. Nie mam pojęcia co może być, nie było żadnego przepięcia i tym podobnych. Po prostu z dnia na dzień tak się porobiło. Pomoże ktoś??

P.S. To napewno nie wina pilota, bo wyciągałem baterie i to samo:/
  • REKLAMA
  • #2 3436902
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    przelutować odchylanie H, korekcję, to na początek, jakie napięcia w momęcie wyłączenia, przetwornica pracuje? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3437291
    woszu
    Poziom 15  
    nie mierzyłem napięć, nawet nie rozkręcałem go, ale i tak po gwarancji, więc rozkręce. Tv po prostu przechodzi w stan czuwania. Tak jakbym go wyłączył pilotem
  • REKLAMA
  • #4 3437441
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Witam w tv dużoekranowych w pierwszej kolejności należy przelutować układ odchylania pionowego, którego zimne luty powodują takie zachowanie TV. Sprawdź.
    Pozdrawiam.
  • #5 3437442
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    no to do roboty, czasami w nich nie widać na "oko" zimnych lutów, przelutuj okolice tr.WN, korekcji, ramki, jak nie pomoże to będziemy myśleć co go boli, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3438757
    Przemeksad
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Powinienes sprawdzić czy nie ma "zimnych lutów" - szczególnie na trafo noraz sprawdz odchylanie poziome
  • #7 3438886
    woszu
    Poziom 15  
    Ja to troche w tv lewy jestem, dlatego pytam Was. Ma ktoś moze schemat tego tv? Bo prawde mówiąc to nawet nei wiem w ktorym miejscu jest ten układ odchylania. WN i okolice przelutowane i dalej to samo....

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Samsung WS32Z308P samoczynnie przechodzi w stan czuwania podczas oglądania, co powoduje jego wyłączanie i możliwość natychmiastowego ponownego włączenia. Problem pojawił się nagle, bez widocznych przyczyn zewnętrznych, a pilot został wykluczony jako źródło usterki. Wskazano, że przyczyną mogą być zimne luty, szczególnie w układzie odchylania pionowego oraz w okolicach transformatora wysokiego napięcia (WN), korekcji i ramki. Zalecane jest przelutowanie tych elementów, nawet jeśli nie są widoczne uszkodzenia na pierwszy rzut oka. Autor poszukuje schematu telewizora, aby zlokalizować układ odchylania, gdyż nie jest obeznany z jego budową. Pomimo przelutowania WN i okolic problem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA