logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie flasha 49LF004A Willem: alternatywne ustawienia?

staszek44 05 Wrz 2003 15:11 2130 12
  • #1 317574
    staszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Czy Willemem zaprogramuję flasha (biosu) 49LF004A chodzi mi ew. o to czy mogę podciągnąć go pod inny układ w software ponieważ układu tego nie ma w menu Willema...??? czy np. móglbym programować pod 29F040 ??
    dzięki i Pozdro..
    i ew. czy mógłbym zaprogramować go bez wylutowania nakładając np. odwróconą podstawkę na niego podłączoną odpowiednio z Willemem..
  • #2 317769
    eBonifacy
    Poziom 13  
    Popatrz dobrze, Willem programuje. Poszukaj go wśród układów "Firmware HUB/LPC \ SST (FWH)". Niestety wymaga przejściówki, opis wykonania takowej znajdziesz na stronie willema.

Raczej bez wylutowania nie przejdzie, lepiej nawet nie próbuj. Najlepiej wylutować przy pomocy gorącego powietrza lub metodą na żyletkę.

Pozdrawiam.
  • #3 317786
    staszek44
    Poziom 14  
    eBonifacy napisał:
    Popatrz dobrze, Willem programuje. Poszukaj go wśród układów "Firmware HUB/LPC \ SST (FWH)". Niestety wymaga przejściówki, opis wykonania takowej znajdziesz na stronie willema.

Raczej bez wylutowania nie przejdzie, lepiej nawet nie próbuj. Najlepiej wylutować przy pomocy gorącego powietrza lub metodą na żyletkę.

Pozdrawiam.

OK,już wylutowałem (oberwały mi się tylko dwa punkty lutownicze niestety,ale to da się nacynować) właśnie wlutowuję podstawkę,to już na szczęście mam za sobą ,teraz muszę powalczyć z tym programowaniem ,rzeczywiście nie zauważyłem tego HUB/LPC i bardzo dziękuję za podpowiedż,a czy mógłbyś mi może (ponieważ takich flashy jescze nie programowałem czemu służy jumper w przejściówce J1/JP2 i informacja przy tranzystorach Vcc on/off for latch R\C adress...i czy wogóle jest coś na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę przy programowaniu tego flasha..??,przy okazji czy programować tym samym plikiem (chodzi mi o format pliku) którym flashujemy bios z dyskietki czy trzeba go dodatkowo przekonwenterować w tej chwili ma on takie rozszerzenie A6580ims.380 (z czego 380 to wersja ale nie ma on generalnie rozszerzenia bin )
    -Bardzo byłbym wdzięczny za każdą podpowiedż ,zależy mi na szybkim uruchomieniu drugiego kompa po niestety swojej nieuwadze (bios był nie od tego modelu niestety) ..POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ...
  • #4 317795
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Twój plik to plik binarny i możesz mu co najwyżej zmienić rozszerzenie na .bin.Nie widziałem BIOS-a w formacie HEX ani innym.
  • #5 317809
    staszek44
    Poziom 14  
    Pi-Vo napisał:
    Twój plik to plik binarny i możesz mu co najwyżej zmienić rozszerzenie na .bin.Nie widziałem BIOS-a w formacie HEX ani innym.

-ok teraz mnie upewniłeś......bardzo dziękiuję..
  • #6 317859
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Tak a propos to Willem obsługuje tyle formatów że konwersja na pewno nie będzie konieczna ,spróbuj otworzyć plik i rozwiń zakładkę Pliki typu: to zobaczysz jakie to formaty.
  • #7 317957
    eBonifacy
    Poziom 13  
    Pytasz o jumpera J1/JP2.
    Generalnie ta przejściówka jest do układów 3,3V, jednak niektóre układy wymagają napięcia programującego 5V, założenie tego jumpera powoduje podanie tego napięcia na nóżkę VPP pamięci.

Niestety nie wiem jak ustawić go dla twojego układu. Proponuje na początek spróbować zaprogramować ten układ bez jumpera. Jeśli się uda to spoko. Jeśli jednak nie będzie się programował to spróbuj założyć tego jumpera ponowić programowanie.
  • #8 317971
    staszek44
    Poziom 14  
    eBonifacy napisał:
    Pytasz o jumpera J1/JP2.
    Generalnie ta przejściówka jest do układów 3,3V, jednak niektóre układy wymagają napięcia programującego 5V, założenie tego jumpera powoduje podanie tego napięcia na nóżkę VPP pamięci.

Niestety nie wiem jak ustawić go dla twojego układu. Proponuje na początek spróbować zaprogramować ten układ bez jumpera. Jeśli się uda to spoko. Jeśli jednak nie będzie się programował to spróbuj założyć tego jumpera ponowić programowanie.

Bardzo dziękuję,jutro zabiorę się za zlożenie przejściówki...
    Pozdrawiam...
    ps. ew. może ktoś posiada układu SST49LF004A,w wyszukiwarkach elementów nie mogę znależć..??
    Jeszcze raz dziękuje..
  • #9 318165
    eBonifacy
    Poziom 13  
    Znalazłem pdf'a do tej kości. Wynika z niego, że nie trzeba zakładać jumpera J1/JP2.
    Załączniki:
    • sst49lf004a.pdf (567.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 318296
    staszek44
    Poziom 14  
    eBonifacy napisał:
    Znalazłem pdf'a do tej kości. Wynika z niego, że nie trzeba zakładać jumpera J1/JP2.

-Dziękuję,naprawdę bardzo mi pomogłeś...POZDRAWIAM...
  • #11 319161
    staszek44
    Poziom 14  
    -Mam prośbę otóż złożyłem przejściówkę (HUB/LPC),i jest kłopot przy samym programowaniu (SST49LF004A) ,jednak jak zauważyłem dużo zależy od ustawienia czasu opóżnienia R/C przy standartowym ustawieniu (po otwarciu sowtwaru) 100us błąd wyrzuca odrazu i teraz ,im bardziej go zwiększam (najlepiej działa przy ok. 400us) to postęp programowania ulega wydłużeniu ale mój rekord to góra 18% postępu programowania,z odczytem jest raczej wporządku i blank test również jednak też przy wyższym R/C,ale jest też coś dziwnego przy stałym już R/C układ raz jest wykrywany (co zdarza się częściej) a drugi raz znów nie zostaje wykryty (to zdarza się żadziej) . Co do napięcia VDD przy programowaniu nie jest super stabilne ale jego wachania to zakres od 3,20V do 3,27V czyli mieści się w normie z tym że nie wiem czy te wachania wywołane są przez przejściówkę i o to właśnie chodzi czy powinienem poprawić do perfekcji stabilizację i jeszcze jedna sprawa adapter złożyłem na tranzystorach BC547B (wg. schematu to C945 ) ,czy tutaj może leżeć przyczyna ew. błędów w programowaniu..??
    Pozdrawiam i dziekuję za wszelkie sugestie..
  • #12 319178
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    willemy tak maja -> idz pod dosa...
    nie udalo mi sie zaprogramowac zadnego bios'a pod windowsem... albo inaczej - nie udalo mi sie go odczytac - zawsze wywala bledy bo gubi bity przy transmisji szeregowej...
  • #13 319186
    staszek44
    Poziom 14  
    candle napisał:
    willemy tak maja -> idz pod dosa...
    nie udalo mi sie zaprogramowac zadnego bios'a pod windowsem... albo inaczej - nie udalo mi sie go odczytac - zawsze wywala bledy bo gubi bity przy transmisji szeregowej...

Ok..,tylko czy jest dosowa wersja softwaru Willema obsługującego tą kość
    (SST49LF004A)
    -A może spowalniacz mógłby coś tu pomóc..,czy raczej nic to nie da ??
    -może ktoś ma doswiadcenie z tego rodzaju flashami..??
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania pamięci flash SST49LF004A (BIOS) za pomocą programatora Willem, który nie posiada bezpośredniego wsparcia dla tego układu w swoim menu. Zaleca się użycie przejściówki typu Firmware HUB/LPC, której schemat i opis wykonania są dostępne na stronie Willema. Programowanie bez wylutowania układu jest niewskazane. Pliki BIOS-u w formacie binarnym (np. z rozszerzeniem .380) można bezpośrednio używać w oprogramowaniu Willema, które obsługuje wiele formatów, więc konwersja pliku nie jest konieczna. Jumper J1/JP2 na przejściówce służy do podawania napięcia programującego 5V na nóżkę VPP, jednak dla SST49LF004A nie jest wymagany. Problemy z programowaniem mogą wynikać z ustawień czasu opóźnienia R/C; optymalny czas to około 400 µs, choć wydłuża to czas programowania. Stabilność napięcia VDD (3,20–3,27 V) jest w normie, ale warto dążyć do jej poprawy. Programowanie pod Windows jest problematyczne ze względu na błędy transmisji szeregowej, dlatego zaleca się użycie wersji DOS oprogramowania Willem. Możliwe jest stosowanie spowalniacza transmisji, jednak brak jest jednoznacznych doświadczeń w tym zakresie. Wskazane jest wylutowanie układu przy pomocy gorącego powietrza lub metodą na żyletkę, a następnie programowanie w przejściówce z tranzystorami BC547B.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA